Last news in Fakti

20 Юни, 2022 11:00 768 3

Парк Йелоустоун отново ще посреща туристи през следващите седмици

  • сащ-
  • парк йелоустоун-
  • туристи

По-голямата част от националния парк ще бъде достъпна до половин месец

Парк Йелоустоун отново ще посреща туристи през следващите седмици  - 1
Снимка: Shutterstock

Парк Йелоустоун отново ще посреща туристи през следващите седмици. По-голямата част от националния парк ще бъде достъпна до половин месец, много по-рано от първоначално очакваното, след като рекордни наводнения опустошиха региона на Йелоустоун миналата седмица и разрушиха главните пътища, съобщава Асошиейтед прес.

Главният рейнджър на Йелоустоун Кам Шоли уточни, че световноизвестният парк засега ще приема по-малко посетители и възстановяването на пътните връзки с някои населени места в Монтана ще отнеме повече време.

Служителите на парка заявиха в неделя, че изграждането на пътищата и мостовете ще струва 50 милиона долара, които ще бъдат предоставени от бюджета за строежа на федералните магистрали.

Все още няма график за ремонт на трасетата между парка и районите на Монтана, където се очаква възстановяването да продължи с месеци.

Националният парк частично ще отвори врати в 08:00 часа сутринта в сряда, дни, след като повече от 10 000 посетители бяха принудени да го напуснат, когато Йелоустоун и още няколко други реки излязоха от коритата си.

Дъждът и бързо топене на снеговете причиниха хаос в части от щатите Монтана и Уайоминг, бяха залети малки градове, а електрозахранването - прекъснато.

Първоначално ще бъдат отворени само някои части от парка, до които може да се стигне откъм южната част на Йелоустоун. Достъпът до живописната местност на природния феномен ще бъде само за туристи, които посещават парка за един ден и не остават да нощуват.

В рамките на две седмици служителите планират да отворят и северната част на парка, след като обявиха преди дни, че вероятно тя ще остане затворена през летния сезон.

Северният регион ще даде на посетителите възможност за достъп до популярни атракции, включително водопадът „Тауър Фол“ (Tower Fall) и горещите извори „Мамът Хот Спрингс“ (Mammoth Hot Springs). Но ще остане забранено навлизането в долината Ламар, която е известна с богатата си дива природа и в която могат да се срещнат мечки, вълци и бизони.

„До 80 процента от парка ще функционира“, каза в неделя директорът на федералната агенция за национални паркове Чарлз „Чък“ Самс по време на посещение в Йелоустоун, за да прецени последиците от наводнението.

Ще отнеме много повече време, вероятно години, за да се възстановят напълно два силно повредени участъка от пътя, които свързват парка с Гардинър на север и с Кук Сити на североизток.

По време на обиколка на пострадалите райони в неделя, служителите на парка показаха един от шестте участъка от пътя близо до Гардинър, където бушуващите наводнения заличиха по-голямата част от пътното платно.

Рейнджър Кам Шоли заяви, че 20 000 тона дървен материал се изтеглят, за да се изгради временен алтернативен маршрут по стар път, който минава над каньона. Това ще позволи на служителите, които работят в централата на парка в Мамут да стигат до домовете си в Гардинър.

Временният маршрут може да се използва и от търговски туристически компании, които имат разрешения да организират посещения с екскурзовод в парка.

„Направихме много повече, отколкото си мислехме преди седмица. Това ще е лятото на възстановяването“, каза Шоли.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йоги Беър

    0 1 Отговор
    Нали се беше повредил нещо?
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    Само някой вулкан да не бъде предизвикан да изригне
  • 3 Бум бум

    1 0 Отговор
    чакаме те планино да думнеш яко.