Last news in Fakti

15 Юли, 2022 07:33 3 761 19

Все по-скъпо: как се оцелява в Ню Йорк?

  • инфлация-
  • скъпо-
  • ню йорк-
  • сащ-
  • америкацни-
  • фалит-
  • цени-
  • бездомници

В Ню Йорк наемите стават все по-високи - става дума за най-голямото поскъпване от десетилетие насам

Все по-скъпо: как се оцелява в Ню Йорк? - 1
Снимка: Shutterstock

По време на пандемията много жители на Ню Йорк напуснаха града. Улиците опустяха, много жилища останах празни. Сега, в първото лято след премахването на ограниченията, тенденцията се обръща - Ню Йорк посреща все повече нови жители. Това означава само едно - наемите поскъпват - дори и в по-евтините квартали на града.

Комисията, която регулира цените на наемите в Ню Йорк, регистрира най-голямото поскъпване от десетилетие насам. А комбинацията от все по-скъпите недвижими имоти и растящата инфлация поставят хората с ниски доходи в много трудна позиция. Разходите им стават непосилни за покриване и те са все по-гневни. Затова излизат на протест.

"Искат да ни пратят на улицата"

Един от протистиращите е Фабиан Браво, чието семейство все по-трудно се справя със ситуацията. Вероятно съвсем скоро те дори няма да може да си плащат наема. "Искат да ни пратят на улицата. Животът там е невъзможен", казва Фабиан Браво.

За десетки хиляди жители на Ню Йорк животът на улицата вече е реалност. Броят на бездомниците в американския мегаполис е на най-високото си ниво от почти сто години. А основната причина е само една - твърде малко са жилищата на достъпни цени. Завръщането на онези, които напуснаха Ню Йорк по време на пандемията, вдига още повече цените. От 2021 насам средната стойност на наемите се е увеличила с една трета. На този фон расте и броят на принудителните изселвания на хора от домовете им - тъй като не са способни да плащат наемите или кредитите си.

Семействата с ниски доходи като това на Фабиан Браво са в безизходица. Нора Браво работи като домашна помощница седем дни в седмицата. Тя вече изпитва сериозни затруднения, защото инфлацията се отразява на семейния бюджет. "Пилешкото месо преди струваше 1.99 долара за един паунд (около 450 г), сега е 2.99. Преди купувахме по две пилета, сега трябва да се задоволим само с едно. Купуваме си повече зеленчуци. Търсим промоциите", казва Нора.

"Убиват мечтите на младите"

5-членното семейство живее в тристаен апартамент. Сградата предлага един вид социални жилища - наемите могат да бъдат повишени единствено от градската управа. Тази година увеличението е с около 70 долара месечно. Преди няколко години Фабиан Браво е претърпял трудова злополука и оттогава е безработен. Това означава, че 17-годишната му дъщеря Саманта ще помага за допълнителните разходи - вместо да събира пари за университетските такси. "Убиват мечтите на младите. Ако аз не протестирам, то кой ще го направи? Трябва да го направя за децата си", казва Фабиан.

Това лято комисия, назначена от местните власти, реши да повиши наемите на един милион апартамента в Ню Йорк. Фабиан се опасява, че семейството му ще фалира и затова иска да направи всичко възможно, за да не се покачва наемът на жилището им. Пред комисията той разказа за тревогите, които инфлацията вече му е причинила. И силно се надява те да го разберат и да не увеличават повече наема му.

Автор: Мари Зина


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аноним

    23 3 Отговор
    Те затова се домъкват в Тексас. Не мога да ги понасям тия нахални янки.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ДОСТ

    21 5 Отговор
    НА ДНЕШНАТА ДАТА ПРЕЗ 2016 г. БЕШЕ ИЗВЪРШЕН ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ В ТУРЦИЯ. ПРЕВРАТ, КОЙТО ЗАПАДНИТЕ КРЪВОЛОЦИ НЕ УСПЯХА С ПЛАНОВЕТЕ СИ В ТУРЦИЯ.

    Коментиран от #8

  • 7 оня с коня

    14 4 Отговор
    Още от Средата на миналия век започва едно Значително Преселение но Маси от Целия Свят на Запад- както към Дивия,така и към Питомния.Поради Икономически,Климатични,Политически и ред други Причини тази тенденция в днешно време е в Апогея си и никакви Огради по Границите на САЩ и Зап.Европа не могат да спрат Бежанците от Африка,Ю.Америка,Азия и Близкия Изток.А това са хора образно казано само с един Кат дрехи на гърба си,без Образование и Цивилизована култура,неговорещи Чужди езици.Вярно е че Редица Организации се грижеха за тяхната Адаптация и Социално подпомагане,но явно Западните Икономики са вече с Изчерпани Финансови възможности в това Отношение ,вследствие на което Този Океан от Пришълци първи падат в Жертва на Галопиращата Световна Инфлация.

    Коментиран от #9

  • 8 БУК

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "ДОСТ":

    Да! И Русия предупреди Доган 2 дена преди това!
    Затова сега са приятели.
  • 9 Главни

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    Всичкото добре, ама защо пишеш с толкова много главни букви ?

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 оня с коня

    4 9 Отговор

    До коментар #9 от "Главни":

    Защото 1/Имам ги в излишък.2/Идва ми "отвътре".3/Мого обичам да ми задават Тъпи въпроси.
  • 12 Ами нема секи ден да ядете пили

    15 3 Отговор
    Ше ядете през 2 дена пили ше пиете вода повече да не мислите за ядене
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Механик

    17 1 Отговор
    ""Искат да ни пратят на улицата"
    Ами то това е целта бе. ТЕ си ония от Давос си го казаха. До 2050-та година, трябва да отпадне понятието "лична собственост". Няма да имаш абсолютно нищо твое. Ако имаш нужда от нещо и ако си се държал прилично ще ти дават да ползваш това нещо, докато преценят, че трябва да то го отнемат.
    Нещо като табелките "образцов ученик" по време на соца. Ако слушкаш, ти дават табелка и ти гордо си я разнасяш. А малко кривнеш, табелката ти се отнема.
  • 15 Рошко

    5 6 Отговор
    Да емигрират в Москва, очаквайте гражданска война там. Всичко се връща рано или късно
  • 16 В.В.П.

    12 2 Отговор
    Някой да е чувал за американския комунизъм .Комуналки ,скъпи наеми ,..Най много частна собственост има в България ,Унгария ,Испания ,Сърбия Румъния..Все бивши тоталитарни земи .без пазарна икономика....тези хора да ходят до Търговския център до жп гарата ,Нови йорк,там кока колата е без пари ..Прилича на Алтай .
  • 17 Майор Деянов

    21 1 Отговор
    В САЩ били убивали мечтите на младите американци?! Е и? Та вашето правителство уби и убива и мечтите и живота на деситки милиони млади и възрастни хора по света и то близо 80 години насам.
  • 18 В.В.П.

    9 1 Отговор
    Една заплата един наем..По мизерните квартири ,половин заплата..Така е в Цивилизациите..На село съм си добре ,с украинката..
  • 19 В.В.П.

    10 1 Отговор
    По света има защитени жилища за нискобюджетни семейства .Записваш се чакаш,..Наблюдават те.