Last news in Fakti

3 Юли, 2022 07:10 2 712 6

Протести отказаха президента на Узбекистан от промени в конституцията

  • узбекистан-
  • протести-
  • конституция-
  • промени-
  • шавкат мирзийоев

Предложената от Шавкат Мирзийоев разгневи хората в автономния район Каракалпакстан

Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев заяви снощи, че е готов да се откаже от някои от предложените промени в конституцията, след като те предизвикаха протести в западния автономен район Каракалпакстан, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Предложената реформа разгневи хората в този автономен район, защото отнема официалния статут на техния майчин език. Имаше съобщения за демонстрации и сблъсъци в петък, което е рядкост за авторитарната средноазитска държава. Вчера Мирзийоев пристигна в Никус, главния град на Каракалпакстан, след което негов говорител каза пред медиите, че статутът на каракалпакския език ще бъде запазен. После стана ясно, че президентът е обявил извънредно положение в района със срок един месец.

В Каракалпакстан живее тюркският етнос каракалпаки и други малцинствени групи. Шавкат Мирзийоев е президент на Узбекистан след смъртта на Ислам Каримов през 2016 г. При преизбирането си през миналата година той обеща да направи свободно гражданско общество в страната, но според правозащитници въпреки реформите, основите права на човека не се спазват, припомни ДПА.

Според ТАСС Мирзийоев се бил отказал и от намерението си от конституцията да бъдат премахнати текстовете, че Каракалпакия е суверенна република в състава на Узбекистан, която може да се отдели след плебисцит сред населението.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    12 2 Отговор
    Тези правозащитни организации да си гледат наглосаксия свят дали там се спазват гражданските права и да не си врат гагата другаде.
  • 2 хаберих

    11 4 Отговор
    Кара калпаците в Узбекия,а в България канадо калпаци.
  • 3 Керът

    8 12 Отговор
    Комунизмът е отрова за поколения напред!
    Няма място, където да е върлувал и да има нормалност!

    Коментиран от #4

  • 4 Хахаха,

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Керът":

    Къде си виждал ти комунизъм, бе? Имаше социализъм. Аман от плоски, клиширани лозунги.
  • 5 Петър първи 2022 г. и брат му Павел

    2 0 Отговор
    Да се учим от Узбеките. Браво Узбеки.
  • 6 Петър първи 2022 г. и брат му Павел

    3 2 Отговор
    Кирил Петков на психотест. Един шофьор с кат.С и следващите степени . Не може да управлява професионално камион без психотест. А К. Петков изска да управлява държава.Алескандър Г. Лукашенко казва "Не е лесно да се управлява днешна държава" К. Петков го доказа. К. Петков на психотест. Или да стане ученик на жена си как се меси тесто за торта/блатове.