Last news in Fakti

31 Май, 2022 10:39 750 5

Премиерката на Нова Зеландия ще се срещне с Байдън днес

  • нова зеландия-
  • сащ-
  • сътрудничество-
  • регион-
  • джесинда ардърн-
  • джо байдън

„Ще продължаваме да насърчаваме САЩ наистина да продължават и засилват ангажираността си в нашия регион", отбеляза тя

Премиерката на Нова Зеландия ще се срещне с Байдън днес - 1
Снимка: БГНЕС

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн ще се срещне днес с американския президент Джо Байдън в Белия дом, където очаква двамата да обсъдят продължаващия ангажимент на САЩ в Индийско-Тихоокеанския регион, предаде Ройтерс.

„Най-важното за нас, наред със ситуацията в Украйна е ситуацията в нашия регион“, каза Ардърн за новозеландски медии на пресконференция във Вашингтон. „Ще продължаваме да насърчаваме САЩ наистина да продължават и засилват ангажираността си в нашия регион, включително икономически, което е от съществено значение за региона, подчерта премиерката на Нова Зеландия, предаде БТА.

Срещата придоби по-голямо значение, тъй като през последните седмици Нова Зеландия изрази опасения във връзка с присъствието на Китай в региона, след новината, че Пекин е подписал пакт за сигурност със Соломоновите острови.

Китай предприе действия за увеличаване на влиянието си, а външният министър на страната в момента е в Тонга в рамките на широка обиколка в региона.

Ардърн каза, че очаква също да се срещне с вицепрезидентката Камала Харис, с държавния секретар Антъни Блинкън е с координатора на САЩ за Индийско-Тихоокеанския регион Кърт Кембъл.

Министър-председателката е в САЩ като част от търговска делегация, която популяризира Нова Зеландия и бизнеса ѝ. Ардън произнесе реч пред завършващи студенти в университета в Харвард.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    6 0 Отговор
    Ще го уведоми че бункера му е завършен.
  • 2 Пусаки

    4 0 Отговор
    Бай Дън лично, ще се увери, как върви изкопната работа по противоатомната му землянка, защото е решил да управлява и след ядрената война!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 сноу

    2 0 Отговор
    Това англосаксите съвсем изгребаха коритото с тия министърки ,държавни секретарки ,външни ,вътрешни ,военни ,главни секретарки ,помощнички ,заместнички ,вицета ,мацета ...