Last news in Fakti

14 Юни, 2022 17:32 1 622 12

Турция би искала диалог с Гърция, за да бъдат разрешени проблемите между двете страни

  • турция-
  • гърция-
  • хулуси акар-
  • реджеп ердоган-
  • егейско море

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в началото на месеца, че е казал на колегите си, че Анкара повече няма да провежда двустранни разговори с Атина

Турция би искала диалог с Гърция, за да бъдат разрешени проблемите между двете страни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция и Гърция могат да разрешат проблемите си само чрез диалог и преки контакти, заяви министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз".

Акар критикува определени гръцки политици заради засилването на напрежението между двете страни.

Проблемите между двете страни не може да бъдат разрешени без разговори, срещи, посещения и диалог. Искаме диалог. За съжаление определени гръцки политици насаждат още повече напрежение и подкрепят някои действия и реторика за реализиране на техните собствени политически и лични амбиции, каза Акар.

Турция не представлява заплаха за никоя страна, включително за Гърция. Търсим мирни пътища за разрешаването на проблемите, свързани с континенталния шелф, въздушното пространство и други въпроси, каза Акар.

Вместо да опитваме да разрешим тези въпроси директно и с добра воля, нашите гръцки приятели избират да говорят с ЕС. Те искат да представят нашите двустранни проблеми като проблеми на ЕС, САЩ или НАТО, подчерта той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в началото на месеца, че е казал на колегите си, че Турция повече няма да провежда двустранни разговори с Гърция. Няколко дни по-рано Ердоган бе обявил, че гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис "вече не съществува" за него, като го обвини в опит да блокира продажбата на самолети F-16 на Турция по време на визита в САЩ.

Това бе поредният обрат в преговорите между двете държави, които бяха възобновени миналата година след петгодишно прекъсване с цел да се преодолеят различията помежду им. Тези разговори постигнаха незначителен напредък.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пуяци

    6 10 Отговор
    стойте си в къщи и проблем няма.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Анонимен

    8 5 Отговор
    Сега пък иска диалог. Не искаме война, дайте островите доброволно и ще бъдем приятели, обичаме ви!

    Коментиран от #7

  • 7 Анонимен

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Ако не ни ги дадете, поне демилитизирайте ги за да ги превземем спокойно!

    Коментиран от #10

  • 8 Орт

    6 5 Отговор
    Защо Турция да търси диалог,когато Гърция нарушава всички договори между тях?
  • 9 Орт

    1 3 Отговор
    Не ме трийте пак,само зададох въпрос.
  • 10 Орт

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Има договори, които трябва да се спазват.Точка

    Коментиран от #12

  • 11 Цицерон

    5 3 Отговор
    Турция винаги почва и е водила диалог.
  • 12 Горчива истина

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Орт":

    Само някои от точките от Лозанския договор, които Турция е нарушила: Лозанският договор забранява на Турция да присъства в Кипър. Турция нахлу и поддържа 40 000 окупационни войници. Гръцките острови Имброс и Тенедос близо до Хелеспонд са отстъпени на Турция със задължителна автономия и полиция от местното население, чисто гръцко. Турция не ги спази и прогони населението. В Константинопол остават 150 хиляди гърци, а в Беломорска Тракия 120 хиляди мюсюлмани. Турция изгони гръцкото малцинство без дори обезщетение за собственост.
Новини по държави: