Last news in Fakti

22 Юни, 2022 10:30 1 211 13

Относно Деня на всенародната памет на жертвите на Великата Отечествена война и геноцида на беларуския народ

  • беларус-
  • денят на всенародната памет-
  • република беларус-
  • великата отечествена война-
  • геноцид на беларуския народ-
  • жертви-
  • война-
  • нацистите

На 22 юни в Република Беларус се отбелязва Денят на всенародната памет на жертвите на Великата Отечествена война и геноцида на беларуския народ

Относно Деня на всенародната памет на жертвите  на Великата Отечествена война и геноцида на беларуския народ - 1
Снимка: Shutterstock

На 22 юни в Република Беларус се отбелязва Денят на всенародната памет на жертвите на Великата Отечествена война и геноцида на беларуския народ.

На територията на Беларус по време на Великата Отечествена война нацистите създадоха повече от 260 лагера на смъртта и места за масово унищожение на хората. Най-големият не само в Беларус, но и на цялата окупирана съветска територия, беше лагерът на смъртта «Тростенец», където загинаха повече от 200 хиляди души (има свидетелства, че жертвите са много повече – над 500 хиляди). Според непълни данни, само в лагерите на територията на Беларус са загинали около 1,5 милиона души. Около 400 хиляди граждани бяха насилно изпратени в Германия под заплахата от смърт, мнозина от които загинаха в резултат на непоносими условия на труд, лишения и изтезания.

Опитвайки се да унищожат националната държавност, икономиката и културата на беларуския народ, германските нашественици и техните съучастници унищожиха и изгориха повече от 9 хиляди населени места. Като цяло през годините на войната Беларус загуби всеки трети жител.

През април 2021 г. Генералната прокуратура на Беларус образува и в момента разследва наказателно дело за геноцид на населението на Беларус по време на Великата Отечествена война и следвоенния период. По наказателното дело вече са разпитани над 14,5 хиляди свидетели (включително около 8 хиляди затворници от концентрационни лагери), установени са повече от 500 неизвестни досега места на масови гробове, искания за правна помощ са изпратени в 18 държави. По време на разследването са установени многобройни факти за масово унищожение от нацистки престъпници и колаборационисти на гражданското население на Беларуската Съветска Социалистическа Република (БССР), което се извършваше с най-варварски методи и средства – разстрели, бесилки, газови камери, изгаряне, глад, студ, непоносим физически труд и др.

През април 2022 г. под редакцията на Генералния прокурор на Беларус Андрей Швед е публикувана книгата «Геноцидът на беларуския народ», която съдържа справочно-аналитична и документална информация от разследваното наказателно дело за геноцид (книгата може да бъде изтеглена от следния линк: https://belarusfacts.by/kcfinder/upload/portal/files/tourism/Genocide_Book.pdf).

С цел да се запази историческата истина и паметта за подвига на беларуския народ във Великата Отечествена война, да се увековечи паметта на жертвите на геноцида, 2022 година е обявена в Беларус за Годината на историческата памет, извършва се мащабна работа на законодателно ниво.

На 5 януари 2022 г. Президентът на Република Беларус Александр Лукашенко подписа Закона «За геноцида на беларуския народ». Законът предвижда правно признаване на геноцида на беларуския народ, извършен от нацистки престъпници и техните съучастници по време на Великата Отечествена война и следвоенния период (до 1951 г.). Под беларуски народ се разбират всички съветски граждани, които са живели на територията на БССР през посочения период. Установява се наказателна отговорност за публично отричане на геноцида на беларуския народ, включително чрез публикуване на съответната информация в медиите или в интернет.

Задължението на държавата да гарантира запазването на историческата истина е залегнало в актуализираната Конституция на Република Беларус, която беше подкрепена от огромното мнозинство от беларусите на референдума на 27 февруари 2022 г.

В памет на първия ден на войната в различни краища на Беларус всяка година на 22 юни се провеждат възпоменателни и тържествени събития с участието на Президента, висши длъжностни лица, ветерани, трудови колективи, представители на младежки и обществени организации, както и чуждестранни гости (за повече информация: https://www.belta.by/society/view/v-respublike-belarus-den-vsenarodnoj-pamjati-zhertv-velikoj-otechestvennoj-vojny-i-genotsida-509182-2022/).

22 юни 2022 г


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    9 15 Отговор
    Щом няма украински народ, Лукашенко за какъв беларуски народ говори...май следващият кандидат за денацификация е самия Лукашенко !!

    Коментиран от #6

  • 2 Окраин4е

    15 7 Отговор
    8 години в Окрайна се създаваше условия за фашизъм сега руснаците слагат ред затова са в Окрайна.
  • 3 "Иди и виж"

    14 6 Отговор
    Доказано е,че украински националисти са участвали с голямо усърдие в паленето и изгарянето на цели села в Белорусия.Наследниците на бандеровците и днес са готови на същото.Европа спи.

    Коментиран от #4, #7, #10

  • 4 Професора

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от ""Иди и виж"":

    Точно така филма е съзаден 19865 и отразяват действителноста от събитията в Беларус от ВСВ. Образа на бандерата е този който седеше отгоре на църквата и не даваше на белоруските селяни да излязат от нея преди немците да я подпалят с хората вътре. Оригинално заглавие е,, Иди и смотри " на английски е,, come and see"
  • 5 Бай Иван

    13 5 Отговор
    Поклон пред паметта на загиналите!

    Кои обаче са колаборационистите и съучастниците на немските фашисти?!
    Това са именно дядовцитена онези дето бяха в "Азов Стал" , поляци, латвийци и литовци !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 дядото

    8 0 Отговор
    това е паметна дата в световната история.бил съм в белорусия и съм запознат с нечовешкото изтребления на цивилното население от озверялата армия на сага наричащата се демократична германия
  • 10 Емил

    1 9 Отговор

    До коментар #3 от ""Иди и виж"":

    Хубав филм, ама май няма поука ни за руснаци, ни за беларуси! Отмъщението за което плачете е само безкрайна мъка за всички народи, затова Христос говори за прошка, ама еврейщината (око за око...) е дълбоко вкоренена! Руснаците са християни, точно толкова, колкото индианците! Шаманисти!
  • 11 Чудно

    6 0 Отговор
    Как ли в ЕС ще отбележат този ден?

    Коментиран от #13

  • 12 льо лю ал ахм@к

    1 2 Отговор
    снова повторим !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: