Last news in Fakti

21 Май, 2022 13:38 12 092 41

В Северна Македония: Изходът е много труден

  • северна македония-
  • ес-
  • българия-
  • преговор-
  • гоце делчев-
  • скопие

Денко Малески е професор по международни отношения в Университета в Скопие

В Северна Македония: Изходът е много труден - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на Денко Малески, цитиран от БГНЕС:

Най-добре беше, чрез преговори между политическите ръководства на двете страни, да се избегне българското вето още преди повече от две години. Защото опитът, дори и нашият, казва, че веднъж влезли в схватка две държави поради вето, изходът е много труден. Но македонските политици, които тръгнаха по пътя на нормализиране на отношенията с България и подписаха Договора за приятелство и добросъседство, трябваше да останат верни на подписаното. Вместо това, в момента, в който им стана ясно, че „обща история“ всъщност значи „обща история“, се повлякоха след словесните нападки на българските националисти и антибългарските настроения в Македония.

У дома лавината от недоволство, която дойде от всички страни, затрупа пътя напред с резолюцията в македонския парламент, която отрича тази точка от споразумението и твърди, че македонската история няма нищо общо с българската. Недоизказаните мисли на президента за Гоце Делчев и съпредседателя на историческата комисия за някои от начините, по които е писана нашата история, само разбуниха обществеността. Скоро политици и историци започнаха да си прехвърлят вината един на друг. Първите искаха от историците да проправят пътя към ЕС, но бяха изправени пред обвинения за "мрачната сянка на политика върху науката, която все още доминира от миналото". За "мрачните сенки" на идеологизираната наука върху съвременната македонска политика въобще не ставаше и дума.

Докладът, приет вчера от Европейския парламент, говори за историческо помирение и "обща история" между Македония и България. У нас той се изживява изключително като резултат от натиска, упражняван от България, да се тълкува историята по български. Забравяме, че със същия аргумент се противопоставихме на решенията в спора с Гърция, а именно, че под гръцки натиск историята се тълкуваше по гръцки начин. По-късно се оказа, че европейската и световната научна мисъл разглеждат древна Македония като част от елинския свят, а не като част от историята на младата ни славянска нация. Възможно ли е и този път да грешим? А именно, че според западните книги, от които се образоват днешните европейски политици, двата отделни народа, македонският и българският, все пак са имали някаква „обща история“?

Гърция не позволи членство в НАТО и започване на преговори с ЕС, докато спорът за името и историята не бъде разрешен изцяло и във всичките му детайли. България днес, поради международния натиск в драматично променената геополитика на света, изглежда е под сериозен натиск да отмени ветото с гаранции, че за тяхната резолюция и други документи ще се преговаря като условие за присъединяване към ЕС. Нашият избор е да чакаме България, под международен натиск, да премахне ветото, което е малко вероятно, или да се съгласим и да продължим с двустранните преговори, успоредно с преговорите за членство в ЕС.

Ако се съгласим на преговори, нашата изходна позиция ще бъде нашата резолюция от парламента и нашите документи. Това ще бъде и позицията на България: тяхната резолюция и техните документи. Двете резолюции, както знаем, се изключват взаимно и не предлагат решение. Десет години, колкото биха ни били необходими за пълноправно членство, е дълъг период в политиката. Толкова дълъг, че казват, че и във всички написани книги никой не е познал какъв ще бъде светът след десет години. Ако е така, най-лошото нещо, което може да се случи и на двете страни, дори и след десет години, е да не се придвижат дори с милиметър напред от противоположните резолюции по въпроса за историята. Тогава, реформирани с подкрепата на европейските фондове, можем да кажем „не“ на членството в ЕС, вариант, който трябва да бъде включен и в съвместния документ, ако такъв бъде подписан. Да стоим на едно място и да не разговаряме с ЕС и България е най-лошият вариант за страната ни.

Денко Малески е професор по международни отношения в Университета в Скопие. Той е първият министър на външните работи на независима Македония. При възникването на спора с Гърция Малески призоваваше публично за бързото му разрешаване. През пролетта на 2019 г. след като написа, че сме били един народ и Гоце Делчев е българин, той бе подложен на публичен линч, напомнящ времената след 1945 г, когато всеки с различно мнение бе преследван и анатемосван. Президентът Стево Пендаровски веднага го освободи от длъжността съветник "поради намалени бюджетни средства".. Коментарът е публикуван в сайта Плусинфо.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    44 17 Отговор
    Краварчето ни наби да сме и маке Провинция! Някой знае ли какво е подписвало кире улавото с маке?
  • 2 Руснаков

    70 0 Отговор
    Рано или късно всички трябва да разберат Истината за проблема между БГ и РСМ...
  • 3 ДжафДжаф

    44 32 Отговор
    Единственият начин да се реши проблема е да направим това, което прави Русия в Украйна. За съжаление нито имаме сили за това, нито можем да си го позволиме. Иначе ако се вземе един македонски учебник по история и думата Македония се смени с Украйна, същият веднага може да се използва в Киев. Как да решиш историчаскиот спор с Македония и всъщото време да пращаш оръжие и да подкрепяш Украйна!!?

    Коментиран от #7, #23

  • 4 Бибитко

    69 16 Отговор
    Български македонци, вие представа си нямате каква услуга ви правим с ветото. Защото с него всъщност ние ви предпазваме от обзелото ви безумие. Каквито сте опърничави, утре - ако станете членове на Европейския съюз, ще трябва само да слушкате и да изпълнявате директиви, които ви спускат чиновниците от Брюксел. Ще ви засипват с разни квоти и ограничителни режими, само и само да получавате пари от европейските фондове, които вашият политически елит и бизнесмените свързани с тях ще усвояват, за да богатеят, докато народът ви ще продължава да тъне в нищета.
  • 5 КРОКОДИЛ

    43 2 Отговор
    "Ако е така, най-лошото нещо, което може да се случи и на двете страни, дори и след десет години, е да не се придвижат дори с милиметър напред от противоположните резолюции по въпроса за историята. Тогава, реформирани с подкрепата на европейските фондове, можем да кажем „не“ на членството в ЕС, вариант, който трябва да бъде включен и в съвместния документ, ако такъв бъде подписан." ЗАТПВА НА МАКЕТА ТА НИКАКВА ВЯРА
  • 6 Българин

    30 1 Отговор
    Това е относно българите в Македония.

  • 7 ерго

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "ДжафДжаф":

    Напълно те подкрепям , много точен коментар . Сигурен съм , че това е мнението на всички българи , които не са на хранилката на политическите партии и НПОта .
  • 8 Северозапад

    43 4 Отговор
    Изходът от тази задънена улица е много лесен! Просто РСМ признават, че са българи, присъединяват се към България като югозападна област - и готово! Хем ще са във ЕССР, хем няма да се мотат със преговори!

    Коментиран от #15

  • 9 един народ

    31 0 Отговор
    Историческото примирение минава през историческо обединение. Историческото обединение минава през сваляне на политическите шайки извършвали геноцид над собствения си народ в продължение на десетилетия. И в Македония, и в България. Както и отнемане на всичките ѝм капитали придобити по незаконен и престъпен начин. И създаване на икономически и дипломатически взаимовръзки.
  • 10 Разбираемо

    33 2 Отговор
    да е много труден изход. Само един е и ,ще трябва да се откажат от кремълското творение наречено македонизъм, чудовищното творение на Москава.
  • 11 Луно, луно, ти си наша

    37 0 Отговор
    И на малките деца им стана ясно, че макетата не щат в ЕС, те си сакат Сърбия, Раша...Натискат от Запада и САЩ, обаче не знаят, че с твърди, празни кратуни с петолъчки на челото е Кауза пердута да се
    разговаря конструктивно!
  • 12 Гоце Делчев

    34 4 Отговор
    Поздравления за анализа г-н Малески 👌
    Радвам се да видя, че и в Северна Македония, някои хора могат да ползват интернет и помнят историята 5 години назад. Паралелът между Гърция и България е изключително точен👍👍👍👍
    Вашият живот мина, като се опитвайте да убедите света, че Александър е северен македонец, а сега залагате бъдещето на децата си, за да се опитате да ни убедите, че Гоце и Самуил са северни македонци 🤔🤔🤔🤔🤔 Резултатът ще е същият.
    И аз, и Вие, можем да прочетем независими научно статии от цяла Европа и веднага да разрешим спора, нали ?????
    ЕС се крепи на взаимното доверие и подписаните договори. Подписали сме договор и трябва да го изпълним. Какъв е иначе смисъла да подписваме нови 🤔
    Не попадайте в капана на Орбан и Вучич, така само обслужвате Путин и проигравате бъдещето си, в защита на нечовешки идеологеми от миналото. Истината ще ви освободи 💪💪💪💪💪
  • 13 Изходът е труден,

    40 0 Отговор
    защото сами си го направихте такъв.Мислхте,че е лесно да крадеш чужда история.
  • 14 Трябваше отдавна да сте в ЕС,

    41 2 Отговор
    Македонските югосърбомански политици внесто да наливат милиони в пропаганда и да правят мръсотии на Гърция и България да бяха признали историческата истина и да бъдете нормална държава, а не на къса сръбска/рашистка/ верижка
  • 15 Ха ха

    21 0 Отговор

    До коментар #8 от "Северозапад":

    Ако не искат има и Кримски вариант.
  • 16 Смях.

    34 0 Отговор
    Ха ха ха, древната държава на великите антички има униформа с ямурлук и партизански каскет. А знамето й, шарен вентилатор.
  • 17 Митев

    28 0 Отговор
    България и С.Македония гледат в две различни посоки така,че няма за какво да преговаряме,развода вече се е състоял виж Албания нека бъде част от нашето разнолико семейство....
  • 18 Е и? Същия!

    35 0 Отговор
    Какво се правите на интересни? Един и същ език имаме, макар със сръбска помощ малко да го изкълчихте! Какви са тези дрън дрън та пляс? Така било, иначе било? Толкова ли е сложно м.а.м.к.а.ви македонска да си признаете-ние сме българи, но искаме да сме отделна държава от майка България??? Тогава не само ще ви пуснем в ЕС, Ами ще ви и помагаме безкористно! Само си спомнете колко танка ви пратихме сакън Милошевич ако влезе у вас да има с какво да се пазите!? Така че сега и да ревете няма Европа, няма фондове!!!

    Коментиран от #20, #26, #31

  • 19 акуде

    18 0 Отговор
    никъде никой не е влязъл в схватка България 681. рсм 1944
  • 20 Всичко това е от политиците им,

    27 0 Отговор

    До коментар #18 от "Е и? Същия!":

    просръбски комунисти, наследници на УДБа ги управляват, забранено е да си българин на тази територия от югосърбоманите, който посмее да се заяви започват проблемите както при тито, и това в 21 век, и те били готови за еуропската уния, да бе да, блажени са вярващите

    Коментиран от #24

  • 21 Нещо

    11 0 Отговор
    Ой луньо луньо македонско и тебе ке те дели ме!
  • 22 Спас безделника

    15 0 Отговор
    ДЕНКО, НЕ МОЖЕШ ДА ИЗЛЕЗЕШ НА ГЛАВА СРЕЩУ ДЪРВЕНИ ГЛАВИ. ИЛИ ГИ ХВЪРЛЯТЕ В ОГЪНЯ ЗА ПРОСВЕТЛЕНИЕ, ИЛИ ЩЕ МУХЛЯСАТЕ... ЩЕ СТАНЕТЕ ПОСЛЕДНАТА ДЪРЖАВА ВЛЯЗЛА В ЕС. ОСВЕН БЪЛГАРИЯ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ ВАС ЩЕ ИМАТ И АЛБАНИЯ, И ГЪРЦИЯ И СЪРБИЯ. ОТ ВАШАТА КОМИЧНА ДЪРЖАВИЦА ЩЕ ОСТАНЕ САМО ЕДИН КВАРТАЛ НА СКОПИЕ, КОЙТО ВЕРОЯТНО ЩЕ СЕ НАРИЧА "СКОПСОКАК"!

    Коментиран от #25, #27, #39

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Да бе

    1 14 Отговор

    До коментар #20 от "Всичко това е от политиците им,":

    Забранено е да бидеш блгарин. Затова имаат 7 здружениа и политическа партиа. Всеки втори ден са по медиите. Да, много е тешко.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ние

    3 18 Отговор

    До коментар #18 от "Е и? Същия!":

    Не сме блгари ние сме македонци. Што да правиме, не може со сила некој да ме прави бугарин.

    Коментиран от #28, #30, #33, #36

  • 27 Инаку

    0 10 Отговор

    До коментар #22 от "Спас безделника":

    Денко беше против отцепувањето од Југославија. За нас македонвите неговото мислење е ирелевантно.

    Коментиран от #34

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Спас безделника

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "Е и? Същия!":

    Не всички са българи! Сърбите от 100 години слагат на възлови позиции ( полиция, чиновници, армия) сърби или продажни сърбомани, чиято задача е да тъпчат всичко българско. Затова хората са се научили да крият мислите си под удобната форма " македонско". В момента, в който стане безопасно, всичко ще излезе наяве и като лавина ще преобърне както политика, така и съзнание! Това е пътя: БЕЗОПАСНОСТ ПРИ ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕТО! ЕДВА ТОГАВА ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ МАКЕДОНИЯ ЩЕ СЕ ОСВОБОДИ ОТ КАМЪКА НА ШИЯТА!
  • 32 Много гневна

    7 0 Отговор
    И какво общо имате с "древна " Македония?
  • 33 Тот

    10 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ние":

    Първо не си македонец а северно македонец.Първите са гърци а вторите са Югославския геноцид наречен БЮРМ.Ти можеш да се определяш като какъвто искаш,,но не можеш да кажеш ,че дядо ти е бил македонец след като той е роден като български ,сръбски,албански,турски и други етноси в Северна Македония.
  • 34 Тот

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Инаку":

    Не ви интересува Денко тъй като казва истината.Защо не искаше да се отцепване от Югославия .Човека е подозирал,че ще стане така.Лъжи,лъжи и пак лъжи.70 години лъжи.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 гошо

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ние":

    Ама сте на българска земя.Напуснете я тогава и идете при сръбските си господари.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 РЕАЛИСТА

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Спас безделника":

    СУПЕР НАПИСАНО МНОГО МИ ХАРЕСА СКОПСОКАК.ТОВА Е ИСТИНАТА КАКВА МАКЕДОНИЯ КАКВИ ПЕТ ЛЕВА
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 нейсе

    0 1 Отговор
    Радев е един мушморок. Засега твърдостта му срещу РСМ му носи подкрепа, но ако Хероиновата Мустафа му скръцне със зъби и усети че ще го застигне любовта на народа за преврата, позицията му веднага ще евлюира. А и неговото правителство, начело с Корни, една партия която преследваше българите защото са българи скоро ще фалира България. После, нейсе . . .
Новини по държави: