Last news in Fakti

12 Юли, 2022 20:30 4 008 28

Москва отпуска на чуждите компании още време, за да напуснат страната

  • русия-
  • бизнес-
  • санкции-
  • компании-
  • дмитрий песков-
  • елвира набиулина

Русия следи отблизо дали напускащите западни компании изпълняват задълженията си спрямо своите служители, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Москва отпуска на чуждите компании още време, за да напуснат страната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Плановете на Москва да започне "законно" да иззема активите на чуждите компании, решили да напуснат страната, се отлагат поне до септември, съобщава Ройтерс. До това се стигна, след като Държавната Дума излезе миналата седмица в летен отпуск, без да гласува закона, по силата на който западните компании могат насила да се разделят с активите си.

Думата се събира отново в средата на септември и тогава законът може да влезе в дневния ѝ ред, но експерти започнаха да се съмняват дали изобщо ще се стигне до гласуването му.

"Фактът, че законът мина на първо четене, след което спря, означава, че няма консенсус по въпроса", казва Татяна Становая от компанията за политически анализи "Ар Политик" (R.Politik).

Забавянето донякъде намалява опасенията, че Москва възприема по-агресивен подход към оставащите в Русия западни компании. Такова впечатление се създаде в края на юни, когато руският президент Владимир Путин нареди държавата да поеме пълния контрол върху газовия и петролен проект "Сахалин-2".

Няма яснота обаче, дали Путин не готви нов указ, с който подобна национализация да засегне и други проекти и отрасли.

Русия следи отблизо дали напускащите западни компании изпълняват задълженията си спрямо своите служители, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Правителството контролира процеса изкъсо", посочи той и допълни, че въпроси за закона за отнемането на имущество от чуждите компании трябва да бъдат отправяни към Думата.

Проектозаконът позволява на властите да защитят работни места или сектори като назначат администратори в чуждите компании, напускащи Русия. Той беше одобрен на първо четене през май, не без пряката намеса на първия вицепремиер Андрей Белоусов, който предупреди, че Москва няма да разреши на компаниите да "напускат, заключат вратата и оставят хората без работа и потребителите без стоки".

Макар по закона в момента да няма развитие, Думата може по всяко време да се събере на извънредна сесия и да го гласува. Парламентът се събира този петък, за да гласува по ред проблеми, сред които конкуренцията и информационната политика. Дневен ред не е обявен, а от Кремъл отказват коментар какво ще бъде включено в сесията.

Москва окачествява наложените ѝ санкции от страна на Запада като "обявяване на икономическа война". Путин често заплашва с ответни мерки, но западни бизнеси, които и досега продължават да работят в Русия, споделят, че намесата в дейността им е минимална.

"В началото риториката беше особено войнствена и се говореше за национализация и експроприация, за да се контрират западните санкции, но тя постепенно стихна", казва Мария Шагина от Международния институт за стратегически изследвания (IISS).


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ватенки

    38 53 Отговор
    Скоро ще се върнете в първобитния строй.......

    Коментиран от #9

  • 2 Пъци

    21 29 Отговор
    Ще си расърди олигарсите.Те толкова надежди му възлагаха навремето да посигнат "успеха" на "Мухъл и точка" ,ама те...
  • 3 ИНДИВИДА

    20 35 Отговор
    КОЙТО ОНИЩОЖАВА РУСИЯ..КАЗВА СЕ ...ПОЗНАЙТЕ ОТ ТРИ ПЪТИ.....АБЕ ПУТИН Е...КАКВО ТОЛКОВА МИСЛИТЕ...
  • 4 го шо

    46 10 Отговор
    "да започне "законно" да иззема"
    москва поне се опитва да спазва някакво приличие. нещо за едни 300 милиарда, присвоени от "меката на демокрацията" да напишете? или е къде по-лесно да изтриете...
  • 5 Путин:

    24 35 Отговор
    тайничко се моля всяка вечер да не си тръгват, защото един телевизор неможе да направим. Но да си остане между нас да не чуят русофилите в БГ защото ще се разочероват, пък аз искам да ни мислят за номер еднов света.
  • 6 До всички

    32 28 Отговор
    Русия се превръща в Северна Корея
  • 7 Иво Андонов:

    15 22 Отговор
    стягат ли те обувките Влади?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 апокалипсис

    18 16 Отговор

    До коментар #1 от "Ватенки":

    Преди Западът да върне Русия в първобитния строй , ще ни пратят по една ракета , така , че заедно ще си подскачаме около огъня , за да се пазим от мутиралите животни.
  • 10 До всички

    9 20 Отговор
    И какво ще стане:Ще ядат каквото издерат.
  • 11 Хорат

    9 16 Отговор
    Се чудят как да привлекат повече инвестиции,те ги гонят.

    Коментиран от #18

  • 12 БПФ

    21 11 Отговор
    "Плановете на Москва да започне "законно" да иззема активите на чуждите компании, решили да напуснат страната, се отлагат поне до септември," - слабограмотният стайков, който слага кавички където трябва и където не, очевидно не знае, че има Закон за умишлените фалити - далеч не от вчера и далеч не само в Русия, а във всяка нормална държава !!! Именно на базата на тоя закон държавата (която и да е) има право на действия срещу подобни компании, включително конфискация.

    Това не е като действията на "западът", който конфискува частна собственост на отделни лица само заради националната им принадлежност, в нарушение на ЕДИНАДЕСЕТ члена от Всеобщата декларация за правата на човекът. Въпреки това Русия дава възможност на тия компании да си запазят собствеността - или да я предадат на командитно дружество за определен период и да си я потърсят след 4-5 години - защото Русия знае, че тия компании са натискани от САЩ и ЕС - и защото уважава частната собственост !!!

    Коментиран от #16

  • 13 Бако

    9 14 Отговор
    ПЪТЯ НА СЕВЕРНА КОРЕЯ
  • 14 Елементарно е какво се случва

    15 10 Отговор
    Тоз тип не може да преживее да има независими руснаци на руска територия..представяш ли си как всички са на държавна работа или бачкат за мутрите му и за кого гласуват в тая милиционерска държава
  • 15 Новото му име

    13 15 Отговор
    ПУТ ИН ЧЕН
  • 16 Как

    8 9 Отговор

    До коментар #12 от "БПФ":

    Русия не признава Всеобщата декларация за правата на човекът. Защо да я прилагат другите спрямо нея?
  • 17 Мнение

    16 16 Отговор

    До коментар #8 от "Токсик":

    дано. И ние да я прочистим от тях и всеки да си гледа бизнеса. Айде шута и на останалите 43 ма агента в руското и кой откъдето дошъл. Да оставят 3ма души в един павильон на лафка и толкова. Наплива за пътуващи до Русия е равен с този на пътуващи със самолет до Скопско
  • 18 Не се коркай за руснаците

    18 6 Отговор

    До коментар #11 от "Хорат":

    Китайците ще дойда, индийците. А и западняците които искат да правят пари. И да ти напомня е Русия отлага изземване на активи докато Западът демократичен директно ги иизв/
    Злато, пари, яхти и какво ли още не.
  • 19 Особено западните компаний

    13 6 Отговор
    В повечето случаи са троянски коне, работещи в полза на чужди държави срещу държавата на чиято територия оперират, и е по добре да се изгонят, защото са заплаха за националната сигурност
  • 20 Слава на Украйна, слава на героите!

    7 16 Отговор
    Руска миризлива сган - агресивна и крадлива!

    Коментиран от #24

  • 21 Мунчо

    13 3 Отговор
    След месец септември, когато западните компании спрат да плащат заплати, очаквайте големия цирк!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мръсни

    9 5 Отговор
    Фашисти, орки от мордор, нацики, каквито и извращения да измислите, скоро икономическите санкции и ембаргото, което ще продължи поне 100 г. а може и повече, ще ви вкара в каменния век, всички технологични и иновативни компании ще се изнесат завинаги
  • 24 Слава на Иран !

    10 5 Отговор

    До коментар #20 от "Слава на Украйна, слава на героите!":

    Слава на Хизбула! Украинска миризлива нацистка сган !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания