Last news in Fakti

23 Юни, 2022 10:49 864 7

8 милиона деца са изложени на риск от глад

  • деца-
  • недохранване-
  • глад-
  • уницеф-
  • криза

Това съобщиха от УНИЦЕФ

8 милиона деца са изложени на риск от глад - 1
Снимка: БГНЕС

Почти 8 милиона деца под 5-годишна възраст са изложени на риск да умрат от тежко недохранване.

Това съобщиха от УНИЦЕФ днес, цитирани от "Дойче веле".

Повечето от тези деца са в 15 страни, страдащи от остър недостиг на храна и медицинска помощ. Сред тези засегнати от кризата страни са Афганистан, Етиопия, Хаити и Йемен, цитира news.bg.

Недохранването отслабва имунната система, което увеличава риска от смърт при деца под 5 години с до 11 пъти в сравнение с добре хранените деца.

В доклада на агенцията за децата на ООН се казва, че недохранването е засегнало допълнителни 260 000 деца от началото на 2022 г. Цените на храните се покачват рязко поради войната в Украйна и продължителната суша поради изменението на климата в някои части на света. Продължаващото икономическо въздействие на COVID-19 също допринесе за нарастването на случаите на недохранване сред децата, се казва в доклада.

УНИЦЕФ заяви, че спешно е необходим пакет от помощ от 1,13 милиарда евро за справяне със задаващата се криза.

"Световните лидери, които се събират в Германия за министерската среща на Г-7, имат малка възможност да действат, за да спасят животите на тези деца", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. "Няма време за губене. Чакането да бъде обявен глад означава да чакаш децата да умрат."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 0 Отговор
    От тях 2 000 000 в България.
  • 2 5000

    9 0 Отговор
    Да благодарят за това на запада - основно бай дрън и колонията му ес, начело с гИнеколожката!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дамаджони Уокър

    8 0 Отговор
    Затова Путин е виновен а Байдън чист като сълза.
  • 5 Оправдания

    4 0 Отговор
    Всеки който се оправдава като използва неточния израз "войната в Украина" вместо "безумните санкции на САЩ и ЕС" е проводник на проамерикански интереси и не бива да му се обръща внимание. В случая Уницеф не се грижи за децата, а преследва политически цели. Тази организация трябва да се риформира.

    Коментиран от #6

  • 6 Аз Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Оправдания":

    Безумни са родителите на тези недохранени деца,че ги създават .Трябват спешни мерки за намаляване на раждаемоста в тези райони.
  • 7 глоги

    4 0 Отговор
    В България пенсионерите с пенсии под 700 лева също са обречени на глад. Като си платят лекарствата и консумативите, и до там. Но на тия дето са в Парламента не им прави впечатление. Те искат бедните хора в България да разместват въздуха. Не искам да повтарям ,какво казаха в залата някои депутати,сещайте се! А бедните да Го Д...... ИТ.Н.