Last news in Fakti

27 Май, 2022 14:25 2 149 5

Костенурки затвориха плажовете в Анталия

  • анталия-
  • плаж-
  • костенурки-
  • турция

Строго забранено е паленето на огън и разпъването на палатки на посочените места

Костенурки затвориха плажовете в Анталия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Забранено е влизането през нощта на три известни плажа в турския курортен окръг Анталия заради началото на сезона на гнездене на костенурките карета (Caretta caretta), които са застрашен вид, съобщава в."Хюриет дейли нюз".

Забраната за влизане на плажовете Чъралъ, Олимпос и Патара е в сила от 20 часа до изгрев слънце. За нарушителите се предвижда глоба до 109 785 турски лири (6 699 долара), посочва турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Между май и септември костенурките Caretta caretta и зелените костенурки посещават плажовете по цялото протежение на крайбрежието от Кушадасъ в егейския окръг Айдън до Анамур в южния окръг Мурсин, за да снесат яйцата си.

Основните места за гнездене на застрашените видове са плажовете Патара, Чъралъ, Белек, Сиде и Каш в окръг Анталия и плажът Изтузу в окръг Мугла (Югозападна Турция).

"В Патара миналата година на брега излязоха 957 костенурки Caretta caretta, които направиха 316 гнезда", посочи професор Еюп Башкале от университета Памукале, който е ръководител на екип от 14 експерти, проверяващи плажа. По думите му близо 17 000 малки костенурки Caretta caretta са влезли в морето миналата година.

Строго забранено е и паленето на огън и разпъването на палатки на посочените плажове.

Миналата година от 124 гнезда на плажа Чъралъ са се излюпили около 3000 малки костенурки, а от четири гнезда на плажа Олимпос - 160 костенурки.

Осем служители охраняват на смени плажовете Чъралъ и Олимпос 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, посочи пред агенция Демирьорен Ердал Елиньоз, председател на Комисията за защита на крайбрежната зона в района на Чъралъ.

Елингьоз заяви, че през деня служителите информират местните и чуждестранните туристи за забраната за влизане на плажа през нощта, за да не им бъдат налагани глоби.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    5 2 Отговор
    Господ ги спасява англетата от глад
  • 2 веселяк

    2 4 Отговор
    Ааа...Путин вече прекалява!
  • 3 Шрьодер

    1 1 Отговор
    Костенурките нинджа да не са станали мутри?
  • 4 Вики Лунатика

    3 0 Отговор
    Те са тук хора, алелуя, зелената раса идва...
  • 5 гръцки рафал

    0 0 Отговор
    лятото ще ги затворят други
Новини по държави: