Last news in Fakti

10 Юни, 2022 20:33 7 977 51

Краят на двигателите с вътрешно горене

  • двигател-
  • двигател с вътрешно горене-
  • автомобил

От 2035 година ще могат да се продават само коли и лекотоварни автомобили, които не изхвърлят в атмосферата вредни емисии

Краят на двигателите с вътрешно горене - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европарламентът реши, че от 2035 г. вече няма да се продават нови коли с конвенционални двигатели. Това ли е краят на двигателите с вътрешно горене и за кои автомобили ще важи забраната? Най-важните въпроси и отговори:

Какво точно бе решено?

От 2035 година ще могат да се продават само коли и лекотоварни автомобили, които не изхвърлят в атмосферата вредни емисии. За това се обяви мнозинството депутати в Европарламента (ЕП). Освен това беше решено да не се взимат предвид синтетичните горива, с които един класически двигател с вътрешно горене (ДВГ) може да стане климатично неутрален.

Влизането в сила на тези решения ще означава на практика край на автомобилите с ДВГ от средата на следващото десетилетие. От 2035 г. ще бъде преустановена и продажбата на нови бензинови и дизелови коли. Целта е преминаване към пълна електромобилност.

Решението е в отговор на предложение от пакета на ЕС за борба с климатичните промени, озаглавено „Готови за цел 55“. В него е формулирана целта до 2030 година да се намалят парниковите емисии с 55% спрямо нивата от 1990 година, а до 2050 година да бъде постигната климатична неутралност.

Това ли е краят на двигателите с вътрешно горене?

Не, защото за това се изисква и съгласието на отделните страни членки - тоест техните правителства трябва да приемат забраната за продажба на конвенционални автомобили след 2035 година. В края на юни 2022 година ЕП и страните от ЕС трябва да изработят съвместна позиция, за да може забраната да бъде приложена. С гласуването си евродепутатите на практика определиха своята позиция по този въпрос.

Какво налага такава забрана?

Експертите са изчислили, че повече от една пета от въглеводородните емисии в ЕС се дължат именно на уличното движение и изгаряните бензин или дизел. С новата мярка ЕК иска да намали значително парниковите газове, като целта е до 2050 година Европа да стане първият климатично неутрален континент.

Защо ЕС иска това?

Учените са категорични, че климатичните промени се дължат на човешката дейност и най-вече на изпусканите в атмосферата емисии от въглероден двуокис. Тяхното редуциране би могло да ограничи глобалното затопляне до по-малко от два градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха.

Кои автомобилни производители имат още по-амбициозни планове?

Някои автомобилни фирми планират да преминат изцяло към задвижване с електромотори още преди 2035 година. Така например британският производител Ягуар иска още от 2025 година да предлага само електрически модели. Мултиконцернът Стелантис също изпреварва предписанията на политиците: италианската марка Ланча преминава още от 2024 година към производство основно на електромобили, а от 2027 г. Фиат ще продава само коли с електромотор. Година след Фиат същото подготвят и в Опел, което е мислимо също и за френските марки в семейството на Стелантис – Ситроен и Пежо. От 2030 година напълно електрически стават Ролс Ройс, Лексус и Волво.

Какви са намеренията на отделни страни и региони?

В Европа най-напред в това отношение е Норвегия, която не членува в ЕС. Там от 2025 г. няма да могат да се регистрират нови коли с ДВГ. Целта е напълно постижима, като се има предвид, че в тази северноевропейска държава над 80 на сто от продаваните нови коли вече са електрически.

Пет години след Норвегия продажбите на бензинови и дизелови коли ще бъдат забранени също в Дания, Ирландия, Исландия, Нидерландия, Швеция и Словения.

Какъв дял от пазара държат електромобилите в Германия?

В Германия той не е особено висок: в началото на 2022 година в Германия са били регистрирани общо 618 000 електрически коли. За сравнение: бензиновите са били 31 милиона, а дизеловите – 15 милиона. Накратко: на 81 коли само една е електрическа.

Какво казват критиците?

Германската автомобилна индустрия критикува решението на Европарламента. Според председателката на Съюза на автомобилната индустрия (VDA) Хилдегард Мюлер в Европа няма необходимата за това инфраструктура от зарядни станции. А в другия браншови съюз – на товарните превозвачи (ZDK) са недоволни от това, че синтетичните горива, тъй наречените E-Fuels, не са признати за климатично неутрални. Посочва се и това, че при тях съответната инфраструктура за зареждане би била налична.

Какво казват природозащитниците?

От екологичното движение „Петъци за бъдещето“ виждат в решението на ЕП своя собствена заслуга. В същото време активисти подчертават, че 2035 година е твърде късна година, ако искаме да постигнем договорената в Париж цел за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 47 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матрософ

    26 100 Отговор
    До 2035 Русия няма да я има на картата да продава петрол.

    Коментиран от #28, #31, #51

  • 2 А ток

    91 4 Отговор
    От къде. Милиони зарядни станции от къде.

    Коментиран от #4, #15

  • 3 Значи

    114 16 Отговор
    Следва разпад на котшината ЕС

    Коментиран от #19

  • 4 Матрософ

    18 64 Отговор

    До коментар #2 от "А ток":

    Рашките ще въртят педалите и ще изнасят за Европата.

    Коментиран от #9, #22

  • 5 А електричество откъде?

    88 6 Отговор
    Ще строим ли Белене? Или стопаните на Кирчо Пинчера не дават?
  • 6 Коко

    52 3 Отговор
    Мисля да основа дружеството: понеделници за бъдещето, вторници за бъдещето и така докато се върнем поне сто години назад в миналото. ВенсеремУс!
  • 7 Румен

    69 7 Отговор
    Ама никога няма да стане. Армията?????. Самолетите?????.Корабите????
  • 8 Хихихи..

    51 4 Отговор
    Че пък си и вярват! Не разбрахте че този "проект е писан "на коляно" и реалната му стойност е нулева? Ще стане може би,но първо трябва да се върнат на Дългия космонавтите от Космоса,Ганчо и Орцето,па после ще видим...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    68 2 Отговор
    ШЕФКАТА НА ДЖЕНЪРЪЛ МОТОРС ( ДА ЖЕНА Е)
    ....
    РЕКЛАМИРА В ЛАНСИНГ МИЧИГАН - ЦЕНТРАЛАТА НА ДЖИ-ЕМ НОВИ ЕЛЕКТРОМОБИЛИ
    ...
    И Я ПОПИТАХА ОТКЪДЕ ИДВА ТОКА ....
    ...
    ТЯ ВИКА " НЕ ЗНАМ" ... ПИТАХА ШЕФА НА ЕНЕРГОТО .. И ТОЙ ИЗМЪНКА " 95% ОТ ТОКА В ЛЕНСИНГ ИДВА ОТ ВЪГЛИЩА"
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сатана Z

    72 6 Отговор
    Нищо подобно.Зелената сделка се провали с гръм и трясък.А и на Еврорайха края му се вижда.На никой не му се живее във фашистка диктатура.

    Z
  • 13 пейо

    75 6 Отговор
    Спокойно. Европа не е планетата Земя. Всички производители ще си произвеждат двг-та и ще ги продават на цял свят, но не и в Европа. Цял свят ще си кара колите и ще произвеждат ток от въглищни централи, ама ние сме еко. Нищо че въздуха е общ за всички.

    Коментиран от #47

  • 14 смех

    53 3 Отговор
    Начи според псевдоучените тоя въгледорен двуокис си седи горе инертен и не реагира и си седи там и спарва кат похлупак.Да си късат дипломите тия тапатси че приличат на нашия Денчев

    Коментиран от #50

  • 15 Име

    55 3 Отговор

    До коментар #2 от "А ток":

    Откъде толко мед за производство на захранващи кабели

    Коментиран от #44

  • 16 Госあ

    48 4 Отговор
    😂 Евала ! Така става, когато простолюдието вземе властта 💁
  • 17 Румен

    28 1 Отговор
    А и Бобокови са на свобода и целия северозапад ще има заровени батерий.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 КОй

    3 48 Отговор

    До коментар #3 от "Значи":

    Нещо ,нищо не каза. Ушанката ти пречи на едната гънка която имаш.Айде марш към сибир.....Карай си 30 годишния коптор и остави хората да си живеят нормално.

    Коментиран от #29, #32

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Петилетката за три години

    44 0 Отговор
    Да изправим краставиците!
  • 22 А ха хах ха

    59 4 Отговор

    До коментар #4 от "Матрософ":

    Както е тръгнало май руснаците ще си карат колите, а ние ще въртим педалите. Ще е голямо шоу.
  • 23 Джамбaза

    65 1 Отговор
    Представете си София, 14 етажен блок. Пред него 50 автомобила.
    И 50 кабела се спускат от терасите.
    Коледна красота!
  • 24 оптимиста

    47 4 Отговор
    нормалните хора скоро със шутове ще изнасят от европарламента тия екоталибани
  • 25 Някой

    44 4 Отговор
    А до 2035та,ще го има ли още Европарламента? Така както върви,няма да го има,гарантирано.А и да го има,колко ли ще се изредят в него, може и да дойдат някои с мозък в главите,не като сегашните
  • 26 Колибка

    27 1 Отговор
    Банкин,ще ни направи страната
    сметище, за всички батерии.
    Щом на Пакистан е докарвал
    боклука и от къде ли не,та
    едни батерии ще му се опрат.
    Бунище сър.
  • 27 абе

    8 1 Отговор
    Индия и Китай ще компенсират ,ако ограничат субсидиите на месото ще доста по добре
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 мишко

    24 1 Отговор

    До коментар #19 от "КОй":

    пезполова душице хаиде при джендърите зад океана ама ти миришат чорапките нали миличка ,ако ти останал лак за нокти лакирай си ги и слагай скъсаните чорапи и на пияцата
  • 30 Аз казах

    32 3 Отговор
    До 2035 г. ЕС няма да съществува
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Кво

    24 0 Отговор

    До коментар #19 от "КОй":

    Се пънеш толкова сорос много ти е промил мозъка нормален живот като в ес ли Урсула ли ти е критерий хубава работа ама джендарска

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 гого

    10 0 Отговор

    До коментар #32 от "Кво":

    той мозъка му е промит,а преди това е здраво пробит навсякъде

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 КОй

    2 19 Отговор
    Оххх беее,рашистите се разпениха яко. Ама така ще е като сте роби за жълти стотинки, Аз знам къде съм, и какво искам....А вие още дълги години ще сте надупени и със скъсани чорапи, Жалки зависливи душици намотавайте чалмите и на колене при кадира да му лижете.....хахахахахахахах
  • 37 МалкоЛогика

    23 1 Отговор
    Литият за батериите е от Китай, уранът за производство на електричество е от Русия. Каквото и да прави ЕС, ще плаща на тези две страни.
  • 38 С двойката

    12 1 Отговор
    Честито! В "клуба на богатите" е така! Които са го нахакали в клуба да рине.айна, той да оди пеш!
  • 39 Аз тъпоглав бУлгарски коч

    0 5 Отговор
    Аз а си мисля, че ще определя световните правила
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Полковник Шарков

    8 2 Отговор
    2050 година, някъде по света ученик чете учебник по история: "През 2035, на мястото на изчезналия континент Европа се формира нов гео-политичеси субект обединил Изтока, православието и християнството..."

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 КОй

    2 4 Отговор

    До коментар #41 от "Полковник Шарков":

    И Кадиров начело на славянскаЕвропа....ЛЕлееееее чие хора съвсем изчаткахте.....ходи някъде да се прегледаш че от глупост ви треперят малкото мозъчни гънки
  • 44 Русенец

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Име":

    От големият брат с танкери ще ни го карат.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Да бе!

    11 0 Отговор
    Краят на ДВГ е много по-далече!
  • 47 hristo 3 Нали има ветърни генератори по

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "пейо":

    НЕ са познали….има место и за ел-колите НО никой от тия “пророци” нищо не казва за ВОДОРОДА, нито си има представа как се развива водородната ера и какви са предимствата на водорода…
  • 48 Хохо секса

    4 2 Отговор
    Тази директива е съвсем безсмислена.
    Производителите на коли сами спират ДВГ и се ориентират към електрички..
    Можете да си направите справка за този процес...
  • 49 Стрелата

    1 0 Отговор
    Да ве чаршафосаните щте ва оставят да дааа сънищата а и при рециклиране то на Ел четата е 3 пъти по вредно за Атмосферата. Факт.
  • 50 Баварец

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "смех":

    Малеее, хем че пр.Зт, хем знае!?! Би трябвало, да се върнеш в 7-ми клас, там се учи това? Или ти го нямаш? Поне за момента за леки и лекотоварни автомобили електрически вариант е най-добрият! Е, скъпо ще е, но градовете ще се изчистят от димящи кошници!
  • 51 123

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Матрософ":

    Ще ти се.
    до 2035 няма да има евросйюз и еврокомисия и такива мишки като теб.