Last news in Fakti

18 Юли, 2022 09:33 1 075 0

Шри Ланка поднови извънредното положение

  • шри ланка-
  • временен-
  • президент-
  • извънредно-
  • положение

Временният президент, Ранил Викремесингхе, поднови днес извънредното положение с приближаването на избора за нов държавен глава

Шри Ланка поднови извънредното положение - 1
Източник: БГНЕС

Временният президент на Шри Ланка, Ранил Викремесингхе, поднови днес извънредното положение с приближаването на избора за нов държавен глава. Вотът ще се проведе в парламента на страната. В него Ранил Викремесингхе се очертава да е един от основните кандидати, предадоха световните агенции, съобщи БТА.

Той стана автоматично временен президент на Шри Ланка, когато досегашният държавен глава Готабая Раджапакса подаде оставка миналата седмица, след като избяга в Сингапур.

Извънредното положение позволява на военните в страната да арестуват заподозрени и на президента да приема укази, с които се анулират съществуващите закони с цел противопоставяне на всякакво обществено вълнение.

Изборът на нов държавен глава в парламента ще бъде в сряда. Той ще трябва да изпълни оставащата част от мандата на Раджапакса, до ноември 2024 г.

Ранил Викремесингхе беше шест пъти премиер на страната и е подкрепян за президентския пост от партията на Раджапакса.

Бившият държавен глава бе принуден да избяга от страната, когато десетки хиляди протестиращи щурмуваха официалната му резиденция след месеци на протести в цялата страната заради икономическата криза.

22 милиона жители на Шри Ланка страдат от сериозен недостиг на продукти от първа необходимост от края на миналата година. Шри Ланка няма чужда валута, с която да финансира вноса на подобни продукти. Тя обяви неплатежоспособност по външния си дълг, възлизащ на 51 милиарда долара в средата на април и води преговори с Международния валутен фонд за спасителен план.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА