Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Май, 2022 14:38 1 576 7

Украйна осъди още двама руски войници за военни престъпления

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • мариупол

Очакват се още много подобни съдебни дела както в Украйна, така и в Русия, която отрича нейни мишени да са цивилни или да е извършвала военни престъпления

Украйна осъди още двама руски войници за военни престъпления - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украински съд осъди двама заловени руски войници на 11,5 години затвор, съобщава "Ройтерс".

На предходното заседание по делото Александър Бобикин и Александър Иванов признаха, че са били в артилерийска част, която е стреляла по цели в Харковска област в Украйна от руската Белгородска област. Обстрелът е унищожил учебно заведение в град Дърхачи.

Двамата са били заловени след преминаване на границата и продължаване на обстрела.

Това е втората присъда за военни престъпления от началото на руската инвазия в Украйна през февруари.

Украински съд вече осъди руски войник на доживотен затвор за убийството на невъоръжен цивилен.

Очакват се още много подобни съдебни дела както в Украйна, така и в Русия, която отрича нейни мишени да са цивилни или да е извършвала военни престъпления.

Украйна обвини Русия в извършване на военни престъпления особено в предградията на Киев, където след изтеглянето на руските войски в края на март бяха открити телата на стотици цивилни, някои от тях с вързани ръце. Много страни и международни институции също считат убийствата на тези цивилни за военни престъпления и вече започна тяхното разследване. За тях обаче могат да бъдат обвинени конкретни извършители и се счита, че ще бъде много трудно и много малко вероятно самият руски президент Владимир Путин да бъде привлечен като обвиняем.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 боцко

    6 0 Отговор
    Това сигурно е Полския съд!? А,от Горския какво казват?
  • 3 боцко

    5 2 Отговор
    Тия двамата сигурно изтепаха вчера дечурлигата в Донецк!?
  • 4 Дамаджони Уокър

    10 2 Отговор
    А, украинците кога ще ги съдят??.??..
  • 5 Бъдеще

    6 2 Отговор
    Ако са виновни, добре. Но се чудя, ей така, в духа на ПРАВОСЪДИЕТО, дали някога ще има оправдателна присъда за руснак??? Надали....
  • 6 някой

    4 0 Отговор
    Тези са абсолютни лаици! Виж, Дядя Путя да пусне язовците - тогава ще има веселба -жива бабка няма да остане по ДНР и ЛНР!
  • 7 9689

    0 0 Отговор
    На всяко действие има ............
Новини по държави: