Last news in Fakti

17 Юли, 2022 16:41 1 426 17

Сърбия не доставя оръжие на Украйна от 2016 г.

  • сърбия-
  • оръжие-
  • украйна-
  • усия-
  • доставки

Заяви сръбският вицепремиер и министър на отбраната, Небойша Стефанович

Сърбия не доставя оръжие на Украйна от 2016 г. - 1
Източник: БГНЕС

Продукцията на сръбските отбранителни предприятия не се доставя в Украйна от 2016 г., заяви днес на извънредна пресконференция сръбският вицепремиер и министър на отбраната, Небойша Стефанович, предаде Танюг. От 2016 г., откакто систематично чрез сървъри се извършва контрол на всеки полет и всяко разрешение за доставка на въоръжение от Сърбия, нито едно разрешение (за доставки), а също за транспортиране на какъвто и да било товар от такъв вид, въоръжение и военно оборудване, от Сърбия в Украйна или Русия, не е било издавано, каза Стефанович. Оръжия от Сърбия за Украйна не се изнасят, заяви сръбският вицепремиер, предаде БТА.

Ние изнасяме оръжие. За миналата година са издадени разрешения за износ на оръжие за над 1 милиард долара, а реализираните разрешения за миналата година са за сума от около 500 милиона долара. Очакваме, че тази година износът ще бъде по-значителен, а в следващите години очакваме увеличаване на ръста на производството на нашите компании и увеличаване на износа на разрешените купувачи, каза Стефанович. Ние ще продължим да работим според закона и в интерес на Сърбия, каза министърът.

Стефанович каза, че самолетите Ан-12, които са се произвеждали в СССР, сега са останали в Русия, Украйна и Беларус. За руските и беларуските превозвачи небето е затворено заради санкциите, а украинските самолети не могат да се завърнат в родината. Украинските самолети не могат да се приземят в Украйна и те са задействани по цял свят в превоз на въоръжения. Освен това, че фирмите им са основани в Украйна, товарът няма никаква връзка с Украйна, заяви Стефанович.

По думите на министъра самолетът Ан-12, който се разби край Кавала снощи, е на украинската компания "Меридиан" с борден номер МЕМ 3032. Той е превозвал 11,5 тона сръбско оръжие за Бангладеш и е пътувал по маршрута Ниш-Аман-Рияд-Ахмадабад-Дака и е имал всички разрешения по всички световни норми. Пилотът съобщил за повреда на един от четирите двигателя и веднага получил разрешение за аварийно кацане на летището в гръцкия град Кавала. В края на полуостров Атон самолетът направил завой на 180 градуса, за да кацне, но започнал да губи височина със запален двигател. Предполага се, че при спускането той се е закачил за електропровод, поради което целият район е останал без ток.

Самолетът Ан-12 се разби снощи на 40 км от летището в Кавала. Загинаха всичките осем членове на екипажа, които са украински граждани.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аааа незнам

    22 3 Отговор
    Нали знаеш...Москва на сълзи не вярва
  • 2 ГОЛЯМ СМЯХ

    24 3 Отговор
    бангладеш пари за хляб нямат не за оръжие
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 2 Отговор
    сега путин ще разбере кои са му приятели и кои са подлеци
  • 4 Българка

    11 10 Отговор
    А дали е техническа повреда на украинския самолет или е планиран терористичен акт от приятелите на Путин. Катастрофата и взривовете след това, ако бяха станали в гъсто населено гръцко селище, колко жертви щеше да има? Само питам............

    Коментиран от #6, #17

  • 5 Тъй тъй

    13 1 Отговор
    Айде айде. Видя се работата. Хем така, хем така. Ама къде беше тоя куц късмет, че ви падна самолета
  • 6 ?!?

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    А "пудрата захар" с която е наръсен района и тя ли е на Путин? И глупостите дет изписа ти и те ли са на Путин?
  • 7 Тия

    12 2 Отговор
    укри най- накрая да вземат да си седнат на г.. @ !
  • 8 Да, да

    11 0 Отговор
    Ми и България не изнася нищо, само Курнела казва истината.
  • 9 Данчо

    10 2 Отговор
    Пренасял е фосфорни бомби .

    Белия фосфор се самозапалва и гори с 1000 градуса С отделя бял отровен дим.

    Извлича кислорода от въздуха и хората се задушават .

    Забранен но го използват .

    Украинците са военопрестъпници .
  • 10 Патето Яки

    10 1 Отговор
    Всички държави изнасят бомби за Бангладеж с украйнски самолети а бай Пън плаща. И Курнелия така каза - държавата не изнася, има си частници.
  • 11 стоян георгиев

    6 0 Отговор
    Сръбски евтени лъжи.тая година щели значително да увеличат износа.за къде бе и от къв зор ако не е за украйна?

    Коментиран от #14, #16

  • 12 БАЙХ@Й

    0 0 Отговор
    Преклонената главица остра сабя я не сече.
  • 13 В.В.П.

    2 1 Отговор
    Германия им нареди да продават ,и те продават ..Обаче самолета е свален ,по някаква причина .Само военните знаят.Всеки иска да вземе някоя гривна..Карбованец.
  • 14 В.В.П.

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Продават на твоите укро братя ,Бай Стояне ..Ко лошо има?.Че нещо е гръмнало ,в съндъка ,това е друга тема .Парите са платени..Укри застраховка плаща.
  • 15 В.В.П.

    2 1 Отговор
    Сърбия е в трафика на жито от Срайна по Дунав..После укропъъ ,ще реве ,че няма хляб .След септември ,всичко се удвоява..Петролът ще се контролира ,цената му ,обаче данъците ще се повдигнат яко..
  • 16 стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    До 11 ком -гледах филмче по ютуб където украински войник учуден показваше сръбски гранати за украинска минохвъргачка
  • 17 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Ако беше баба мъжка щеше да си има дръжка.....
Новини по държави: