Last news in Fakti

2 Юли, 2022 13:45 2 020 6

Виетнам осъди военните учения на Тайван

  • виетнам-
  • тайван-
  • военни учения

На 28 и 29 юни бяха извършени бойни стрелби във водите близо до остров Ба Бин

Виетнам осъди военните учения на Тайван - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Виетнам осъжда военноморските учения на Тайван на 28-29 юни в спорния архипелаг Спратли в Южнокитайско море. Това съобщи в събота Ле Тхи Тху Ханг, директор на отдела за информация и преса на виетнамското министерство на външните работи.

„Позицията на Виетнам по отношение на бойните стрелби на Тайван във водите близо до остров Ба Бин, който е част от архипелага Труонг Са (виетнамското име Спратли) е ясна, последователна и се потвърждава от години – това е акт на сериозно нарушение на Териториалният суверенитет на Виетнам върху архипелага Труонг Са", каза тя. външнополитически представител. Подобни действия "застрашават мира, стабилността и безопасността на корабоплаването, причинявайки напрежение и усложнявайки ситуацията" в Южнокитайско море.

„Виетнам твърдо се противопоставя на тези учения и настоява Тайван да спре незаконните действия и да не повтаря подобни нарушения“, каза директорът на отдела за информация и преса на виетнамското външно министерство.

Архипелагът Спратли и Параселските острови са причина за многонационален конфликт в Южнокитайско море от дълги години. Основните ответници в спора за собствеността върху тези територии са Виетнам и Китай. Освен тях частични или пълни претенции към островите предявяват още Бруней, Малайзия, Тайван и Филипините. В допълнение към стратегическото местоположение на кръстопътя на морските пътища на Индийския и Тихия океан, стойността на островите се определя и от факта, че според експертни оценки в техния шелф са концентрирани значителни запаси от нефт и минерали, чието развитие всяка от страните в конфликта се стреми да започне.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яко баце

    37 4 Отговор
    краварите в стремежа си да бъдат нещо май пак ще ядът виетнамския,ама тоя път със китайски привкус
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 чан кай ши

    9 18 Отговор
    тайван е по-добрия китай с неговата диктаторска комундрелско-капиталистическа партия,произвеждаща насила стоки,за да си мисли,че икономическа сила!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ДЯДО ГАТЮ😡

    4 0 Отговор
    АЗ ИЗКАМ НАБОР МОТЮ ДА НЕ СИ МЕСТИ ДУВАРУ И С ЕДИН САНТИМ В МОЙА ИМОТ
  • 6 Нане

    3 0 Отговор
    споко американските юдей са там и копат нефта под земята