Last news in Fakti

7 Юли, 2022 16:13 1 355 4

Скандинавските авиолинии отменят стотици полети

  • стачка-
  • пилоти-
  • авиолинии-
  • полети-
  • служители

Заради стачка на пилотите

Скандинавските авиолинии отменят стотици полети - 1
Снимка: БГНЕС

Скандинавската авиокомпания САС (SAS) отмени днес стотици полети на фона на стачка на пилотите в основния ѝ филиал - "САС Скандинавия" (SAS Scandinavia), което прекъсва динамиката, породена от силното увеличение на пътникопотока през юни, предаде Ройтерс.

Преговорите между ръководството и пилотите по нов колективен трудов договор се провалиха в понеделник, което предизвика стачка, допринасяща за хаоса в авиационния сектор в Европа и задълбочаваща още повече финансовата криза в компанията. Авиопревозвачът е на мнение, че може да се наложи да отмени половината от полетите си, предаде БТА.

Авиокомпанията поиска във вторник съдебна защита от кредитори по член 11 от закона за фалитите в САЩ. САС очаква процедурата да продължи между девет и дванайсет месеца.

Данните на сайта за проследяване на полетите "ФлайтАуеър" (FlightAware) показват, че само днес са били анулирани 202 полета на САС, което е две трети от нормалната ѝ дневна дейност.

"Стачното предизвестие на синдикатите на пилотите в САС започна да се отразява на резервациите за края на месеца", заяви в комюнике генералният директор на авиопревозвача Анко ван дер Верф. Той увери, че планът за преструктуриране продължава и че в него трябва да участват всички заинтересовани страни, за да се осигури финансовата стабилност на компанията.

Авиокомпанията изпитва затруднения от десетки години на фона на конкуренцията на нискотарифните авиопревозвачи в Европа. Стачката ще ѝ струва между 10 и 13 милиона долара (9,81 до 12,75 милиона евро) на ден. Това ускори решението ѝ да поиска защита по закона за фалитите.

Стачкуващите пилоти заявиха, че са готови да обмислят понижение на заплатите, но че не могат да приемат САС да наема нови пилоти чрез два нови филиала при условия, определяни от синдикатите като по-неблагоприятни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Владимирович

    4 2 Отговор
    Ни стъпка и смачка като хлебарки нас скандинавците викинги (
  • 2 Механик

    7 2 Отговор
    Запада се пука по шевовете, а Путин печели 24 милиарда за 3 месеца (от санкциите, де)
    А ние пак сме от страната на булката дето се вика.

    Коментиран от #3

  • 3 Копейкин фен

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Ами отивай в Масква,там всички са богати и успели…колко мъка има по тази БГ

    Коментиран от #4

  • 4 Механик

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Копейкин фен":

    Че защо да не отида? Ако искам ще отида, ако не искам, няма.
    Кой си ти, че да ми казваш къде да ходя?
    И кое казано от мен по-горе не е вярно?
    п.п.
    Ти от щатите ли пишеш или не ти дават виза новите освободители?
Новини по държави: