Last news in Fakti

21 Юни, 2022 17:35 3 676 39

ЕК и Франция: Очаквайте напредък по въпроса за Република Северна Македония в следващите дни

  • българия-
  • северна македония-
  • европейски съюз-
  • европейска комисия

България благодари за усилията на френското председателство за отразяване на приоритетите за нашата страна в проекта на преговорна рамка за Република Северна Македония

ЕК и Франция: Очаквайте напредък по въпроса за Република Северна Македония в следващите дни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Подчертахме с ясен консенсус необходимостта да напомним за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, заяви френският министър Клеман Бон, който днес ръководи последното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси под председателството на Франция.

Той отбеляза очакването за скорошно начало на преговорите с Албания и Република Северна Македония. Френското председателство и България, заедно с Европейската комисия, опитват да преодолеят трудностите, за да можем да дадем знак за напредък, това е важно и се надявам да се случи дори в следващите дни. Работим за това, добави Бон.

Никой днес не постави условия за обвързването на пътя на страните от Западните Балкани към ЕС с бъдещето на присъединяването на Украйна и други държави, каза той. По неговите думи войната в Украйна налага да се ускори разширяването на ЕС особено там, където процесът отдавна е започнал.

Той определи въпроса с началото на преговорите със Скопие и Тирана като част от символен процес. Надявам се в следващите дни да се постигне решение по разногласията между София и Скопие, но политическата обстановка в българската столица е трудна тези дни. Няма да жалим сили до последния час на френското председателство, обобщи Бон.

Министърът посочи, че не може да се твърди, че френското предложение за изход от двустранния спор е в ущърб на Скопие. По неговите думи предложената преговорна рамка внимателно засяга по-широки от двустранните въпроси. Той поздрави България и Република Северна Македония за усилията, които полагат за постигане на съгласие. Бон заяви, че е в общ интерес присъединителните преговори със Скопие да започнат и добави, че за първи път от дълго време от българска страна се наблюдава добра воля в тази насока.

Министърът допълни, че преди заседанието на Европейския съвет тази седмица ще има среща ЕС-Западни Балкани, за да не изглежда, че тези страни остават забравени. Той не можа да потвърди кои от държавните и правителствените ръководители от региона ще пристигнат за срещата в Брюксел.

Един от основните въпроси за разширяването на ЕС към Западните Балкани е свързан със спора между България и Република Северна Македония, уточни заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович. Надяваме се много скоро да има значителен напредък, посочи той и благодари на Франция за положените дипломатически усилия.

Бон допълни, че днес европейските министри са подкрепили оценката, че Украйна заслужава да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС възможно най-скоро. Това не означава незабавно приемане в ЕС, уточни той. Надяваме се Европейският съвет да подкрепи становището, че Хърватия може да въведе еврото от 1 януари догодина, добави френският министър.

България благодари за усилията на френското председателство за отразяване на приоритетите за нашата страна в проекта на преговорна рамка за Република Северна Македония, се посочва в съобщение на министерството на външните работи по повод участието в днешното заседание на заместник-министър Васил Георгиев. Последователно се придържаме към позицията, че са необходими надеждни гаранции за спазване на Договора за добросъседство и приятелство между двете държави. Гарантирането правата на българите, в т. ч. посредством включването им в конституцията на Северна Македония, представлява условие за започване на преговори за членство, е добавил заместник-министърът, цитиран в съобщението.

Той е посочил, че България подкрепя европейската перспектива за Украйна, Молдова и Грузия, и предоставянето на статут на кандидати за членство в ЕС на първите две от тях.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матрософ

    79 1 Отговор
    Франция малко ще замлъкне...
  • 2 ИСТИНА Е

    96 0 Отговор
    Да чакат от умрял писмо ,защото това заслужават РСМ.
  • 3 Тези кукловоди

    96 1 Отговор
    Какво са наредили на Кирчо и компания, че очакват развитие следващите дни...
  • 4 Орце Камчев

    8 82 Отговор
    Щете не щете ветото пада. Решено е в Брюксел.

    Коментиран от #18

  • 5 СЪД ЗА КАНАДЕЦА ПРЕДАЛ БЪЛГАРИЯ

    100 6 Отговор
    СЪД И ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА
  • 6 ТаУмВзе

    54 1 Отговор
    Директно им Обявам ВОЙНА! КОИ СА ТИЯ. А да, забравих, че колония на кеавария. Върти Още Гавра и тва е!
  • 7 Вън сащ от България

    84 1 Отговор
    Американският пудел киро е само е посредник на преговорите между ЕК, Франция и Северна Македония.
    Българите нямат думата-много жалка работа.

    Коментиран от #35

  • 8 Една

    48 3 Отговор
    Догод8на няма да има ЕС.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Те и

    60 0 Отговор
    Французите също са виновни за съсипването на българската държавност и съществуването на македония. Ако искат да поправят историческите грешки, да го направят сега.
  • 13 име

    42 0 Отговор
    Кой, освен родната и международната болна copocня, (не че има здрави, де) се интересува от хунтата сърбомански безродници, управляващи в Скопие една измислена държава? Нас трябва да ни е грижа за българите там, а не за напъните на френските галфони?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 православен

    33 1 Отговор
    тоя сериозно си рита здравната книжка, АЛООО каун чети история и там ще видиш как един пак така самонадеян премиер /стамболов/ приключи пак по линията на македония
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 мдаа

    27 2 Отговор
    България е НЕзависима!!!..Ако някой си мисли, че европейското бъдеще на региона се решава в София е кръгъл глупак!
  • 18 Пламен

    47 1 Отговор

    До коментар #4 от "Орце Камчев":

    Ако искат гражданска война ,след което България напуска и НАТО и ЕС ....... Нека пуснат Република Северна Македония в преговорния процес . Ще има определено линчувани политици . Това трябва да се знае!

    Коментиран от #22, #31

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Любещият франзузойки

    20 0 Отговор
    Сега е моментът Славчо да извади от нафталина парчето за френската гимназия :)
  • 21 Бе не та знам къв си!

    0 10 Отговор

    До коментар #19 от "православен":

    Ти православен от Кадировите ли си!?
  • 22 БАН

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Пламен":

    Ти отново през дисплея ли ще водиш революцията или ще се покажеш на площада, че аз ще съм там?

    Коментиран от #25

  • 23 чичо стамат шумков

    39 2 Отговор
    Франция е главната причина за орязаните български територии след ПСВ..Нашите политици трябва да имат едно наум винаги когато става въпрос за някакви гаранции от страна на французите .Англия и особено ФРАНЦИЯ са били най големите врагове на освобождениети и впоследствие обединението на българите.НЕ ВЯРВАМ НА ФРАНЦИЯ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Пламен

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "БАН":

    Значи ще се видим очи в очи !
  • 26 Гост

    30 0 Отговор
    Кажете,как защитихте българските превозвачи от френските напъни?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 веселяк

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Да го":

    Да ама ние обикновено сме деятелите на тази процедура!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ченгетата

    17 0 Отговор
    Сега разбрахме, сега в кулоарите Кирчо си каза истината - "Аз ще отида в Брюксел и ще кажа, че няма решение на Народното събрание. Аз държа на думата си" това момче е било обещало и затова писмото се крие и комисията не работи. Така ще обясни на Европа, че държи на думата си, ама не са взели решение. Жалък, нещастен, комплексиран от собствения си баща. Горката му майка.
  • 33 Българин

    12 0 Отговор
    Запада ако приел Сан Стефанска България нямаше нито да има балканска война нито междусъюзническата война нито България щеше да влезни в ПСВ
  • 34 Механик

    14 0 Отговор
    Продават ни, а ние мълчим. Харесваме Киро-Кривата усмивка, понеже ни убеждават, че който не харесва киро е комунист, гербаджия и пр. И ние инстинктивно си кютаме, за да не ни обявят за НЕКЪКВИ си, а в това време продават България.
  • 35 Ние го допускаме,

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Вън сащ от България":

    и за това нямаме думата. Всеки разбра вече че това са Американски шпиони,които правят всичко за да съсипят Българският народ. Всяка държава си гледа интереса, а нашите продажници,винаги гледат собственият си интерес, и са готови да продадат България ,за пари. За всички крали и продали България,разстрел. Иначе няма да се оправим, всеки знае че като дойде на власт ще краде,но няма да бъде наказан. За това всеки се натиска за кокала.
  • 36 Сандо

    8 0 Отговор
    "Очаквайте предателството до няколко дни!".Ето такова трябва да е заглавието.Но истинският въпрос е:Какво търсим в съюз,който нито един път не ни е защитил,нито един път не е застанал на наша страна,нито един път не ни е помогнал?Какво търсим в съюз,под чието вещо ръководство заехме твърдо последното място и не ни разрешават да мръднем от него?И още:Каква беше истинската цел за нашето престъпно приемане,всъщност поглъщане?
  • 37 Излизане от ЕС

    7 1 Отговор
    и съюз с Русия. Иначе изчезваме като нация.
  • 38 Дедо Цветко

    2 0 Отговор
    Дано устискаме и този път. Иначе Кире ще излети с шутове от Министерски съвет, преди да бъде официално свален!!!
  • 39 Пешо

    0 0 Отговор
    Кирчо ,ти си едно голямо НИЩО. Жалък,жалък,жалък.Ти си срам за нас.
Новини по държави: