Last news in Fakti

2 Юни, 2022 15:35 3 038 24

Пресата в Полша, Чехия и Словакия коментира отказа на Унгария да подкрепи шестия пакет санкции срещу Русия

  • унгария-
  • петрол-
  • роснефт-
  • санкции-
  • европейски съюз

Будапеща поиска изваждане на руския патриарх Кирил от санкционния списък и удължаване до три години вместо договорените 6 месеца на срока, през който дериватите на руски петрол ще могат да се реекспортират за трети страни

Пресата в Полша, Чехия и Словакия коментира отказа на Унгария да подкрепи шестия пакет санкции срещу Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въпреки че на срещата на върха на ЕС 27 ръководители на страните членки взеха политическо решение за налагане на шестия пакет санкции срещу Русия, включително ембарго върху петрола, в сряда, по време на правните уточнения на рестрикциите, Унгария отново го блокира, като изложи нови претенции, пише днес полският интернет портал Dziennik.pl. Медиата пояснява, че политическото решение за забрана на вноса на руски петрол чрез транспорт, различен от тръбопроводи, е трябвало да бъде облечено в юридическа рамка, която вчера са очертавали посланиците на страните членки.

Неочаквано Будапеща поиска изваждане на руския патриарх Кирил от санкционния списък и удължаване до три години вместо договорените 6 месеца на срока, през който дериватите на руски петрол ще могат да се реекспортират за трети страни, посочва порталът. Той цитира източник от ЕС, според когото Европейската комисия и френското ротационно председателство са изтъкнали, че този тригодишен период не е обоснован. Днес, в четвъртък, предстои посланиците да се съберат наново в Люксембург, за да направят нов опит да постигнат споразумение.

Според Money.pl - друг полски интернет портал, посветен на икономика и финанси - в документ на ЕС руският патриарх Кирил е бил определен като "дългогодишен съюзник на президента Владимир Путин" и "един от главните привърженици на руската военна агресия срещу Украйна". Медиата цитира Гжегож Кучински, директор на Евразийската програма към "Уорсоу инститют", според когото Русия, изправена пред европейско петролно ембарго, "не иска и не може" да си позволи намаляване на добива на суровината, което би означавало големи разходи. "Значителна част от руския петрол е добиван от дълбоките кладенци в сибирските полета. В повечето случаи това е остаряла инфраструктура, а суровината и силно разводнена. Добивът трябва да бъде непрекъснат. Всяко спиране на работите създава риск от замърсяване на суровината и даже замръзване на кладенеца", казва експертът. По думите му задействането наново на инсталациите за добив, ако въобще е възможно, ще изисква сериозни разходи. Пшемислав Залески, вицепрезидент на полския петролен концерн "Орлен", казва пред Money.pl, че едно неколкомесечно спиране на добива заплашва с аварии, поради което Путин няма да спира добива и, както е ставал досега, добитият петрол ще се излива на земята, макар и да се рискува екологична катастрофа.

Чешкият "Хосподаржске новини" пише, че шестият пакет включва най-тежките досега санкции срещу режима на Путин. Изданието посочва, че ЕС ще спре да внася почти всичките количества руски петрол, но Чехия ще има изключение. Ако гледаме на "Туитър", продължава деловият вестник, можем да си помислим, че някои страни от ЕС, в частност големите като Германия и Франция, нямат друг избор освен да продадат Украйна и да оставят Путин на мира да си продължи агресията. Активистите от социалните мрежи обвиняват Берлин и Париж, че водят политика на умиротворяване на диктатора - подобно на провалилата се политика от 30-те години спрямо Адолф Хитлер.

Освен това активистите обикновено пишат за некомпетентността на европейските институции. Но чрез договореното сега петролно ембарго, макар и частично, Русия ще се лиши от стотици милиони евро дневно от страните членки, каквито санкции бяха немислими доскоро, подчертава пражкият "Хосподаржске новини".

Шестият пакет санкции срещу Русия засече заради Унгария и Кирил, извежда в заглавие братиславският вестник "Правда". Изданието припомня, че Европейската комисия е разработила проекта за този пакет още в началото на май. Първоначалният вариант е включвал пълна забрана за внос на руски петрол от началото на следващата година, но по унгарско настояване е било направено изключение за суровината по петролопровода "Дружба". Между страните, искащи отстъпки, още в понеделник бяха Словакия и Чехия. Прага получи отлагане на забраната за износ на продукти от руския петрола, дошъл по тръби, като иначе подкрепи санкционния пакет в цялост, пише "Правда".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хйаах

    49 5 Отговор
    ТЯ ПРЕСАТА МОЖЕ САМО ДА КОМЕНТИРА И ДА ОБСЛУЖВА 🐄🐄🐄🐄
  • 2 Ал Тъпоне

    68 6 Отговор
    То понеже ние всички пакети подкрепяме такъв голям "пакет" ще ни се намъкне с вече двойните цени на почти всичко, че направо не е за разправяне!
  • 3 Поп Кръстю

    51 9 Отговор
    Унгарците са много умни хора ,за това Тръмпо взе жена от Унгария. Върхът на Европа е малката Унгария ,тя каквото каже никога неи оспорват решенията. Добре щее нашите политици дасе научат от тях.

    Коментиран от #9

  • 4 ТаУмВзе

    54 7 Отговор
    Орбан си гледа Народа, а тия да си лаят клекнали.
  • 5 И КВО, КОЙ Е БУДАЛАТА ???

    69 8 Отговор
    Този Евросъюз се оказа терористична организация 🤨
    👏👏👏
  • 6 £€¥√

    11 46 Отговор
    Те ЕС не разбраха ли че от руското кранче зависи поста на Орбан 😁

    Коментиран от #10

  • 7 Страничен

    67 7 Отговор
    Ха ха гледат си унгарците икономиката не като всичките тъпаци в ес който са подлоги на дъртака и си само унищожават икономиката, даже тези дни се оказа че заради тия простотии един от големите играчи на петролния пазар е станал Индия. А познайте купуват от руснаците и го продават на тъпата либерална пасмина в ес на печалба и за тях. Окозва се, че тук тези ширини на света живеем тъпи и безмозачни хора като позволяваме на шепа политици да ни въртят на малкия си пръст

    Коментиран от #15

  • 8 Наталия Кобилкина

    12 5 Отговор
    Маришкия басейн може да го напълним с Руски петрол. Как така Путин ще излива в природата готов добит петрол, щото да не му замръзне кладенеца.
  • 9 Наталия Кобилкина

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "Поп Кръстю":

    Първата жена на Тръмпа е Чехкиня, втората Словенка.

    Коментиран от #24

  • 10 Проф. Вучков

    37 6 Отговор

    До коментар #6 от "£€¥√":

    Значи от ЕС са готови да съсипят цяла Украйна за да замръзне на Путин петролният кладенец в Якутия. Да ама Путин може да спре да помпи от южните части на Русия, а Якутия да работи на по бавни обороти и да захранва Руския и Китайския пазар.
  • 11 АнтиГост

    13 44 Отговор
    За Орбан най-важното е руснаците да са добре. Останалите - кучета ги яли.

    Коментиран от #12, #16, #17, #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Аз бе

    6 25 Отговор
    Червеният поп да го въдворят в ГУЛАГ в Сибир или Тюмен!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хххх

    32 4 Отговор

    До коментар #11 от "АнтиГост":

    Що за умствено ограничен човек си бе? На Орбан му пука за народа, не за Русия, не за ЕС. Ако и на Петков му пукаше за народа нямаше да потъваме така стремглаво. Ако ЕС се интересуваш от народите си нямаше цяла Европа да бере душа.Няма държава или организация, която наистина да е загрижена за доброто на целия свят, всеки преследва собствени цели.

    Коментиран от #22

  • 17 Бай село

    25 3 Отговор

    До коментар #11 от "АнтиГост":

    Дреме му за руснаците и за еврог.....той мисли за народа си все пак е избран от унгарци не от еврог...един литър бензин е 2,56 лв в Унгария..а в бг аааааа колко е..обаче важното е руския кладенец да замръзне..Абе що ми се струва че идва зима..или бъркам..
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 оня с коня

    6 15 Отговор
    А е ПРОСТО КАТО ФАСУЛ:Събира се общото събрание на ЕС и ПРОМЕНЯ ПРАВИЛАТА на Съюза че за да се вземе някакво Общо решение трябва да са съгласни 100% от Членовете му,като намалява Процентите на 75.ТОГАВА УНГАРИЯ няма да има думата,а ако не й харесва - Пише си молбата и НАПУСКА!Ще уйдисва на Акъла коскоджа ми ти ЕС на Порусначилия се Хегеш-Мегеш...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Така

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хххх":

    А забелязахте ли, че на ЕС вече не и пука и за природата? Всички действия са безумни и във вреда на природата.
  • 23 Дима

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "АнтиГост":

    Много е прав гледа за народа но дизела и бензина за Унгарците е 1.20 евро а при вас вече 1.65 евро
  • 24 Комбайнерmasonmrlzза

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Наталия Кобилкина":

    Почти позна. Първата е чехкиня, ВТОРАТА е хамериканка - Марла Мейпълс, третата е словенка.