Last news in Fakti

9 Юни, 2022 21:21 1 253 9

Руски опозиционер: Украйна и Навални споделят общ враг - Путин

  • иван жданов-
  • кремъл-
  • русия-
  • владимир путин-
  • алексей навални

Иван Жданов даде мрачна оценка на шансовете на Алексей Навални да бъде освободен, свързвайки удължената му присъда в затвора и новото обвинение с руската инвазия

Руски опозиционер: Украйна и Навални споделят общ враг - Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изявеният критик на Кремъл Алексей Навални ще остане в затвора, докато Владимир Путин е на власт, а руската опозиция и Украйна споделят "общ враг" в лицето на руския президент, каза един от близките сътрудници на Навални, Иван Жданов, цитиран от Ройтерс.

Жданов, близък съюзник на изтъкнатия вътрешен критик на Путин, говори в интервю в Киев. Той каза, че е дошъл в Украйна, за да види лично въздействието на нахлуването на Москва и да може да преразкаже "истинската картина на руснаците".

"Путин е общ враг за нас и ние вече се борим срещу него от много години", каза Жданов, ръководител на Фонда за борба с корупцията на Навални на централен площад в украинската столица.

Той каза, че екипът на Навални се интересува от започване на диалог с украинското правителство.

Навални, който вече излежава присъда от две години и половина, получи нова деветгодишна присъда през март за измама и неуважение към съда. Миналата седмица той каза, че е бил обвинен по ново наказателно дело и може да получи още до 15 години затвор.

Жданов даде мрачна оценка на шансовете на Навални да бъде освободен, свързвайки удължената му присъда в затвора и новото обвинение с руската инвазия.

"Той ще остане в затвора, докато Путин е на власт, докато кръгът на Путин е на власт", ​​каза той.

"Ако Навални беше свободен в момента..., той през цялото време щеше да казва, че тази война трябва да бъде спряна незабавно. Има ли нужда Путин от такъв човек в момента?". Навални вече се обяви срещу войната, атакувайки Путин по време на явяване в съда и нарече инвазията "глупава" и "изградена върху лъжи".

Въпреки огромните залози на инвазията в Украйна и нарастващата конфронтация на Кремъл със Запада, Путин засега изглежда политически непристъпен у дома. Лидерът на Кремъл, който е на власт от началото на века, навършва 70 години този октомври.

33-годишният Жданов напусна Русия миналата година по време на мащабна репресия на Кремъл срещу сътрудниците на Навални, чиято национална политическа мрежа беше обявена за екстремистка и беше забранена.

Жданов оглавява Фонда за борба с корупцията на Навални в изгнание, която продължава да провежда разследвания в YouTube за предполагаеми корупционни действия в Русия и помага на западните правителства да съставят списъци със санкции на лица, свързани с Кремъл.

"В момента няма съд (за тях), но механизмът на санкции е механизъм за търсене на отговорност", каза Жданов, който сега живее в литовската столица Вилнюс.

Той отхвърли като "абсолютно неверни" данните от социологическите проучвания от март, които предполагат, че 81% от руснаците подкрепят действията в Украйна.

Той каза, че огромна част от руснаците просто се страхуват да отговорят честно на анкетите: "Всъщност цифрите са много по-ниски".

Жданов изчисли, че около 25-30% от хората активно подкрепят войната, а 40-50% избягват да заемат ясна позиция. Повече от 20% са категорично против, каза той.

"Русия ще понесе цената на тази война в продължение на много десетилетия. Репутационно, финансово и по много други начини", каза Жданов.

Той каза, че смята, че действията на Русия в Украйна представляват геноцид, позовавайки се на твърдения за руски военни престъпления в освободени градове близо до Киев.

"В Буча хората не са загинали от артилерийски или минометен огън. Хората са загинали там, след като са били арестувани на улицата, вързани, разпитвани и след това отведени за разстрел. Как да не е геноцид?" каза Жданов.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И ПУТИН

    8 9 Отговор
    Ще ГНИЕ в ада КАТО БОРИСОВ , ГЕШЕВ ПЕЕВСКИ, ДОГАН и ЧАЛГА ТРИФОНОВ...

    Коментиран от #3

  • 2 БОЛШЕВИК

    10 1 Отговор
    Врагът днес за човечеството е, неолибералния капитал.
  • 3 БОЛШЕВИК

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "И ПУТИН":

    Владимир Владимирович - какво ти е сторил лошо, че го слагаш в непълния списък от тия изверги къде си изброил по-долу?
  • 4 Осведомен

    12 2 Отговор
    Основната част от населението на Херсонска област има положително отношение към намерението за присъединяване към Руската федерация, виждайки в такава стъпка шанс за промени към по-добро, смята независимият американски журналист Патрик Ланкастър,
  • 5 Грульо

    12 2 Отговор
    "Руски опозиционер: Украйна и Навални споделят общ враг - Путин"

    Тоз иска да каже "Зеленски и Навални". Общият враг на Украйна и останалия свят са САЩ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Майкъл

    6 6 Отговор
    Жалко , че такъв човек има последователи в България.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Диоген

    3 1 Отговор
    И, за Владимир Путин, ВЪТРЕШНИТЕ и ВЪНШНИТЕ ВРАГОВЕ, са си все ВРАГОВЕ !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания