Last news in Fakti

15 Юли, 2022 08:41 3 336 7

Катастрофата, с която Германия още не се е справила

  • наводнение-
  • германия-
  • катастрофа-
  • наводнения-
  • порои-
  • загинали-
  • щети

Една година след катастрофалните наводнения в Германия засегнатите все още се борят с травмите си

Катастрофата, с която Германия още не се е справила - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Случилото се в онази нощ е запечатано в съзнанието на хората, преживели наводненията в Западна Германия на 14-и срещу 15-и юли 2021-а година. Това са хора, страхували се за живота си, които още скърбят за загубата на близките си, хора, които са загубили всичко и са били или все още са изправени пред нищета.

Кадрите от тази нощ показаха на всички в Германия и в Централна Европа, че животът ще става все по-непредвидим с екстремните климатични условия. Затова оставиха такава следа.

Някои сцени се превърнаха в емблематични само за дни. Като предзнаменование, което разтърсва хората, тревожи ги и ги плаши. В Райнланд-Пфалц и в Северен Рейн-Вестфалия в резултат на природна стихия загинаха 184-ма. Само в идиличната долина на река Ар загинаха 134 души, а има жертви, които и до днес не са открити. Десетки хиляди бяха засегнати от бедствието и трябваше изцяло да реорганизират живота си. Много от тях още дълго ще трябва да се борят с травми и тревоги.

Истории за герои и политически провал

След трагичната нощ в долината на река Ар имаше много страдание, но и много истории за герои, вдъхващи надежда. Те заслужават да бъдат разказвани и слушани.

На другия полюс са историите за провала. Германия по принцип обича да демонстрира, че никога не изоставя гражданите си, че е център на напредъка и дигитализацията. Тази богата страна.

А всъщност системите и политическите ръководители се провалиха - провали, които все още не са достатъчно ясно назовани и преодолени. Алармените системи не работеха, предписанията се превърнаха в голямо препятствие, спасителните хеликоптери не разполагаха с необходимото техническо оборудване, а задължителната комуникация беше технически невъзможна. Много животи бяха спасени благодарение на личен героизъм. И още нещо - експертите твърдят, че бедствието е можело да бъде предвидено дни по-рано.

След наводнението хората в Германия са дарили над 650 милиона евро. Засегнатите федерални провинции и правителството предоставят помощи и създават фондове за възстановяване. И все пак много хора от наводнения регион казват, че чакат и чакат, а напредък няма. Това не бива да се допуска. Това е срамно.

Екстремното време се превръща в норма

Всекиму трябва да е ясно, че вече нищо няма да е както преди. Но не става дума за това. Не може да се каже на хората да не строят къщичките си по бреговете на реките - не и без да им се даде навременна и конкретна друга перспектива.

Това става все по-належащо, защото човечеството ще трябва да се приспособява към все по-екстремните климатични условия. Само преди няколко дни мнозина бяха шокирани от снимките и видеата на ледници, които се сриват от високите планински райони в Италия и Киргизстан. Човек е едновременно ужасен и пленен от гледката как половин ледник се спуска в долината с почти невъобразима сила. Трудно е да си представим какво би се случило, ако някъде по пътя на този ледник надолу имаше язовир.

Хората отдавна са свикнали да виждат по телевизията снимки на наводненията в Бангладеш или Индия, на сушата в Австралия или Сахел, на горящите гори по Амазонка - непосредствено преди спортните новини и прогнозата за времето. Това е далеч, трябва да са си мислили някои. Но днес кадрите идват отвсякъде, независимо дали от река Ар или от река По, от Калифорния или Гърция, от Сибир или Океания. И това е много сериозно.

Нужни са отговорни действия

Наводненията по реките Ар и Вупер станаха част от предизборната кампания през септември 2021-а година. Кризата с климата, околната среда! Но след това отново дойде коронавирусът, а после и руската инвазия в Украйна. А общество, което е приковано към новините и сензациите, опасно бързо забравя дългосрочните си ангажименти. Така хората сами застрашават своята устойчивост в кризисни ситуации.

В същото време последиците от климатичните промени и глобалното затопляне са неизбежни както за хората в Германия, така и за човечеството като цяло. Нощта на река Ар преди година само показа, че вече няма безопасно място. Затова е още по-важно да помагаме и да действаме, както и да можем да се справяме и с двете неща отговорно. Историите от Ар, в които се говори за смърт и страдание, но и за надежда и помощ, ни задължават да действаме заедно. И да не сме безразлични.

Автор: Кристоф Щрак


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    предПРИРОДАТА сме БЕЗСИЛНИ а и САМИ я СЪСИПВАМЕ

    Коментиран от #3

  • 2 Деф

    11 2 Отговор
    Не им е и платено нито 1Евро от обещаните помощи.
    Но за емигрантите.... И душата си дават.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Само това ли бе?

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Деф":

    Ся кат свърши войната при ония в Крайна,тогава ши им са отели вола Да не помисли си,чи руснака ши съ засили да плаща репарации?Сичко ши дойде на наш(ЕС) гръб.
  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    12 1 Отговор
    Но милиарди за Окрайна се намериха ...
  • 6 Донякъде си прав

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Деф":

    Не толкова за емиграция колкото за Украйна.
    Емиграция в Германия е необходима, населението остарява, раждаемостта намалява,, някой трябва да работи и да плаща данъците.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: