Last news in Fakti

15 Юли, 2022 23:00 9 875 51

Защо Путин освободи Рогозин от поста на ръководител на руската космическа агенция

  • русия-
  • роскосмос-
  • владимир путин-
  • наса-
  • дмитрий рогозин

В руски медии се появиха информации, че Рогозин или вече е получил нов висш пост, или ще бъде пратен в Донецк или Луганск, в Източна Украйна

Защо Путин освободи Рогозин от поста на ръководител на руската космическа агенция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин освободи днес Дмитрий Рогозин от поста ръководител на руската държавна корпорация "Роскосмос", предадоха световните агенции.

Съответният указ е публикуван на сайта на Кремъл. С друг указ Путин освободи от поста му вицепремиера на Руската федерация Юрий Борисов. С трети указ Борисов бе назначен на досегашния поста на Рогозин начело на космическата агенция, допълва Франс прес.

Агенцията припомня, че Рогозин е известен с язвителния си изказ и прекомерния си национализъм.

Той е на 58 години и беше начело на руската космическа агенция от повече от четири години, от края на май 2018 г., допълва ТАСС.

В миналото Рогозин е бил депутат от Държавната дума. От 13 юли 2002 г. до 20 януари 2004 г. е специален представител на Путин по проблемите на ексклава Калининград. Той отговаряше и за сключването на съответните договори за транзитиране на руски граждани и стоки през територията на Литва до Калининград, когато Литва стана член на ЕС.

От 9 януари 2008 г. до 23 декември 2011 г. Рогозин бе постоянен представител на Русия към НАТО в Брюксел. А от 18 февруари 2011 г. до 25 април 2012 г. той бе специален представител на президента на Русия по въпросите на сътрудничество с НАТО в областта на противоракетната отбрана.

От 23 декември 2011 г. да 18 май 2018 г. Рогозин бе и вицепремиер в руското правителство и отговаряше за военно-промишления комплекс. После на този пост той бе сменен от Юрий Борисов, а самият Рогозин бе назначен начело на "Роскосмос".

Новият ръководител на "Роскосмос" Юрий Борисов пък от 15 ноември 2012 г. до 18 май 2018 г. бе заместник-министър на отбраната на Сергей Шойгу и отговаряше за въпросите за превъоръжаването на руската армия. От 18 май 2018 г. той заема поста на вицепремиер. От 2018 г. до 2020 г. в правителството на Дмитрий Медведев той отговаряше за работата на отбранително-промишления комплекс на Русия, като в обхвата на този сектор влизат и космическите въпроси. Постът си Борисов запази и при следващия руски премиер Михаил Мишустин, обявил състава на кабинета си на 21 януари 2020 г., припомня руската информационна агенция. В сферата на отговорностите на Борисов досега бяха въпросите на държавната политика в областта на промишлеността, технологичния и атомния надзор, отбранително-промишления комплекс на страната, развитието на навигационната спътникова система ГЛОНАСС, военно-техническото сътрудничество с чужди страни, правоохранителните дейности, гражданската отбрана и устройството на руските държавни граници.

По повод указа за освобождаване на Рогозин от ръководния пост на "Роскосмос" космическата агенция припомня, че при неговото управление тя е извършила 86 успешни пуска поред, което е рекорд и е завършила строителството на Руската орбитална служебна станция, както и, че е създала инфраструктурата за изстрелването на на ракетата "Ангар" на космодрума "Восточний". Била е пусната в действие и обсерваторията "Спектър-РГ". Била е изготвена и най-точната карта на Вселената в рентгенов диапазон. Проектирани са били спътниците от групата "Сфера", изпитани са били и ракетите "Сармат", изброява се още в съобщението на "Роскосмос".

През времето, прекарано начело на "Роскосмос", Рогозин се открои сред руските бюрократи. Той редовно публикуваше провокативни тиради в "Телеграм" или пък мемове в "Туитър", отбелязва Франс прес.

За над четири години на поста Рогозин обаче не успя да спре залеза на руската космическа индустрия, белязана от остаряла техника и липса на иновации, както и от корупция. През 2020 г. Русия изгуби монопола на полетите в космоса на своите ракети носители и космически кораби "Союз", които са остарели, но надеждни. Тогава точно в действие влезе корабът "Спейс екс" на американския милиардер Илон Мъск.

От началото на руската офанзива в Украйна Рогозин се открои с войнствените си изказвания спрямо Запада. В тях той изтъкна какви разрушения може да причинят руските ядрени оръжия.

По темата за рокадите в Русия ТАСС допълва, че на мястото на вицепремиера Юрий Борисов в правителството сега е назначен Денис Мантуров, който е и министър на промишлеността и търговията. Той ще съвместява и двата поста.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Рогозин сега ще получи нова работа и няма каквито и да е поводи за недоволство към неговата работа начело на "Роскосмос", предаде ТАСС.

"Не, отстраняването на Рогозин не е свързано с никакви претенции към работата му. Там всичко е нормално. Своевременно Рогозин ще бъде трудоустроен и ще отиде на нова работа. Ние ще съобщи това своевременно", каза кратко Песков.

В руски медии пък се появиха вече информации, че Рогозин или вече е получил този нов висш пост, или ще бъде пратен в Донецк или Луганск, в Източна Украйна, където ще бъде свръзка на тези региони с Кремъл, посочва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Толкова си могат

    45 35 Отговор
    Защото кухата глава рагозин предозира със етанола и му трябва спокойствие и усмирителна риза поне 3 месеца
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пръц

    40 32 Отговор
    Рогозин ще бъде новият губернатор на Новорусия
  • 7 Агент Дерибеев

    51 30 Отговор
    Ма това са добри новини, бе! Този е толкова некадърен, доказано некадърен от провалите в Роскосмос, че няма как да не се оцапа и в Украйна.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 д р фройд

    26 30 Отговор
    На Путин така му подшушнал Гагарин,не се чудете,той чува гласове.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Жръц- хръц

    36 26 Отговор
    Бъдещ Генерал- губернатор на двете републики.Пиле няма да прехвърчи спокойно над тях,, ако това стане!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Аристотел Български

    56 21 Отговор
    Този е в безтегловност цял живот, де от самагона де от кухата си кутула. Каква трагедия е в Мордар, на висши държавни постове какви криви ракети с антрацитни мвъглища назначават, такава им е цялата работа.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 фон Щрьом

    30 14 Отговор
    Демек ще бъде изпратен на фронта като кашик
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Боре

    17 10 Отговор
    Володката усеща кой не си е на мястото и прави рокади. И да кажа Путин е добър на шах, а може би и на покер.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Смешници

    9 17 Отговор

    До коментар #1 от "РОСКОСМОС !!!":

    Шефа на НАСА , какво да го правим! Те не могат да изпратят астронафти до Холивуд, с автомобил произведен в САЩ!!!!!

    Коментиран от #26, #35

  • 23 Наблюдател

    26 18 Отговор
    Рогозката тоя простак, много ще ни липсва на нас "страхливите българи", които щяхме да бъдем унищожени с със супер ракетата Сармат! А къде е другия простак внук на Толстой, според който Русия беше купила половината Българи, може би трябваше него да сложат за шеф на Роскосмос?
  • 24 Е как защо

    8 0 Отговор
    Нали е на вълна "освобождение" в момента, та.. !
  • 25 уайтнойз

    11 3 Отговор
    ще оди в македонската трансгалактическа компания. шеф на отдел нечифтокопитни в слънчевата система
  • 26 Ех че си тъп

    24 10 Отговор

    До коментар #22 от "Смешници":

    САЩ произвеждат от Додж, през форд до Тесла над 8 марки в страната си по техни си патенти, а не една лада копие на фиат
  • 27 Българин

    15 9 Отговор
    За Роскосмос при Рогозин се чуваше, че е затънал в корупция. Дано я преодолеят, за да могат да продължат космическата си програма. Все пак това беше първата държава, която изпрати първо спътник, а после и човек в Космоса. Имаха и дългогодишно успешно сътрудничество с НАСА, въпреки противопоставянето на двете свръхдържави.
  • 28 Кой

    14 8 Отговор
    Го интересуват рокадите на малоумниците от Москва?!
  • 29 Толкова могат:)

    14 7 Отговор
    безаналоговите
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 някой

    2 14 Отговор
    Макар и не много умен , и интелигентен Рогозин има славата на твърд и волеви човек . Путин го ползва за" своя човек" , който да праща там, където трябва спешно да се "набиват канчетата" . Доказано е , че руснака върви напред , само тогава , когато някой систематично му набива канчето отгоре . Много е възможно Рогозин да се върне отново във ВПК , за да се увеличат доставките на стратегическите ракети 300 , 800 , 1200 км + .

    Коментиран от #38

  • 33 Оракула

    15 8 Отговор
    Наказания Рогозин , ще бъде новия Губернатор ,на "Украинския Гулаг"!
    Части от Превзетата от Путинската Олигархия ,Украйна!
    Така наричат вече , Луганска и Донецка области в Украйна?
    Явно е , че някой му е дръпнал "Рогозката" под краката?
    Същия " Шантав Бузьо " ,който плашеше България със ракети "Сърмат"!
    Тръгнал да плаши , с ракети?
    Сега вече Плашилото Рогозин ,ще се озърта и за "Снайперисти- сърмати" ,
    денонощно!
  • 34 Истина

    8 14 Отговор
    Каквото и да става Русия ще си остане велика държава! Бъдещето е на тези които имат все още природни ресурси.
  • 35 Оракула

    18 11 Отговор

    До коментар #22 от "Смешници":

    Да ти напомня , че откакто немските военнопленници на Хитлер в Русия ,
    измряха ,в ракетната промишленост на Русия, не се е случило много!
    Докато други държави, вече летят с хеликоптери на Марс!
    Руските и над Украйна , не могат да литнат!
    И фотографираха и Вселената ,все едно сме там!
    Каквото можеха немците , го дадоха!
    Виж , същите научни данни , на същите тези немци, какво направиха на запад?

    Путин е едно "КПЧ" ,
    цялата тази държава Русия , е един чист ,робовладелски строй,
    облечен в червена соц-"рубашка "!
    Държава строена от затворници, си остава затвор!
  • 36 ХАЙДЕ УНОЧНЕТЕ КАКВО

    3 12 Отговор
    ИСКАТЕ ДА НАПИШЕТЕ!!!!!!ЕДИН ПЪТ УВОЛНИ А ДНЕС ПИШЕТЕ ОСВОБОДИ. МЕЖДУ УВОЛНИ И ОСВОБОДИ ИМА МНОГО ГОЛЯМА РАЗЛИКА!!!!

    Коментиран от #41

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ти си генчо от казанлък бе

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "някой":

    Издаде се
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 реру

    15 4 Отговор

    До коментар #36 от "ХАЙДЕ УНОЧНЕТЕ КАКВО":

    "... ЕДИН ПЪТ УВОЛНИ А ДНЕС ПИШЕТЕ ОСВОБОДИ..."

    В заповедите винаги пише "освобождава от длъжност"... а то си е уволнение...
    При всички положение е важно, че няма да ИЗЛАГА повече Роскосмос...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Чао дебиле Рогозин

    8 3 Отговор
    Изритаха ли го най-после. Другия път, какъвто няма да има, ще си мери приказките. Ще свърши в някоя партийна изба, като секретарка.
  • 45 Психопат

    6 3 Отговор
    Рогозката е ядрен психопат, забатачил руската космическа промишленост!
  • 46 да сте чули наскоро в колхоза?

    6 0 Отговор
    - за някакво важно научно достижение в областа на космоса, или пък в друга област, в РУсия не управляват умните хора, те са сред плашените и унижаваните....
  • 47 Българин

    3 0 Отговор
    Очаквам Рогозин да се самоубие от мъка.

    Коментиран от #51

  • 48 Кобзон

    1 0 Отговор
    Вовка и Митя ги чакам на гости.
  • 49 Саймън Каза

    1 0 Отговор
    И в крайна сметка защо е бил освободен,всичко друго написа а заглавието забрави…..
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Българин,корекция

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Българин":

    Очаквам Рогозин да се скрие някъде в сибирските села и да се завие с рогозката.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания