Last news in Fakti

19 Юни, 2022 20:30 5 045 72

"Това е братоубийствена война": не всички руски националисти вярват на Путин

  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война-
  • кремъл-
  • донбас

Колко разделени са руските десни екстремисти си пролича още през 2014 година, когато те изразяваха различни позиции за проевропейското движение в Украйна и за конфликта в Донбас

"Това е братоубийствена война": не всички руски националисти вярват на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Русия има десетки малки националистически сдружения. Членовете на някои от тях се сражават заедно с кремълските войски в Донбас. Други обаче категорично осъждат войната срещу Украйна, наричайки я "братоубийствена".

Те наричат себе си "Националистическо движение", "Консервативна Русия" или просто "Консерваторите" - става дума за десетки малки групи, част от руския десен националистически спектър. Някои от тях подкрепят управляващите в Кремъл. Други се сражава доброволно в Украйна заедно с руската армия. Трети се отнасят критично към Кремъл.

Колко разделени са руските десни екстремисти си пролича още през 2014 година, когато те изразяваха различни позиции за проевропейското движение в Украйна и за конфликта в Донбас. А днешната войната на Русия задълбочи още повече разликите помежду им. Когато войските на Москва нахлуха на 24 февруари в съседната страна, някои екстремисти веднага се присъединиха към тях, но други продължават да осъждат агресията и до днес.

Според доклад на Московския център за изследване на расизма (SOWA), публикуван неотдавна, крайнодесните групи днес не са особено разпространени в Русия. Това се дължи включително и на факта, че Кремъл не толерира инакомислието. Уличните демонстрации така или иначе на практика бяха забранени за дълго време с оправданието за риска от коронавирус. От 2019 година руските националистически шествия официално вече не са разрешени. Националистическият уебсайт "Спутник и погром" е блокиран, а известният екстремист Дмитрий Дьомушкин излежа двугодишна присъда.

Въпреки че повечето националистически организации са почти напълно премазани от Кремъл, разпространяваните от тях идеи отразяват настроенията на руснаците, казва Лев Гудков, ръководител на руския център "Левада", който от 2016 година насам е класифициран от властите като "чуждестранен агент". Тъкмо според "Левада", руснаците са враждебно настроени към хората от останалите етноси.

И войната разделя националистите

"Разцеплението лишава националистите от възможността да се представят като единен фронт", обяснява Вера Алперович, експерт в центъра SOWA и съавтор на доклад за ксенофобията. Една от най-популярните прокремълски националистически организации е "Саботажно-разузнавателната група Русич". Според Алперович става въпрос за неонацисти. Те използват съответните нацистки символи, включително свастиката и цифровия код "14/88", който отдава почит към "бялата раса" и Адолф Хитлер.

Както част от членовете на "Русич", така и няколко от музикантите в групата "Руско знаме" в момента се сражават в Украйна на страната на Русия. Лидерът на музикалната формация Евгений Долганов обяснява в свои интервюта, че искат да разпространява национално-патриотични идеи сред младите хора. В отговор на обвиненията в неонацизъм и фашизъм той цитира пред ДВ свой "програмен текст": "Ние не сме фашисти. Ние сме нещо много по-лошо. По-лошо за нашите врагове! Ние сме нормални мъже и жени, които искат да живеят в своята страна и да отглеждат деца (момчета и момичета) според своите традиции."

Долганов казва, че Русия използва войната, за да предотврати "налагането на фалшива украинска русофобска идентичност на руския народ в Украйна". Целта на дясното движение, според него, е "да се бори срещу несправедливостта, подмяната на населението и за просперитета". Всичко това може да се изрази с "великата фраза": "За нашето бъдеще и това на нашите бели деца", казва той.

"И тогава спрях да вярвам на Путин..."

Другият вид руски националисти са т.нар. национални демократи. Така ги нарича социологът Гудков. Те вече са се обявили срещу войната в Украйна. Един от тях е някогашният затворник Дмитрий Дьомушкин. Той разказва, че сдружението "Русич", както и "Имперският легион" се ръководят от негов бивш боец. Днес Дьомушкин се определя като "традиционен националист". В миналото той е организирал т. нар. руски маршове и е ръководил няколко десни сдружения, по-късно класифицирани от властите като екстремистки. Днес в социалните мрежи той критикува руската инвазия в Украйна като "братоубийствена война" и призовава за прекратяването ѝ.

Откакто руските власти забраниха организациите на Дьомушкин, а самият той бе осъден през 2017 за изказването му, че "Русия се нуждае от руска държавна власт", Дьомушкин вече не вярва на Владимир Путин. Той отхвърля и визията му за изграждането на "руски свят" - идеята за Русия като уникална незападна цивилизация. Не е ясно какво точно привнася Кремъл в Украйна със своя "руски свят", коментира Дьомушкин и пита: "Корумпирани съдилища, неизбрани от никого правителства, цензура, ограничения, наказателни закони и забрани? Ето затова те отиват там с танкове, вместо с идеи".

Призивът "Русия за руснаците" набира популярност

Въпреки че националистите сред бойците в Украйна привличат медийното внимание, техните групи не са толкова многообройни в самата Русия. Според наблюдателите десните организации и партии вече не разполагат с популярността и влиянието, които са имали в началото на новото хилядолетие.

Вера Алперович твърди, че броят на активните членове на националистическите групи днес е малък. Липсват и "големи звезди на ултрадясното небе". Според нея това се дължи на почти пълното отсъствие на политически живот в страната. Гудков обаче подчертава, че миналата година призивът "Русия за руснаците" е достигнал най-високата си популярност за последните 30 години.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче Веле

    65 31 Отговор
    Спрях да чета.

    Коментиран от #14, #70

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Смешници

    57 40 Отговор
    От Дойче веле,скоро ще имате възможност да пишете за Путин със злоба след като догодина вече войските му ще са на територията на Германия .Почакайте със злобата поне година ,не я хабете сега.

    Коментиран от #17

  • 4 Урюрвкос

    51 15 Отговор
    единия брат забранява на другия да приказва на майчиния им език

    Коментиран от #26

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Редно е

    43 32 Отговор
    германистан да отнесе поне няколко руски крошета, заради начина по който се държи с Русия въпреки греховете които има към нея.

    Коментиран от #23

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 реру

    45 32 Отговор
    Има и такива като легион "Свободная Россия", които се сражават на страната на Украйна...

    Коментиран от #15

  • 10 Механик

    38 27 Отговор
    Дойчевеле е достатъчен мотив, за да не ме интересува какво са написали.
    Само две неща ще им кажа :СЛАВА РОССИИ и България е с Русия.
  • 11 Войната наистина

    44 28 Отговор
    е братоубийствена, но я започнаха не руснаците, а краварския Запад и либерастната Европа. Всичко е заради ресурсите на Русия. Сега се надяват да я изтощят чрез санкции и отказ от закупуване на нефт, газ и други природни богатства, но понеже Светът е голям руснаците бързо се преориентираха и недостига на парични потоци от Запад го компенсират в момента тройно и четворно от Азия.
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 38 Отговор

    До коментар #2 от "Фашистка русия":

    А православните християни гориха на 02.05. живи хора и осем години стреляха по хора в родината си ‼️
    Нали затова наляха милиарди jaнките‼️

    Коментиран от #16

  • 13 Гледах снимки на младия путин

    15 24 Отговор
    Абсолютно нищо общо с това което ни показват в момента. Няма начин толкова да се промени всичко с пластични операции или ботокс.

    Коментиран от #21

  • 14 Че имаше ли нещо за четене?

    19 15 Отговор

    До коментар #1 от "Дойче Веле":

    Ний не сме фашисти.Ний сме нещо по-лошо от фашисти.А бе,подвижна лудница.Как може факти да занимава читателят с такива руски глупости.
  • 15 Бесен _Язовец

    18 32 Отговор

    До коментар #9 от "реру":

    Ходи пийни една разлива боза , че си се запекъл и ставаш редко смешен повече от нормалното.
  • 16 Кои бе?

    22 8 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    да не па ония Бандера роса?И те ли пеят "аванти популо"
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Йехова

    12 21 Отговор

    До коментар #17 от "Ти от къде се обади":

    Полши и Германия са руски земи!

    Коментиран от #37

  • 20 Госあ

    12 11 Отговор
    Не, на дойче веле верват !
  • 21 Пример

    6 13 Отговор

    До коментар #13 от "Гледах снимки на младия путин":

    Нито брадичка, нито очи, нито продълговатото лице. Освен носа , нищо друго.

  • 22 Теле

    26 10 Отговор
    DW не четем, не се хабете
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Рошко

    18 11 Отговор
    Само по заглавието и вече не чета, помия до шия. Фактите говорят друго
  • 25 Професора

    15 15 Отговор
    Когато брат ти е бок.лук и се пробва да ти го завира е нормално да му строшиш една саксия в главата.
  • 26 Едининият брат

    15 11 Отговор

    До коментар #4 от "Урюрвкос":

    има 46 био лаборатории, ръководени от врага на другия брат.

    Коментиран от #42

  • 27 Обесен съсел си ти

    9 6 Отговор
    И на теб ще го набутаме до кисиите в гърловината.
  • 28 Хаха

    20 10 Отговор
    Кога ще ги забранят Дойче зеле и джамбаза . Не спират да пишат глупости
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 а стига бе

    12 8 Отговор
    а колко украинци вярват на зеленото? и са готови да се бият?
  • 31 Кой не скача

    14 13 Отговор
    е ЧеРвен София, Кой не скача е Московец. Наскачахте ли се? Така завършват колониите на англосаксите, добре че са руснаците, роднините им в Украйна да знаят живи ли са, мърТви ли са. Че не иска Зеленски и обезщетения да плащат на вдовиците. МиЗерници, ачик като нашите на Хранилка на Козяк, безроДници. Русия им подари земята, прие ги, обучи ги, построи им всичко, което имат.
  • 32 Съсел

    10 7 Отговор
    Кесиите са ти стигнали коленете още 1966г седераст4енце вехто
  • 33 българин

    13 4 Отговор
    Щом загуби и националистите....
  • 34 Смешник

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Ти от къде се обади":

    Питай м@йка ти
  • 35 Дикича

    13 16 Отговор
    1 - наркоманите на Зеленски и самия Зеленски не могат да са братя на руснаците.
    2 - окраинците са хазари, а не славяни
    3 - изобщо на кой му пука какво твърдят соросоидите?
  • 36 пппп

    17 5 Отговор
    Познавам много руснаци и рускини и мога да кажа, че руснаците НЕ са расисти, докато украинците как те видят по тъмен и те наричат циг анйн ! В един расторант аз и мой приятел се запознахме с две руски семейства, и накрая на вечерта моя приятел се понапи и вдигна ръка и каза Хаил Хитлер! Тия си зарязаха питиетата и намръщени си тръгнаха! За малко да го нашляпат
  • 37 Добре де

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "Йехова":

    А Бандера фашист ли е?
  • 38 Рашка с чашка

    19 10 Отговор
    Руснаците като цяло са точно нацисти, защото се чувстват като велика раса с особена мисия в света. Не са виновни, така ги възпитават от малки. Граф Игнатиев навремето, когато е станало ясно че Великобритания и Франция няма да позволят новосвободената България по Санстефанския договор да стане част от Руската империя, е станал върл противник на обединена България. Защото според него историческата роля на Русия е да ПОДЧИНИ всички останали славяни. За това Русия е против Съединението, което за наш късмет Великобритания веднага признава, враг на България през Междусъюзническата война и враг през ПСВ, когато ги пребиване в Добруджа и при завоя на Черна река. И между другото Русия поиска и и беше платено българското освобождение с злато. Исторически факт, така че нищо не им дължим.

    Коментиран от #46

  • 39 В.В.П.

    13 10 Отговор
    И братята се бият понякога ..За земя .Хахлята ,е ничий брат ..Събраха Батальони на смъртта да трепят децата в ,Сепаратисткия район ,На Донбас..Сега ще плащате фактурата..Дебела е .Братя?Хехе.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 А50

    15 10 Отговор
    Тази братоубийствена война е разпалена и се подклажда от англосаксите. "Украйнците" когато изтрезнеят горчиво ще съжаляват за жертвите и разрушенията, които си причиниха сами поради глупост и славянска наивност
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Рашастан

    7 9 Отговор
    Има руснаци, които правят диверсии в Роzzия. Други руснаци се бият на страната на Украйна. Милиционерите от върхушката трябва да ходят при баба Ванга
  • 44 Киевска рус

    14 11 Отговор
    Украинеца Рюрик създаде киевска рус,хариза земя на бездомните монголско татарски мелези(днешни руснаци) да си направят държава,и днес за благодарност русите избиват православни Християни
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Длъжници сме им

    10 6 Отговор

    До коментар #38 от "Рашка с чашка":

    Длъжни сме да им изпратим всички наши рашисти ,да им поткрепят националистите
  • 47 Пак ли те

    9 4 Отговор
    Тези от Дойче веле още като им прочетеш заглавието на статията ти стига. Марш бе шваби натегачи, що не си гледате вашите пенсионери управници че за нищо не стават а все русия ви боде кьоравите очи.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Амет

    8 23 Отговор
    Путин ясно се изрази НАТО да се отдалечи от границите на русия даже и папата го спомена само медиите продължават с интригите

    Коментиран от #56, #57

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Рошко

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "мечо":

    Щял да почне от мечувците
  • 53 Джамбо

    4 18 Отговор
    Тoвa пopeднитe мoкpи циpкoви интepнeт мeчти нa "бpитaнcкoтo paзyзнaвaнe" ли ca?! Дa взeмaт eднo гpeбeнчe дa гo cpeшaт poшaвoтo Бope, чe бъpкoтиятa в кocaтa мy пoкaзвa и бъpкoтия пoд кocaтa - в глaвaтa!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 В.В.П.

    4 19 Отговор
    Не искам такива братя ,като укръпите ..Затова ги ъфтанизирват от Чечня ,специалистите по градски бой.Има един начин ,за спиране на събитията ,капитулация ,подпис ,клаузи ,договори..Предаване на искани територии и така ....България губи три пъти територии за 150 год..Остана само голата Македония..Там командват франсетата..Ние нямаме глас.Само си мрънкаме от куртоазия.
  • 56 Хахаха

    5 24 Отговор

    До коментар #50 от "Амет":

    От години речите на Путин не транслират в западните медии. По скоро интерпретират как то искат. Но! Който ги е слушал знае, че във всяка своя реч, особено в Мюнхенската, той е казал всичко, което може да се случи, ако НАТО не спре да се разширява, ако Западът не започне да чува това, което казва Русия. В неговата много интелигентна манера, много премерено и точно предупреждаваше запада за опасностите от тяхното високомерие и не желание да се съобразяват с другите страни в света, с техните интереси. Прави го и сега. Чуйте го! Путин е най умният лидер в света. Харесва ви или не.
  • 57 реру

    27 3 Отговор

    До коментар #50 от "Амет":

    "Путин ясно се изрази НАТО да се отдалечи от границите на русия..."

    Ясно, ясно... ама до Швеция и Финландия явно не е стигнало... или пък не им дреме, кой какво иска... ВАЖНО е те какво искат...

    Коментиран от #61

  • 58 Уса

    8 20 Отговор
    Украйна пада до Октомври.Това ми споделят украинците в сащ и съм склонен да им вярвам повече отколкото на продажните български медии крайно неориентирани
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Хахаха

    4 17 Отговор

    До коментар #57 от "реру":

    Да продължават. Само да не реват след това.

    Коментиран от #71

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Само напомням

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Дойче Веле":




    ПРОПАГАНДАТА на ДВ не работи. Вижте резултатите от парламентарните избори във Франция. Вижте резултатите в Андалусия. Ноември ще видите и междинните избори в САЩ. Загуби и дори разгроми за трансджендърите и неолибералите се очертават. Светът каза "СТИГА!".





    😉
  • 71 реру

    9 0 Отговор

    До коментар #61 от "Хахаха":

    "Да продължават. Само да не реват след това."

    Явно някои вече реват... ама за Швеция ли, за Финландия ли или пък за Русия...
  • 72 Иванов

    0 0 Отговор
    Как може да се спре Русия? Хитлер не успя, не вярвайки, че Сталин е готов да жертва милиони, за да го спре. Хитлер просто е мислил, че Русия ще подвие опашка, както Франция например, и ще поиска мир. Същото е днес в Украйна. Руския вал се е задвижил и трябва да унищожиш половината Русия (около 80 милиона), за да го спреш. А това е трудно, отчайващо трудно, защото русите си имат ядрени играчки.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания