Last news in Fakti

8 Юни, 2022 21:01 809 1

В Румъния осъдените по наказателни дела не могат да се кандидатират за президент

  • румъния-
  • съд-
  • осъден-
  • наказетелно-
  • дело

Румънските депутати одобриха днес законодателното предложение

В Румъния осъдените по наказателни дела не могат да се кандидатират за президент - 1
Снимка: Shutterstock

Румънските депутати одобриха днес законодателно предложение, което предвижда забрана за участие в президентски избори на лицата, които имат окончателни присъди по наказателни дела в момента на подаване на кандидатурата, съобщава телевизия Диджи 24.

Камарата на депутатите прие с 223 гласа "за", един "против" и 22 въздържали се законодателното предложение за внасяне на промени в закона за избор на президент.

"Не могат да се кандидатират лицата, които на датата на подаване на кандидатурата са били окончателно осъдени на лишаване от свобода за умишлени престъпления, ако не е настъпила реабилитация, амнистия или декриминализиране", според приетото изменение, внесено от Социалдемократическата партия, Съюз за спасение на Румъния, Национално-либералната партия, Демократичния съюз на унгарците в Румъния и националните малцинства.

Депутатът от Съюз за спасение на Румъния Стелиан Йон заяви, че този важен проект е бил отхвърлен в Сената през 2017 г., защото "в онзи период беше немислимо да мине подобна инициатива". Той призова председателя на Сената Флорин Къцу "да извади от чекмеджетата" и да подложи на гласуване гражданската инициатива "Без осъдени на държавни постове", за да започне процедура за ревизия на конституцията.

"След като румънското общество даде много ясен сигнал, че вече не иска осъдени на обществени постове чрез факта, че около един милион румънци подписаха инициативата за ревизия на конституцията "Без осъдени на държавни постове", всички партии отстъпиха (...) Това, което имаме днес, е малка стъпка напред. Не е ревизия на конституцията, а законодателно изменение само за поста президент на Румъния", обясни той.

По-рано днес председателят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку заяви, че тъй като вече няма пандемия, не вижда проблем да бъде организиран референдум по инициативата "Без осъдени на държавни постове".

Чолаку, който е лидер на най-голямата парламентарна партия - Социалдемократическата, каза, че подкрепя включването на този проект в дневния ред на Сената, който е решаващата камара в случая. Той посочи, че след като парламентът приеме инициативата, правителството ще бъде задължено в срок от 30 дни да организира референдум на тази тема.

Инициативата на Съюз за спасение на Румъния "Без осъдени на държавни постове" беше подписана от над 1 милион румънци и предлага изменение в конституцията, според което "не могат да бъдат избирани в органите на местната публична администрация, в Камарата на депутатите, в Сената и за поста президент на Румъния граждани, който са осъдени окончателно на присъди лишаване от свобода за умишлени престъпления до настъпването на ситуация, която отстранява последствията от осъждането".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 240 ай дука живот си живеят тука

    1 0 Отговор
    А у нас осъдените по наказателни дела задължително кандидатстват за министри и депутати.
Новини по държави: