Last news in Fakti

25 Май, 2022 08:55 3 017 48

Байдън след клането: Кога, за бога, ще се противопоставим на оръжейното лоби?

  • тексас-
  • деца-
  • сащ-
  • училище-
  • джо байдън-
  • оръжия-
  • лоби-
  • клане

Американец откри огън в начално училище в щата Тексас и уби 19 ученици и двама възрастни

Байдън след клането: Кога, за бога, ще се противопоставим на оръжейното лоби? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Осемнадесетгодишен американец откри огън в начално училище в щата Тексас и уби 19 ученици и двама възрастни. После бе ликвидиран от полицията. Тази драма отново потопи САЩ в хроничния кошмар на насилието, причинено от огнестрелните оръжия. А президентът Джо Байдън призова американците да се противопоставят на оръжейното лоби и да окажат натиск върху членовете на Конгреса да приемат разумни закони за правото за притежаване на оръжие, обобщават световните агенции, предаде БТА.

"Време е да превърнем болката в действие", заяви Байдън в реч в Белия дом. Той беше очевидно разстроен от масовото убийство в Тексас. "Кога, за бога, ще се противопоставим на оръжейното лоби?", допълни той и каза, че е отвратен и изтощен от серията от масови стрелби в училища. "Трябва да действаме", каза Байдън и се обяви за връщане на забраната върху нападателните оръжия и за приемане на други "закони за оръжията, продиктувани от здравия разум"."Губернаторът на щата Тексас Грег Абът заяви, че стрелецът е убил жертвите си по един жесток начин.

Трагедията се разигра в град Ювалди, на около 130 километра западно от Сан Антонио. Нападателят бе идентифициран като Салвадор Рамос. Той е носил най-малко една полуавтоматична пушка и е бил в паравоенна униформа, поясни полицейски сержант Ерик Естрада.Рамос първоначално е прострелял баба си, която сега е в болница. После с кола той отишъл в училището и извършил масовото убийство. Мотивите за атаката остават неизвестни. В учебното заведение "Роб" са учели деца на възраст под 10 години. Там се обучавали над 500 малчугани, сред които близо 90 процента били от семейства на латиноси.

Масовото убийство стана в момент, в който Байдън се връщаше от обиколката си в Азия. Веднага след като той пристигна във Вашингтон, той направи обръщение към нацията от Белия дом. Вицепрезидентката Камала Харис също призова за действия относно насилието с огнестрелно оръжие, дефинирано като национален бич. "Нашите сърца продължават да са разбити. Ние трябва да намерим смелост да действаме", каза тя в обръщение до Конгреса. Председателката на Камарата на представителите на Конгреса Нанси Пелоси нарече стрелбата чудовищен акт, отнел бъдещето на "нашите скъпи деца". Бившият президент на САЩ Барак Обама заяви, че отдавна е настъпило времето за действие спрямо насилието с огнестрелни оръжия.

Знамената в цялата страна ще са свалени днес наполовина в знак на траур. В последните години САЩ преживяха няколко масови стрелби в училища. През 2018 г. при стрелба в гимназия в Паркланд в щата Флорида бяха убити 17 души, от които повечето тийнейджъри. През 2012 г. при стрелба в началното училище "Санди хук" в Нютаун в щата Кънектикът бяха убити 26 души, сред които 20 деца. "Близо 10 години след стрелбата в "Санди хук" нашата страна е парализирана не от страх, а от оръжейно лоби и една политическа партия, която не показва никакво желание да действа по какъвто и да е начин, който може да помогне да се избегнат тези трагедии", каза Обама, визирайки американското оръжейно лоби и Републиканската партия. В Сената закон срещу насилието с огнестрелно оръжие беше подкрепен от мнозинството от сенаторите, но все пак не успя да преодолее необходимия праг от 60 сенаторски гласа, за да се превърне в действащ нормативен акт.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе,

    60 5 Отговор
    тоя американец да не е бил от Азов
  • 2 честен ционист

    47 3 Отговор
    Малко преди да срутим долара. За да може каубойците да се бият с лъкове и стрели.

    Коментиран от #21

  • 3 мародер

    27 4 Отговор
    Нема да та има до тогава.
  • 4 Пешо от панелката

    57 0 Отговор
    Не го ли е срам бай Джо Дън да прехвърля топката? Ако президентът не може да се справи с всемогъщото оръжейно лоби, едва ли бездомните негри които спят на земята в големите американски градове ще направят нещо по въпроса.
  • 5 Пич

    49 1 Отговор
    Обяснявам кратко ! Случайно ли са инспирирани тези престрелки по училищата !!! Луди ли са американците !!! Не !!! Тъмните управляващи , освен поробването на света , трябва първо да поробят собствено си население !!! Проблема - конституционното право на всеки американец , да носи оръжие !!! Тоест , ако американците окажат съпротива на поробването , няма да е лесно да бъдат смачкани , защото имат оръжие !!! За целта от години се организират такива престрелки , с цел , промяна на общественото мнение , и отменяне на това право !!! За целта знаете , че разработват технологии за влияние върху психиката още от 60-те години !!! Предполагам , че сте запознати !!!

    Коментиран от #12, #16, #40

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Я пак...?!

    29 0 Отговор
    "Кога, за бога, ще се противопоставим на оръжейното лоби?"
  • 8 дсдсд

    25 1 Отговор
    Да пробва първо в Украйна
  • 9 Крокодилски сълзи

    42 1 Отговор
    А кога ще се противопоставите на тероризма в света вместо да го поддържате? Накрая това се обръща срещу вас
  • 10 Опит

    25 3 Отговор
    Оръжието не е проблем! Човешките взаимоотношение СА проблем, подигравки, издевателства, опити за уравление, опити за властване, терор. Байдъна просто искат да си подсигурят управленско спокойствие, както е било в ссср и страните били под нейно владичество.
  • 11 Ха хаа

    29 0 Отговор
    40 милиарда ВПКомплекс. Върховен цинизъм. Много ги е страх обикновените американци да не разберат истината, горещите южняци тръгнат ли, нямат спиране.
  • 12 А бе ,,Пич"...?!

    3 16 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Имаше навремето в зората на демокрацията, един болен мозък,който във всичко виждаше някакви тайни и заговорнически мисии...!Та този ,,Пип" се казваше-Едвин Сугарев...!Ти да не си бил ,,Едвин" в бившият си живот...?!?!

    Коментиран от #17

  • 13 Как може...

    17 0 Отговор
    ...тоя безотговорен младеж,да клати и без това разклатеното здраве на Президента на САЩ...!
    "Той беше очевидно разстроен от масовото убийство в Тексас."
  • 14 Пако

    32 1 Отговор
    КАРМАТА ВИ Е ТАКАВА,МНОГО КРЪВ ПРОЛИВАТЕ ПО СВЕТА И НЯМА КАК ТОВА ДА НЕ ВИ СЕ ВРЪЩА.
  • 15 Некой си

    31 1 Отговор
    Освен деменция, е и шизофрения.
    Тоя мъртвец защо дава милиарди всеки месец на оръжейното лоби за операции извън САЩ? Ще спре ли тези милиарди, щом ще се противопоставя?
  • 16 Гледайте Сериал

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    САЩ The OA-първи сезон е интересен. По действителен случай, част събития. Символиката е важна, малко хора разбраха "смисълът".
  • 17 Овцете

    16 1 Отговор

    До коментар #12 от "А бе ,,Пич"...?!":

    Щастливи , блеят , защото мислят , че хората се грижа за тях от любов !!! Когато видят ножа , е късно за преосмисляне !!! Беееее.....

    Коментиран от #32

  • 18 Тошо

    30 0 Отговор
    АЛО ИЗКУКАЛИЯ НАЛИ ТИ СИ ВЕРЕН СЛУГА НА СЪЩОТО ВОЕННО И ОРЪЖЕЙНО ЛОБИ.
  • 19 провинциалист

    29 1 Отговор
    Трябва да се задължат американските деца да посещават учиилще въоръжени. Така ще могат да се защитават. Ние, например, можем да им помогнем с каски, бронежилетки и боеприпаси. Като в Украйна.

    Коментиран от #25

  • 20 ТуентинКарантино

    23 0 Отговор
    така е при великите демокрации. За пред хората скърбим, реално оръжейните лобите ни плащат да им служим. Добре че не ги настигнахме американците
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Байдън,Сега е момента!

    26 0 Отговор
    ,,Байдън след клането: Кога, за бога, ще се противопоставим на оръжейното лоби?"
    Като спреш кранчето за доставки на оръжие за Украйна...!
  • 23 мустафата

    10 0 Отговор
    в знак на протест днес бай дъню ще напълни една торба повече
  • 24 Псевдоним

    12 1 Отговор
    Демек да вземат пушките на обикновените американци, та да могат после да си правят с тях каквото поискат.
  • 25 Стига бе..?!

    17 0 Отговор

    До коментар #19 от "провинциалист":

    Ще станат големи дебати в парламента,да им пращаме ли на щатите оръжие,или не...!А Нинова ще тропне с крак-,,Ако пратите дори и един патрон за САЩ-напускам коалицията..."...!
  • 26 плюс минус

    11 2 Отговор
    Това не е първата подобна американска трагедия. Дано да е последната! И всеки път уж щели да ограничат притежаването на оръжие, но все още не са. А годините минават.....А оръжията от всякакъв вид се увеличават. Печалбите- също.
  • 27 ОТГОВОРА НА ...КОЛТ

    15 0 Отговор
    Байдън след клането: Кога, за бога, ще се противопоставим на оръжейното лоби?........................КОГАТО ПОСЛЕДНИЯ АМЕРИКАНЕЦ УБИЕ .....ПРЕДПОСЛЕДНИЯ И .....СЕ САМОУБИЕ !!!!
  • 28 Идейно

    7 0 Отговор
    Пипнат ли оръжието, което повечето реднекове смятат за символ на свободата си, ще настане ад. Тогава Корнелия да изнася с кораби за враждуващите страни.
  • 29 БъззЗззз 🐝

    15 2 Отговор
    Жалко за хубавата държава е това не ми харесва никога не можеш да живееш спокойно в САЩ ,психопати оръжието го продават като бонбони .Яд ме е за красивата природа там се паднала на хора които са ненормални и много богати скрити в скъпи квартали бедност ,лукс и лудост дори и Холивуд вече запада няма ги онези велики артисти и хубави филми
    освиниха я таз държава.

    Коментиран от #36

  • 30 ИЗКУФЯЛ ШИЗОФРЕНИК

    20 0 Отговор
    Та вие, заради оръжейното лоби подготвяхте с години Украйна за война, а и сега продължавате да наливате огън във войната. Когато смъртта е извън САЩ, ви е изгодно, но когато се лее смърт у ваш, почват да ронят фалшиви сълзи.
  • 31 То е ясно

    16 0 Отговор
    Путин е виновен ! Санкций !
  • 32 Ами да де...?!

    1 9 Отговор

    До коментар #17 от "Овцете":

    Стига си блял,като овцете,с твоите фантасмагорични измишльотини...!Карлуково те зове,там да си блееш опорките...
  • 33 Нонсенс

    7 0 Отговор
    От кога оръжейното лоби смята да се противопостави на оръжейното лоби? Имам прагматично предложение за решение от типа "вълкът сит, агнето цяло". Събират всичкото оръжие от гражданите си и го експортират при Zеленски. Така хем ще се "противопоставят" на Путин, хем ще си снижат рисковете от прословутата им "демокрация".
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Така така

    12 0 Отговор
    Постановките със уж зачестилите масови стрелби са точно за да прокарат закон за изземване пушкалата от населението че иде глад и зануляване а въоръжени роби много трудно се контролират
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ха -долара?

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Че той умрял ма!
    Колко е днес курса рубла -долар?
  • 38 ,,Кога за Бога, ще..."...?!

    7 0 Отговор
    Ами нали ти си човекът с най-голяма власт в САЩ...!Не се вайкай,ами действай...противопоставяй се...!!!
  • 39 Варна

    9 0 Отговор
    Памперса от както е почнала войната в Украйна говори за оръжие , налива милиарди в оръжейните производители , сега реве против тях , били лоби. Няма такива лицемери.
    Но ето че онзи отгоре гледа , не може да си избил стотици хиляди деца по цял свят и да не ти се върне. Иначе дано децата са на по-добро място , те не са виновни че са се родили в терористична държава.
  • 40 говориш

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    глупости, почти всички американци страдат от депресии и са на силни опияти и антидепресанти предписвани от лекари и в комбинация с свободно притежание на оръжие тези случаи са чести.....

    Коментиран от #42

  • 41 ти си му марионетка на това лоби забрави

    5 0 Отговор
    Дедка , че си изперкал е обществено известно , пък е и нещо естествено за годините ти , въпреки , че вас специално ви спохожда перманентно на всякакви възрасти . Та вие така си и останахте в психиката каубоите от Дивия запад , ни на йота не се променихте и развихте , прогресът ви го направиха търсачите на Американската мечта , евалата поне за това , че успяхте да създадете . Вие сте пагубни за човечеството Бай Дънчо . Проблемът е в това да бъде разбрано навреме.
  • 42 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "говориш":

    Ти говориш глупости !!! Ако се беше ограмотил , щеше да знаеш , че не случайно са масово на антидепресанти ! Учи се......
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Власт се упражнява чрез:
    1. Пари
    2. Оръжие
    3. Информация
    По нашата конституция "Власта принадлежи на народа", но всичките инструменти на властта са му ДЕМОКРАТИЧНО отнети. На американския народ, поне е останало оръжието, но по всичко изглежда, че скоро ще му бъде отнето.
  • 45 Сесесере

    2 1 Отговор
    Мексикански емигрант да ЛОБИТО ГН БАЙДЪН СЕ ДЪРЖИ ОТ ЕВРЕЙСКИ ФАМИЛИИ И ОРГАНИЗАЦИИ НЯМА ОТЪРВАНЕ..бог да се смили над децата.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Нфиии

    1 0 Отговор
    За един месец над 30 разтреляни деца(офицялно)И тея цървуля ще казват къде какво ще става по света и всички ще им се кланят. Нагли пиратчета