Last news in Fakti

6 Юли, 2022 16:55 759 12

Строги наказания в Япония за онлайн обиди

  • япония-
  • мерки-
  • обиди-
  • онлайн-
  • затвор

Включително до една година затвор

Строги наказания в Япония за онлайн обиди  - 1
Снимка: Shutterstock

В Япония от утре влизат в сила по-строги наказания за обиди онлайн, включително до една година затвор, предаде Киодо. Мерките са част от усилията на Япония да се справи с тормоза в киберпространството.

С промени в Наказателния кодекс глобата за обидни коментари се увеличава до 300 хиляди йени (2200 долара). Досега това се наказваше със задържане до 30 дни или глоба до 10 хиляди йени. Давността за това престъпление се удължава от една на три години.

Работата по промените на закона бяха ускорени след предполагаемото самоубийство през май 2020 г. на 22-годишната Хана Кимура, състезател по борба и участник в популярното реалити шоу на „Нетфликс“ "Terrace House“. Смята се, че причината е била пороят от обидни коментари по неин адрес в социалните мрежи.

Двама мъже от префектурите Осака и Фукуи бяха глобени по 9 хиляди йени заради обидни коментари за Кимура преди нейната смърт. Изразено бе обаче безпокойство, че наказанията са били твърде леки. Това доведе до искането за промени в наказателния кодекс.

През октомври Законодателният съвет към Министерството на правосъдието предложи на министъра на правосъдието Йошихиса Фурукава наказанията да станат по-тежки. Предложената поправка беше внесена тази година в парламента, но основната опозиция в лицето на Конституционно-демократическата партия и други се противопоставиха на преразглеждането с аргумента, че това може да се използва за задушаване на обективна критика на политици.

На 13 юни законопроектът беше приет на пленарна сесия на горната камара, след като управляващата Либерално-демократическа партия постигна споразумение с опозицията и останалите партии. До три години ще се направи оценка на това как действа законът и ще се реши дали той ограничава свободата на словото.

Фурукава каза на пресконференция вчера, че прилагането на по-строги наказания е важно, защото показва, че обидите в киберпространството са престъпление, на което трябва да се гледа сериозно, и наказанията действат като възпиращо въздействие“. Той също така подчерта, че този ход няма да действа като „неоправдано ограничаване на свободата на словото“.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Адам Хилтън

    9 3 Отговор
    Домашно насилие над деца - "Не е достатъчно сериозно да пратим полицай!"

    Обидни коментари в интернет - "Пращаме специален отряд веднага!"
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Те това

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Що не си е..б..":

    Е Свободата хаха
  • 5 Аз съм ве

    2 2 Отговор
    Много правилно! А не като у нас прокуратурата да казва за всичко че няма извършено престъпление от общ характер, и да ви насочва към гражданските съдилища.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ...

    3 8 Отговор
    Ако това влез в България ще трябва да дундуркаме 5-6000 путлераста по затворите. От които 3-4 "човека" от този форум.

    Коментиран от #11

  • 8 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    6 3 Отговор
    Пълна глупост!
    В интернет имаш възможност винаги да блокираш когото и да е.
    Или да изключиш телефон, компютър.....
    Как може да ме тормози някой, ако аз не искам да бъда тормозен?

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 123

    2 0 Отговор
    А така. Ако може и тука да видите колко бързо ще лъснат хората на властта, дето се побъркаха да наричат обикновения нормален човек с каквито думи им хрумне, то не бяхме преки наследници на Га/ньо, то не бяхме обратното на остри, то не бяхме селяни дето не са виждали пералня през живота си. Моля, да въведете това и у нас. А ако депутат обижда друг депутат да бъде изхнърлян от НС. Ако депутат обиди народа да напуска НС веднага и да бъде съден. А ако премиер или министър обиди народа, направо 10 г затвор. Хайде да видим дали ще се научат на култура и уважение.
  • 11 Хахаха,

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "...":

    точно обратното.

    Коментиран от #12

  • 12 ...

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Хахаха,":

    чак пък обратното. Знаем "нивото" на нашите русороби. Можеш да го прочетеш под всяка статия за войната в Украйна.
Новини по държави: