Last news in Fakti

12 Юни, 2022 11:04 1 243 18

Бенет: Иран скоро може да има ядрено оръжие

  • израел-
  • иран-
  • ядрено оръжие

Центрофугата IR-6 върти уран 10 пъти по-бързо от центрофугите от първо поколение

Бенет: Иран скоро може да има ядрено оръжие - 1
Снимка: БГНЕС

На фона на засилилото се през тази седмица отново напрежение между Иран и Запада, премиерът на Израел Нафтали Бенет предупреди в интервю, публикувано в събота, че Техеран се приближава "опасно близо" до производството на ядрени оръжия.

"Иран обогатява уран с безпрецедентни темпове и се приближава опасно до получаването на ядрени оръжия", каза той пред британския Telegraph в интервю.

Бенет призова световната общност да се присъедини към Израел и да засили натиска срещу ядрената програма и амбициите на Иран.

"Без натиск от Запада. ислямският режим в Иран може да се сдобие с ядрена бомба много скоро", каза той.

"Светът трябва да заеме твърда позиция и да каже на ислямския режим в Иран: без ядрено оръжие, без санкции. Ядрената програма на Иран няма да спре, докато не бъде спряна."

В статията "Телеграф" също съобщава, че Израел е поискал от Обединеното кралство да създаде механизъм, за да започне по-строги санкции срещу Иран, ако продължи с настоящите си ядрени усилия.

Припомняме, че Иран заяви на Международната агенция за атомна енергия, че планира да изключи 20 камери за наблюдение на МААЕ и друго видеооборудване. Това съобщи по-рано този месец шефът на ядрения надзорен орган на ООН Рафаел Гроси.

Този ход на Иран вероятно е отмъщение за наскоро публикувания доклад на МААЕ, в който се посочва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта - в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

От своя страна, иранското външно министерство заяви, че докладът на МААЕ не е нито "балансиран", нито "справедлив". Техеран обяви, че ще изключи две от камерите на агенцията на ООН.

Освен това МААЕ съобщи, че Иран възнамерява да инсталира две нови каскади от усъвършенствани центрофуги IR-6 за обогатяване на уран в Натанц. Каскадата е поредица от центрофуги, свързани заедно, за да въртят бързо уранов газ с цел обогатяване, посочва "Асошиейтед прес".

Центрофугата IR-6 върти уран 10 пъти по-бързо от центрофугите от първо поколение, до които Иран някога имаше ограничение съгласно ядреното споразумение от 2015 г. Към февруари обаче Иран вече е използвал каскада от IR-6 в подземното си съоръжение във Фордо, смята МААЕ.

По-рано Иран съобщи, че планира да инсталира една каскада от IR-6 в Натанц, разположен на около 200 километра южно от столицата Техеран. МААЕ посочи, че е "проверила" текущото инсталиране на тази каскада.

Последните решения на страната могат допълнително да усложнят перспективите за спасяване на ядрената сделка от 2015 г., след като косвените преговори между Иран и Съединените щати вече са в застой.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 владимир

    23 1 Отговор
    Всеки трябва да има ядрено оръжие. Да се раздаде на всички държави. Нека всяка държава има по 200-300 ядрени ракети. Така няма да има никакви войни!

    Коментиран от #7, #8

  • 2 мммда

    31 0 Отговор
    То и други имат. Иран до сега не е нападнал никой. Американците и еврейте до тях отдавна се опитват да ги вкарат в някаква интрига и да ги плечкосат и обезлюдят като съседите им Ирак и Сирия.
  • 3 БЪЛГАРИН

    27 2 Отговор
    КРАВАРИТЕ едностранно излезнаха от сделката с Иран, която Европа и Русия подкрепят, така, че виновни за всичко са отново и отново КРАВАРИТЕ.
  • 4 Хихихи

    2 16 Отговор
    Демилитаризация и денацификация на Иран!
  • 5 Механик

    32 0 Отговор
    Иран ЩЕ има такова оръжие. Израел става голям попкупател на памперси.
    Когато персите са имали империя, народа израилев е обикалял из пустинята, воден от един шаман.

    Коментиран от #11, #16

  • 6 Фарук

    21 0 Отговор
    Хората се въоръжават ядрено заради терористите ФАЩ!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бизoн

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "владимир":

    Всеки и кат се сдобият такива луди сигане като македонците ще видиш!
  • 9 Госあ

    11 0 Отговор
    Чудесно, тогава ще могат да си уредят сметката с ромите наречени евреи. Това обаче зависи от Китай и Русия. Дали ще имат.
  • 10 Професора

    14 0 Отговор
    Иран и Русия имат такива центрофуги краварите за последно се опитаха да направят 2016 г и нищо не направиха и се отказаха
  • 11 Аркаим

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Когато славяните са имали ведическа световна империя,персите и гърците не са съществували.

    Коментиран от #12

  • 12 Виманика шастра

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Аркаим":

    Точно така!
  • 13 Вишнева

    6 3 Отговор
    И македонците сголяват атомно оръжие почти са на финала.
  • 14 Въоръжен човек е свободен човек !

    11 0 Отговор
    Същото е и за държавните !
    Имаш ядрено оръжие си свободен !
    Не смеят да те закачат !
    А ние като сме с голи дупета кой както и когато иска ни го слага ! Че му и благодарим !
  • 15 Ами защо да нямат

    7 0 Отговор
    Щом могат да си направят да си направят.
  • 16 Саше Великиот

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Нали знаеш кой тури края на персите?
  • 17 Урюрвкос

    0 1 Отговор
    бившия шеф на полските външни работи Радослав Сикорски иска Украйна да получи ядрено оръжие
  • 18 нека

    2 0 Отговор
    Да имат хората за да могат да се предпазват от санкциите