Last news in Fakti

25 Юни, 2022 11:51 14 719 44

"Излъгаха ме, че ще ми плащат 12,60 евро на час"

  • инфлация-
  • германия-
  • амазон-
  • пари-
  • доходи-
  • заплата-
  • труд-
  • пакети

Натиск и извънреден неплатен труд

"Излъгаха ме, че ще ми плащат 12,60 евро на час" - 1
Снимка: Shutterstock

Работа без трудов договор, извънредни работни часове, които не се заплащат, началници, повишаващи тон. Списъкът с обвиненията на куриерите, които всеки ден разнасят пратките на "Амазон", е дълъг. Мартин е един от тях - през месеците, в които е разнасял пратки в Хановер, се е сблъсквал с всичко това. "Отначало работата беше добра", разказва мъжът, чието име в този репортаж е променено. "Но в един момент нещата преминаха всякакви граници. Намирах се в район с много високи сгради. Трябваше да летя, за да успея да свърша работата си."

Стотици подизпълнители доставят за "Амазон"

Куриерите, които доставят пратките на "Амазон", обикновено не са наети от самата компания, а от подизпълнители, които доставят поръчките от името на американската компания. "Амазон" обяснява, че работи със стотици малки и средни партньори в Германия.

Мартин е бил нает от компанията KPS Kleinpaketservice GmbH. Според информация от интернет страницата ѝ в нея работят над 500 души, отговорни за доставките на над 100 000 пратки дневно в цялата страна. Напрежението е особено голямо, твърди Мартин. На гласово съобщение във вътрешен чат на подизпълнителя се чува как заради поискан един почивен ден мъжки глас крещи на шофьорите: "Всеки, който си вземе като свободен утрешния ден без мое разрешение и не дойде на работа, ще бъде уволнен. Трябва да си нагласяте графика според работата, а не работата да се наглася спрямо вас."

Натиск и извънреден неплатен труд

След това мъжът продължава да крещи дори по-силно: "Писна ми от вас. Утре има работа и всички трябва да дойдете." На други гласови съобщения същият човек, който според няколко куриери е управител на обект, крещи и дори и ги обижда.

"Но не само големият натиск бе проблем", продължава Мартин. Според него заплащането също не е било добро. Според уговорката му, той е трябвало да получава по 80 евро за осем часа работа. Принуден е бил обаче да работи много повече. Твърди че не е получил и трудов договор, а положеният от него извънреден труд - около 200 часа - не му е бил заплатен. Компанията му дължи още няколко хиляди евро.

Нередности и в счетоводството?

Възможно е компанията, наела Мартин, да дължи пари и на държавата. Разследващи журналисти твърдят, че според счетоводните ѝ отчети размерът на платените от нея данъци е твърде нисък. Миналата седмица митниците са иззели документи на компанията в цяла Германия - в рамките на разследване по подозрение, че тя не е плащала правилно социални осигуровки и данъци, твърдят разследващи журналисти.

И друг куриер, работил за същата компания, отправя обвинения към бившия си работодател. Твърди, че е получил трудов договор, според който е трябвало да взима по 12,60 евро на час. Вместо това той е получавал едва 9,82 евро на час, както става ясно и от разписките от заплатата.

"Амазон" бяга от отговорност

Нони Морисе от синдиката "Верди" поддържа контакт с няколко от бившите и настоящи шофьори на фирмата подизпълнител на "Амазон". Според разказаното от работниците, работодателят им залага на криминални трудови практики. Морисе обаче смята, че и американската корпорация носи отговорност за лошите условия на труд.

"Амазон" отрича да има вина. В писмено изявление компанията посочва, че безопасността и благосъстоянието на шофьорите са основен приоритет, а подизпълнителите се задължават със скючените с нея договори да спазват законите. След проведена проверка "Амазон" е пожелал да прекрати сътрудничеството си с въпросния подизпълнител - фирма, с която работи от 2020 година насам.

Каква е ролята на властите?

За Морисе това не е достатъчно, а и случаят далеч не е изолиран. "За съжаление подобни разкази сме чували и за други компании, които работят за "Амазон" в страната. Отговорност за ситуацията на куриерите носят и политиците. Морисе настоява федералният министър на труда Хубертус Хайл да ограничи масово подизпълнителските договори в сектора на доставката на пакети, или дори да ги забрани напълно.

Автор: Себастиан Фридрих


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Робъство

    130 11 Отговор
    Защо ли никой не пише за унизително ниските заплати в България и за робските условия на труд от по 12 часа, без отпуски и болнични, осигуровки на минимална заплата или още по-зле на 4 часов ден. Погледнете какво се случва в магазините, по моловете, навсякъде - ужасен ужас! 12 часа на крак, е такива извращения и в казармата нямаше, и там караула беше 2 часа на крак, 2 часа почивка. В България имаме феодален капитализъм в действие и никой не си мърда пръста да го промени, защото всички си плащат където трябва за да не ги безпокоят. Всичко е прогнило отвсякъде=

    Коментиран от #40

  • 3 Видях

    106 11 Отговор
    От 3 седмици съм в Германия и видях, че е един трудов лагер тук. Мижи да те лажем. Работен гащиризон и пижама. Живот няма, радост няма. Вчера си дадох предизвестието, че напускам. И работата и тая загубена държава.

    Коментиран от #11, #28, #29, #36

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 начо

    75 2 Отговор
    норматива е 35 доставки на ден. 14 минути на доставка при 8 часов работен ден. нямаш време даже да се изпикаеш

    Коментиран от #10, #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 555

    53 1 Отговор

    До коментар #6 от "начо":

    аз със DHL съм имал 80 пакета на ден и около 500 писма, да видиш там колко минути ти трябват на адрес, по 10 км на ден тичане, обаче бях студент и взимах по 2500 евро чисто на месец за лятото, защото не плащах данъци и заплатата ми бе по-висока от тази на шефа на клона. Обаяе ако не студент е по-зле от робство, 1600 евро чисто и като си платиш разходите, остават 500-600....

    Коментиран от #31, #32, #41

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Охооооо

    34 73 Отговор
    Ние през комунизма не часове,а години сме работили без да ни се плаща... като почнеш като дете от принудителният детски труд по бригади, като минеш от двугодишен принудителен труд в казармата и стигнеш ленинските съботници . Това беше комунизма, това беше диктатурата...Сега този ще се оплаче, все някой ще го чуе,но по време на комунизма нямаше и на кого да се оплачеш . Комунизма е най голямото зло на планетата и престъпление срещу човечеството

    Коментиран от #14, #17, #30

  • 14 Ехаа

    68 14 Отговор

    До коментар #13 от "Охооооо":

    Айде и други сме живели при комунизма, посмали малко. А бригадите се плащаха.

    Коментиран от #19, #22, #43

  • 15 Соваж бейби

    22 2 Отговор

    До коментар #6 от "начо":

    Това е за територията на България предполагам ?В Франция начинаещ куриер има 35 пакета ,другите от 120 нагоре ,бързо обслужване ако може и за 10 секунди.Вземат от 1400 евра може 2000 тези които работят вечер са по скъпо платени.А за такава фирма като германската има много злобен синдикат,тук е обратно шефа е по зле от работника.Тежък и неблагодарен труд е това често само la poste са добре може да влезе да изпие кафе с бабата или дядото от среща нали ги виждам проблем няма.Другите момчета и момичета от други фирми са за съжаление пускала съм ги до тоалетна,вода нещо за пиене .По любезните и бакшиш кафе ,кола си вземе из пътя.Една от най неблагодарните работи е това ,в гетата често са нападни такива фирми и кражби на пакети.След доставка следи се куриера минават и отварят пощите на хора които не са си в къщи има и такава банда вече.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 факт

    59 8 Отговор

    До коментар #13 от "Охооооо":

    Това не е вярно, хората помнят какво беше! Не заблуждавай младите. А яденето и спането по бригадите ти ли си ги плащаше? А не бяха ли чисти населените места като е имало ленински съботници? Сега хем данъци плащаме, хем улиците са в мръсотия!

    Коментиран от #18, #37

  • 18 Охооооо

    17 24 Отговор

    До коментар #17 от "факт":

    Много сте заблудени....,те и в затвора дават храна и плащат
  • 19 Охооооо

    18 46 Отговор

    До коментар #14 от "Ехаа":

    Както казах и в затвора се плаща.....беше си принудителен безплатен детски труд ,както по бригадите така и в казармите .Защо се опитвате да лъжете,кажете истината за комунизма,кажете за принудителния безплатен труд,кажете за лагерите на смъртта,кажете за недоимъка,кажете за липсата на елементарни продукти от първа необходимост, кажете за празните рафтове....

    Коментиран от #27

  • 20 Либе

    55 2 Отговор
    Гледах док.филм за Амазон. Куриерите нямат време дори за тоалетна. Пикаят в шишета. А Безос печели по 12 милиона на час. Повечето са чужденци и докато се еманципират малко ги използват безкрупулно.

    Коментиран от #21

  • 21 Йети

    18 8 Отговор

    До коментар #20 от "Либе":

    Тук хората имат избор, ако не им харесва ще си смени работата,но проблема не е в естеството на работата,а има българи, които лъжат сънародниците си,те са за точилка. А който е работил директно за амазон знае, че заплащането е добро и условията също

    Коментиран от #23

  • 22 Роза

    8 26 Отговор

    До коментар #14 от "Ехаа":

    Само спането и храната се плащаха.Условията на спане и труд бяха мизерни и заплащането на самия труд в края на бригадата беше символично-жълти стотинки.
  • 23 От чужбина

    32 1 Отговор

    До коментар #21 от "Йети":

    ДА, повечето проблеми идват от подизпълнителите, обикновено алчни предприемачи. Вземата работат на едро и търсят балами да е свършат за без пари. Това обаче устройва "голямата фирма" защото те си измиват ръцете - Ние сме си платили на другата фирма и те да се оправят!
  • 24 ...

    1 4 Отговор
    няма такъв Себастиан Фридрих в DW.
  • 25 От Испания

    5 10 Отговор
    Имам 3 камиона. И с трите работя за Амазон щото плащат най-добре и редовно. Това с балъците които дори не плащат данъци си е практика. Като си тарикат - прецакваш се. В Германия познавам много работещи САМИ ЗА СЕБЕ СИ и разнасят на АМАЗОН пратки и са много доволни въпреки че се състезават с DHL и Hermes.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 факт

    12 1 Отговор

    До коментар #19 от "Охооооо":

    На кон с капаци няма какво да се отговори! Не се обиждам от такива.
  • 28 Германия

    10 30 Отговор

    До коментар #3 от "Видях":

    Ти в ред ли си? Германия била загубена държава? А България е най-цъфналата. Ето затова ще си останете про сти и бедни Ганчовци винаги. Проблема не е в Германия, а във вашия манталитет. Но когато сте алчни за пари, винаги няма да ви стигат! Освен да се оплаквате, друго не можете.
  • 29 Германия

    4 17 Отговор

    До коментар #3 от "Видях":

    И тези, които са ти дали плюсове, са същите екземпляри, които не са излизали от панелките си.

    Коментиран от #35

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 България

    7 9 Отговор

    До коментар #10 от "555":

    А в България колко ти остават след данъци и разходи? 0.00/ 500-600 евро никак не са малко да спестиш за една хубава почивка
  • 33 Българин

    20 8 Отговор
    ХАХА БЕЛИ РОБИ НА АМЕРИКАНЦИТЕ! НЕКА ВИ КАТО ЕМИГРИРАТЕ!
  • 34 Русофоб

    7 14 Отговор

    До коментар #1 от "истина е":

    Я обясни колко взима един куриер в Расия и какво може да си купи с нея ...?!
    Не е лесно да си путлерас, цялата Расия е блатото а той тръгнал да я защитава !
  • 35 Ами от 20 години

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Германия":

    Не живея в панелка, и съм минал през какво ли не , като работа и къде ли не и съм обикалял евросъюза и на длъж и на шир и по работа и по почивки, а извън ЕС също !!!
  • 36 Баварец

    5 9 Отговор

    До коментар #3 от "Видях":

    На крива ракета, Космосът й пречи! Ако Германия е прогнила за теб, то значи, че няма шанс никакъв за теб! И не е капитализма, а това, че ви мързи и сте научени да хленчите и някой да ви "оправя". Защото ако човек си гледа съвестно работата, той ще расте, а ако и положи усилия и да учи, ще стигне далеч! Отивате на работа и първите ви въпроси са за отпуска и кога ще получите пари, какво да очаква от такава сган човек? А статията е в стил " Коминтерна" и злепоставяща Амазон, БЕЗ те да имат нещо общо!!! Пфууу
  • 37 Баварец

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "факт":

    Така като те чета, едва ли си платил повече от 0,10 лева/година данък? Чисто беше, щото миеха Гълъбец всяка нощ. Миеха, щото Тодор даваше пари, а Тодор даваше, щото влачеше заеми от СССР. Спря му кранчето Горбачов, Тодор взе от Германия и изпаднахме в колапс. Колапс, който си платихме ние (плащащите). А на бригадите си изработвахме парите вуйчо, не изопачавай нещата,?
  • 38 Пхахахах

    4 4 Отговор
    Така е, като си толкова глпав, да мислиш, че някъде другаде в ЕС, ще намериш по - добро заплащане, или условия за живот. 🤣🤣🤣 Прецакани, емигранти (бездмници и мизрници), поне не се връщайте после, че да не ви усмина цяла България.🤣🤣🤣 Плхове
  • 39 Мммда

    3 0 Отговор
    Дойчето потвърждава отдавна известни факти за огромна част от фирмите в Германия като цяло. Това е доста често повтаряща се практика, не е само при подфирмите и самия Амазон. Има фирми за които дори не ти внасят пенсионен фонд. Варианти на измами колкото щеш.
  • 40 Събуди се!!!

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Робъство":

    Това не е само при нас, но и на запад.
  • 41 Мммда

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "555":

    Забравил си да споменеш, че такива пари евентуално биха ти останали ако не си показваш нослето навън освен до работа, хранителния и до кафето евентуално(петък, събота, неделя). Ако си на минимална не ти остава и за кафе, пиеш само в квартирата.
  • 42 Отряд1

    1 1 Отговор
    1. Аз работя за подизпълнител на Амазон и мога да напиша следното. Тази практика трябва да се прекрати. Амазон (открито) заплашат на подизпълнителя 25 евро/час, а той заплаща на нас 12 евро/час обаче…
    - фирмата подизпълнител трябва да притежава или наеме бусове (1400 евро на месец с неограничен пробег) както и да заплати на работниците, адвокати, счетоводители, и куп други дреболойй … разбира се, тази дейност е с цел печалба - както дейността на Амазон е Германия, така и дейността на подизпълнителя е насочена към печалбата, а не към гарантиране на някакви кой знае какви удобства.
    2. В нашата фирма работят само 3-4 немци. Всички други са мигранти, без образование и без да знаят език (вкл. И аз)
    3. Учиш, бачкаш, печелиш… не учил, бачкаш… не печелиш. Край на дебата…
  • 43 Иван

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ехаа":

    Колко се плащаха летните бригади 30-40лв. на месец, но храната беше безплатна. Есенните на гроздето, ако изпълниш нормата от 120 кофи може и 150лв. плюс едно хранене.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: