Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юли, 2022 22:10 4 498 38

Шокиращи цифри: Войната в Украйна доведе страната до екокатастрофа

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • аец-
  • екология-
  • черно море-
  • делфини

В бившата съветска република има повече от 20 000 промишлени предприятия и няколко хиляди склада, в които се съхраняват силно токсични отпадъци и те често са обект на посегателства от страна на руснаците

Шокиращи цифри: Войната в Украйна доведе страната до екокатастрофа - 1
Снимка: Unian

Експертите изчисляват, че емисиите на замърсители във въздуха в резултат на разрушаването на петролните бази в Украйна от руските окупатори надхвърлят 290 000 тона.

Това съобщи министърът на опазването на околната среда и природните ресурси Руслан Стрелец по време на телевизионен маратон, цитиран от УНИАН.

Той отбеляза, че най-големият металургичен завод изхвърля същото количество замърсители за година и половина.

"Но той излъчва постепенно, намалявайки концентрацията, и няма такова локално въздействие. Когато всичко това се изсипе в огромен облак, това е катастрофа и не можем да предвидим къде ще падне, нито киселинните дъждове или как ще се отрази на водните ресурси и зелените площи. Напълно неконтролируема история и съм сигурен, че това е престъпление не само срещу нашата околна среда, но и, наред с други неща, срещу околната среда в Европа и по света", каза Стрелец.

Министърът увери, че всички загуби ще бъдат изискани от агресора в международните съдилища.

"Имаме шанса да станем първата страна, която действително ще получи компенсация за всички щети, нанесени на околната среда", каза Стрелец.

През април въздушни удари разрушиха единствената голяма петролна рафинерия в Кременчук (Полтавска област). Руснаците бомбардират и около 20 петролни склада.

Според материал на TSN околната среда в Украйна е претърпяла катастрофални последици заради войната. В страната има повече от 20 000 промишлени предприятия и няколко хиляди склада, в които се съхраняват силно токсични отпадъци, и те често са обект на посегателства от страна на руснаците.

Заради войната площта на горските пожари се е увеличила почти 100 пъти, а за четири месеца са регистрирани над 250 случая на екоцид - масово унищожаване на флората и фауната.

Освен това експертите твърдят, че с течение на времето последиците от замърсяването на околната среда, причинено от войната, ще се отразят на здравето на украинците, като по-специално ще доведат до увеличаване на белодробните заболявания и рака.

Според изчисленията на украинското правителство щетите, нанесени на украинската екология от действията на руските окупатори, вече надхвърлят 200 милиарда гривни.

В Черно море продължават да се откриват тела на делфини, убити в резултат на руската военна агресия. Повече от 3000 делфина вече са загинали.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    28 12 Отговор
    да думнат чернобил още веднаш да се сваршва
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Путин е военнопрестъпник

    11 70 Отговор
    Путин с неговото нахлуване с военна агресия в Украйна, освен всички други катастрофи, доведе и до екологична катастрофа със замърсен въздух в Европа, а и до промени в климата...!!!

    Коментиран от #11, #13

  • 5 в Сирия

    56 2 Отговор
    В Сирия беше ли така
  • 6 Горките делфини

    54 5 Отговор
    за тях ми е по жал, отколкото за укрите...
  • 7 Гост от Силистра

    51 4 Отговор
    Дрън дрън ...укре ,Първо се предайте и после ще почистим землята,! ,Не е голям проблем! Мислете за хората ,цивилните,жилищата,пътищата...стига сте ги ползвали като жив щит ,избивали и обстрелвали
  • 8 Баце

    9 2 Отговор
    Моля, моля тя си беше вече 404.
  • 9 некой си

    28 5 Отговор
    Ей тея лоши рушоля,давайте нови санкции ,опс,ма то май глава за самопрострелване не остана. Интересна е тази вълна на недоволните която се надига и която започна да взема глави,първата е факт в далечния изток. Интересни времена на вендета се очертават,една дълга тъмна нощ в която всички вампирляци на обществата ще се запознаят със Твореца.
  • 10 Уточнение

    38 4 Отговор
    А докато там бълваха продукция 38 биолаборатории всичко беше ОК само дето Л-19 беше неудържим.

    Коментиран от #15

  • 11 некой си

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Путин е военнопрестъпник":

    Да знаеш ,че напоследък алегорията не е в най-вървежната си форма ако си се избъзикал.
  • 12 Сава

    34 3 Отговор

    До коментар #2 от "yaйтнойз":

    Е кво ти прави Джамбаза?
    Просто е писач с въображение,..измисля контраатаки, съчинява си филми за отвлечени укро деца,
    Атакува по фланговете с джевелини и разгромява в несъществуващи битки..!
    Един нов Стивън Кинг!
    Ма е забавно, все пак подържа нотата на САЩ и ЕС, пълно хвалене на о.краина и докато падат кинти, драскачи квота се сетиш...!

    Коментиран от #18, #20

  • 13 Клоун президент- държава цирк !

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "Путин е военнопрестъпник":

    Само о.краина и винена ракия
  • 14 факт от Укронацисткия Райх

    34 2 Отговор
    Украински въртолети се въртят на нулева височина над полетата с пшеница и ечемик и хвърлят факли (ловушки), които по принцип се ползват за отклоняване на ракети с топлинно насочване, въпреки че наоколо няма никакви ракети. Факлите падат и палят нивите. Това сигурно е за да дишате екологичен дим и после като се напушите да ревете по-силно, че Путин е виновен за продоволствената криза.
  • 15 некой си

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "Уточнение":

    Да знаеш за експериментите които довчера бяха секретни не им се говори в същината дори на самите руснаци. Имаше няколко подхвърлени теории които дори най-злият гений би завидял и предвид поведението на руснаците при проведените дотук разследвания положението е доста отвъд трагичното. Това са мъже дето шише водка трудно ги събаря,а след първата чаша налитат и на мечка стръвница,тъй че на какво са се натъкнали за да им се дръпне фъшкията,пак казвам,може само да гадаем.
  • 16 асдаа

    31 4 Отговор
    Има елементарно решение - зеления парцал развява бял парцал и готово.
  • 17 Ани

    34 5 Отговор
    Ами да бяхте помислили като дразнехте Русия и си затваряхте очите,когато украинците крадяха руска газ! Мразя крадците във всичките им проявления,а пък държавните крадци най- много!Сега ще страдаме всички,за да се научим,че няма значение руснаци или американци,важното е някой или някоя държава да не иска да живее на чужд гръб и чужда сметка!

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Простия

    24 4 Отговор
    Защо не кажете и колко скумрия е загинала от тази воина
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Соваж бейби

    13 2 Отговор
    Унищожаването на околната среда по време на въоръжен конфликт не е нещо ново, но неговият мащаб е непропорционален на съвременната история. Осъзнаването на такова унищожение се появи с войната в Виетнам, в която военновъздушните сили на Съединените щати изхвърлиха милиони галони хербицид – скандалния Agent Orange – върху виетнамските гори, за да изложат врага на риск. Днес към драмата разиграваща се в Украйна, се добавя рискът от екологична катастрофа ,това е съществен въпрос очевидно по време на конфликта, но също и след края му, тъй като вредните последици от боевете върху околната среда са дълготрайни, ако не и необратими. Въпреки това връщането към мира и реконструкцията се оказват компрометирани в една замърсена и дълбоко деградирала околна среда.Украйна е домакин на голям брой промишлени обекти, които са опасни за околната среда рафинерии, тръбопроводи и др...Бомбардировките и пожарите на промишлени обекти са генерирали силно атмосферно замърсяване, съставено от токсични газове и тежки метали.
  • 22 Предизвестен край

    26 3 Отговор
    Не е само екокатастрофа. Украина е една тотална катастрофа на "мъдро" ръководство. Украина си отива, вички се отдръпват от нея, а неграмотните и ръководители се държат така сякаш са център на света. Най-активно я подкрепят вече само врачките.
  • 23 некой си

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ани":

    Ми дай да ги питаме укронацитата и те ще ти отговорят,че не е крадене а транзитна такса. Имай в предвид ,че извлаченото оттам е колосално и всъщност това настърви америте,че това за което се бъхтят кат ненормални в близкия изток па те укрите го крадат от една тръба. Те тъй де,ма всичко се оказа пак сметка без кръчмаря по чийто бой се подлъгаха,че бил 1,60 и кат го плеснат по главата и оно ще се наведе.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Име

    23 2 Отговор
    Е защо бяха всичките зелени еко дивотий, като само за 3 месеца върнаха Европа в изходна позиция? Сега и Германия обяви, че поради недостиг на газ минават на твърдо гориво с въглища, яко нали? И само като си помислите как ни заплашваха със санкции, че не си затваряме Мариците и какви думи се изговориха по наш адрес заради АЕЦа ни, то не бяхме русофилски бо:клуци, то не бяхме убийци на живота, боже мили. Нэ пък сега те не са нищо такова, а ние умнокрасивите се оказва, че няма да имаме газ другия месец. Е, добре че не затворихме Козлодуй, но пък и той е до време, понеже може да няма гориво. А то е специфично и трябва да е по конкретни стандарти, на които отговаря предимно руското . Та, честито ни студенуване и каляване тази зима.
  • 27 МирО

    15 3 Отговор
    Споко, след като рашаните утилизират неонацистите,
    ще се погрижат и за чистотата.

    Коментиран от #32

  • 28 В.В.П.

    15 1 Отговор
    Руснаците са помислили за всички.!
  • 29 гражданин

    2 9 Отговор
    тук не е форум на акртивни борци за пари и служби-АБФК нито прес център на пу т лер нито на място за пропаганда на путлериста
  • 30 Пера Ждера

    8 4 Отговор
    На кой му дреме какво дишат укронацистите ?! Ако тябва да им спрат и кислорода!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Да бе

    4 9 Отговор

    До коментар #27 от "МирО":

    Колкото в тяхната страна са се погрижили! В Русия екологията е на ново третия свят. Ама русофил на запад е ходил, но не и там за да ги знае тези работи.
  • 33 БгТопИдиот

    9 1 Отговор
    Ужасен ,ужас.Топлата вода и колелото откриваме.
    А обедненият у ран в Югославия е манна небесна.

    ЛИцЕмери ниедни !!!
  • 34 Бамби

    3 0 Отговор
    Щом докарахме работата до делфините, значи всичко друго сме оправили...
  • 35 ВЪВ СОФИЯ ЧЕСТО МИРИШЕ НА ПУШЕЦИ И ГУМИ

    4 0 Отговор
    ЯВНО Е ОТ УКРАЙНА И ЧЕРНОБИЛ !
  • 36 2227

    1 0 Отговор
    Ква "страна" бе, кроманьони. Ние сме на 500 км. Варна и Бургас като не са от "страната", политиката ли ги пази от въздуха?
  • 37 Сашо

    0 0 Отговор
    Няма да имам проблеми-днес си намерих газената лампа на тавана.
  • 38 Перо

    2 0 Отговор
    Превратаджийския,ционистко-бандеровски режим ще унищожи украинския народ!
Новини по държави: