Last news in Fakti

18 Юли, 2022 15:30 2 460 13

Австралийски тийнейджър загина в сирийски затвор

  • австралия-
  • сирия-
  • ислямска държава-
  • юсуф захаб

17-годишният Юсуф Захаб е починал "по неизяснени причини" в североизточния сирийски затвор "Ас Сина", според Хюман райтс уоч

Австралийски тийнейджър загина в сирийски затвор - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Австралийският тийнейджър Юсуф Захаб е починал в сирийски затвор, в който се намирал от три години, съобщи семейството му, което призова за връщането на други задържани жени и деца, предаде Франс прес.

17-годишният Захаб е починал "по неизяснени причини" в североизточния сирийски затвор "Ас Сина", според Хюман райтс уоч.

Ръководените от кюрдите сили държат заподозрени от Ислямска държава в този затвор, където в началото на годината се водиха интензивни боеве между бойци на ИД и подкрепяните от САЩ войски.

"Сърцата ни са разбити и сме гневни", заявява семейството на Захаб в изявление, публикувано от Хюмън райтс уоч. Роден в Сидни, той е бил на 11 години, когато бил отведен в Сирия от близки. През 2019 г. бил задържан от Сирийските демократични сили. Тийнейджърът е призовавал за помощ в аудиопослания, публикувани от същата правозащитна организация, според които е виждал как други затворени деца били убити по време на акция в затвора.

Австралийското външно министерство се опитва да потвърди информацията за смъртта му и ще предложи консулска помощ на семейството.

Западните страни са изправени пред дилема какъв да е подходът към техните граждани, задържани в Сирия след края на военните операции срещу ИД през 2019 година. Много от хилядите бойци, присъединили се към терористичната организация, са отвели съпругите и децата си, за да живеят в провъзгласения от "Ислямска държава" "халифат" на завзетите от нея територии в Ирак и Сирия.

По данни на Хюман райтс уоч заради предполагаеми връзки с ИД в лагери и затвори в Североизточна Сирия се намират над 41 000 чуждестранни граждани, повечето от които на възраст под 12 години. Сред тях има и до 80 австралийци, включително 19 жени и 29 деца, съобщи говорителка на семействата им.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 6 Отговор
    НАТО е отбранителен" съюз който досега не е осъществил нито една отбранителна операция. Единствено агресии- Ирак, Сърбия, Либия, Афганистан. Всяка държава опитваща се да води самостоятелна политика може да стане слерваща жертва. Обединението срещу Нато е въпрос на оцеляване.

    Коментиран от #8

  • 2 Зззз

    27 2 Отговор
    Голем австралиец, всъщност какво е търсил в Сирия? Всъщност тази организация що не каже колко са измрели в Гуантанамо ,или е на хранилка към фащ?

    Коментиран от #3, #12

  • 3 Един от многото

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Зззз":

    Той е бил при кюрдите, а не при Асад. То си го пише.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 123556

    12 0 Отговор
    Коренното население-сборигените, в голямата си част са Юсуф, Хасан и Меемет
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 емигрант

    10 0 Отговор
    нерде австралия нерде сирия ?кво е търсил там?
  • 10 Въпрос

    1 0 Отговор
    А какво е направило правителството за да върне децата в родината ? Нека да помолят Рамзан Кадиров. Чечня отдавна си върна децата от Сирия
  • 11 Местач

    3 0 Отговор
    Юсуф е традиционно австралийско име и ето в този момент го местя.
  • 12 Австралиец,колкото аз белгиец

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зззз":

    Так някъде талисман от ИДИЛ
  • 13 Като име

    1 0 Отговор
    не ми звучи като австралиец... Нещо да объркали новината... Ако беше Джон Маккой по-бих им повярвал...
Новини по държави: