Last news in Fakti

22 Юни, 2022 13:17 4 108 20

Европейският съюз сам "се прецака" със санкциите

  • ес-
  • санкции-
  • москва-
  • русия-
  • петролно ембарго-
  • ходорковски-
  • богат

Заяви бившият най-богат човек на Русия, Михаил Ходорковски

Европейският съюз сам "се прецака" със санкциите  - 1
Снимка: БГНЕС

Михаил Ходорковски обвини ЕС, че е допуснал огромна грешка с петролните санкции срещу Москва, които в момента подкопават икономически 27-те държави от блока, вместо да ограничат финансите за армията на Кремъл, съобщи "Политико".

Бившият най-богат човек на Русия заяви, че ЕС е трябвало да си осигури алтернативни доставки на енергийни източници, преди да пристъпи към ембарго, или да обмисли изцяло друг подход - например мита върху руските петрол и газ, вместо да налага директна забрана. Ходорковски твърди, че като е направила дупка в собствените си финанси, Европа сега е по-малко способна да вложи парични средства във важната задача за закупуване на повече оръжия за Украйна.

След едномесечни преговори в края на май страните членки на ЕС се споразумяха да забранят морските доставки на петрол от Русия до края на тази година, което се равнява на над 90 процента от вноса.

"В момента енергийните санкции вредят на Европа, а не на Русия", каза Ходорковски пред "Политико" по време на първото си пътуване в ЕС от началото на войната в Украйна. "Моята гледна точка беше и си остава същата - какво, по дяволите, правите?", подчертава той.

Ходорковски, бившият ръководител на петролния гигант ЮКОС, прекара 10 години в затвора по обвинения, които бяха смятани за скалъпени, след като стана откровен критик на Кремъл. След освобождаването си през 2013 г. Ходорковски започна да води кампания за насърчаване на демокрацията и правата на човека в Русия чрез своята организация "Отворена Русия".

"Проблемът е, че сегашните западни политици никога не са водили разговори с гангстер", каза той, визирайки руския президент Владимир Путин. "Можеш да започнеш да преговаряш с него, само когато той се почувства в по-слаба позиция".

Ходорковски, който е в Брюксел за двудневни срещи с представители на ЕС и други лица, организирани от базирания в Братислава мозъчен тръст GLOBSEC, твърди, че блокът е можел по-добре да похарчи парите си за оръжия за Украйна.

"Колко загуби Западът от приходите си, въвеждайки всякакъв вид енергийни санкции? 100 милиарда долара, 200 милиарда долара? Ако Украйна беше получила оръжия за 50 млрд. долара, вместо за 10 млрд., сега ситуацията щеше да е съвсем различна - без да се въвеждат каквито и да било енергийни санкции", каза той.

През април на фона на войната в Украйна ЕС понижи прогнозите за растежа на икономиката си за тази година с около 1 на сто - което се равнява на около 160 млрд. евро въз основа на последните оценки на БВП от Международния валутен фонд. Междувременно блокът отделя 2 млрд. евро за въоръжаване на Украйна.

И накрая, бившият милиардер заяви, че Европа е трябвало да положи по-съгласувани усилия за намиране на алтернативни петролни и газови доставки, преди да наложи санкциите. Вместо това страните от ЕС трябваше да заменят руските енергийни доставки чрез прибързани преговори за ad hoc договори.

"Бях изумен, когато открих, че не е имало никакво споразумение за алтернативни доставки, а след това и [сега] въвеждате санкции?", заяви Ходорковски.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 38 Отговор
    Ние сме готови на лишения за победата на демокрацията!
  • 2 Теле

    47 4 Отговор
    Защо отваряш очите на тъпага акушерка

    Коментиран от #11

  • 3 Запознат

    6 47 Отговор
    Според последни данни бая милионери искат да напуснат московията.

    Коментиран от #15

  • 4 Защото са леваци

    38 3 Отговор
    Ама всички ще патим
  • 5 Храни куче да те лае

    30 3 Отговор
    Сделайте СССР
    КРАДЦИТЕ БОГАТАШИ КОНФИСКАЦИЯ
  • 6 ново 20

    71 2 Отговор
    а сега де ,уж Русия беше икономическо джудже и бензиностанция с ракети и какво стана- няма газ, няма петрол, няма жито, няма царевица, няма слънчоглед, няма желязо ......но пък има инфлация на корем.

    Коментиран от #9

  • 7 Некой си

    70 2 Отговор
    Ходорковски - назначен от Елцин ОЛИГАРХ, посъветван от Путин да започне да плаща адекватни данъци, отказал. Като следствие - отнет бизнес, осъден, затворен, АМНИСТИРАН.
    И някои продължават да го представят като дисидент и жертва на режима.
    Даммм!

    Коментиран от #17

  • 8 Кочо

    60 2 Отговор
    Този крадец на милиарди трябва да е благодарен, че е жив а не да плюе срещу Путин! Жалък ппедател! Желая му от омраза срещу Русия да не види цял ден!
  • 9 Джейсън Toto л

    33 1 Отговор

    До коментар #6 от "ново 20":

    Дори и у нас дето сме последната дупка на кавала стана смъртоносно. „По цени на производителя инфлацията е 40 %. Това са цените, по които предприятията помежду си купуват и продават полуготови стоки и суровини. На вътрешния пазар поскъпването е с 50 %, а на външния с 26 %”, обяви на 20.6.22 пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
  • 10 Ако

    44 1 Отговор
    това човече имаше поне малко ум вместо алчност сега щеше да е на съвсем друго мнение и на съвсем друго място! Алчноста тласка Света към прогрес който Го води към гибел. Рецесията вече започна а световната война не е съвсем неизбежна!?
    п.п вместо да триете се замислете над написаното.

    Коментиран от #13

  • 11 отворения общественик

    40 2 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Поканете Я на погребението на еврото! Гъстият дим от специална военна операция в Украйна крие неотложен и остър проблем за Европа – предстоящата финансова криза. Тя е в състояние да разбие на парчета цялата банкова система на ЕС, а след това да разбие на парчета обединена Европа и да погребе блясъка и просперитета на европейския живот под развалините си. Днес няколко европейски държави (4), които са членове на еврозоната, са де факто в несъстоятелност.
  • 12 В.В.П.

    40 2 Отговор
    Тоя е голям еврейдски боклук.От най големите.Само путя ги оправя такива.пацани.
  • 13 ЕС-бензиностанция без бензин

    37 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ако":

    Дефлация има тогава, когато се тегли и трупа дълга от капиталистите и банките, а инфлацията я има когато трябва да се стопи същият този вече натрупан дълг на капиталистите и банките за сметка на населението. В това уравнение няма никакъв "ковид" или "война"! Това го е имало постоянно през целия цикъл на капитализма. 2010-14 г. имаше ли "ковид" или "война"? Дълговете се натрупаха от балоните ИТ и военните в САЩ и ЕС след 1990 г., а през 2007-2014 г. за да не фалират банките, държавите "спасиха банките". Сега се измисли "война" + "ковид" като "причини за инфлацията": 1. За да обеднее населението.; и 2. За да се ограбят Русия и Африка. Богатите стават по-богати, а бедните по-бедни. Дето се вика: Библейски глад иде...един такъв!
  • 14 В.В.П.

    27 1 Отговор
    Тоя е голям еврейдски боклук.От най големите.Само путя ги оправя такива.пацани...Тия милиарди ,еврея,ги размахва ,като че ли са стари вестници..Ако били дали ,ако били сложили мита ,или това, или онова..Европа няма ,ресурси ..Трябва да купува,или да мре..Това е умнико.!
  • 15 гого

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Запознат":

    как си ма джендърке ?ал бунди ама роспи,,,,ако ти кажат че си мъж а ти искаш да си жена какво правим каквото ти кажат това ли си ма ?или обратното си дано не ти кажат че си трети пол че ужас още не е измислен тц тц тц
  • 16 111

    29 2 Отговор
    То е ясно, че в ЕК са абсолютни олигофрени, начело с Урсулата, която те кара на повръщане!

    Коментиран от #20

  • 17 Боко Тиквата от Банкя

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "Некой си":

    Чул си недочул си таки си бьрбориш тукмак. Данъците бяха причина затова, че искаше да се кандидатира за президент и със сигурност щеше да спечели изборите и го пратиха, а колко си ть. и далече от истината, той не е назначен от Елцин - всичките тия от Дерипаска, Прохоров, Аликперов и мн. др са назначени но не от Елцин,казвам ти дьще, сещай се снахо. Фондовете на Ротш.... Д притежават всичко, наскоро уволниха на Лукойл шефа сега ясно ли ти е тукмак? И още нещо ще ти кажа Ходорковски е много близък с главния равин на Русия Берл Лазар, който от своя страна е назначен от президента без никакъв избор, а Самия равин който е прекрасен човек е изключително близък с династията така че много не ръси глупости
  • 18 Митев

    14 1 Отговор
    Така е когато ЕС се управлява от аматьори мислещи (ако въобще могат да мислят) ден за ден под диктата на по големия брат САЩ(аман от братя,то не бяха руснаци,американци,македонци сега и украинци).......
  • 19 Гани

    1 10 Отговор
    Дрън, дрън, трябваше да седи и да ръкопляскане на лудия диктатор.
  • 20 Ха ха ха ха ха ха ха

    1 6 Отговор

    До коментар #16 от "111":

    Що не идеш да живееш в Раша, там е по хубаво.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания