Last news in Fakti

20 Юли, 2022 16:09 902 5

ООН: Стотици нарушения на правата на човека са извършени в Афганистан

  • афганистан-
  • права на човека-
  • жени-
  • журналисти-
  • талибани-
  • оон-
  • доклад

Управляващите талибани са отговорни за извънсъдебни убийства, изтезания, произволни арести и нечовешки наказания

ООН: Стотици нарушения на правата на човека са извършени в Афганистан - 1
Източник: БГНЕС

Мисията на ООН в Афганистан (UNAMA) заяви днес, че управляващите талибани са отговорни за извънсъдебни убийства, изтезания, произволни арести и нечовешки наказания през 10-те месеца, откакто завзеха властта, предаде Ройтерс.

В доклад на UNAMA се казва, че нарушенията са били насочени към редица групи, включително тези, свързани със сваленото правителство, защитници на правата на човека и журналисти.

„UNAMA е загрижена за безнаказаността, с която членовете на фактическите власти изглежда са извършили нарушения на правата на човека“, се казва в изявление.

Талибанската администрация превзе Афганистан през август миналата година, след като чуждестранните сили се изтеглиха и избраното правителство се разпадна.

Говорител на талибанското правителство отхвърли констатациите в доклада, като ги нарече неоснователни.

„Произволните арести и извънсъдебните убийства не са разрешени“, каза Забихула Муджахид в Twitter. Всеки, който бъде признат за виновен в подобни нарушения, ще бъде считан за престъпник и ще бъде третиран според законите на шариата", каза той.

Представители на талибаните в миналото са казвали, че атаките за възмездие не се случват със съгласието на тяхното ръководство и че са забранили на бойците да извършват подобни действия. Те също казаха, че са започнали процес на прочистване на редиците си от елементи, които не следват напълно инструкциите.

UNAMA специално спомена ролята на два органа в нарушенията - Министерството на разпространението на добродетелта и предотвратяването на порока, както и Главната дирекция на разузнаването.

В доклада се казва, че най-тежко засегнатите жертви са тези, свързани с бившето правителство и неговите сили за сигурност.

В него са изброени 160 извънсъдебни убийства, 178 произволни ареста и 56 случая на изтезания и малтретиране на бивши държавни служители.

Нарушенията на правата на човека също са засегнали 173 журналисти и медийни работници.

UNAMA също подчерта незачитането на правата на жените.

„Правата на жените и момичетата да участват пълноценно в образованието, на работното място и в други аспекти на обществения и ежедневния живот постепенно бяха ограничени и в много случаи напълно отнети.“

UNAMA регистрира 2106 цивилни жертви - 700 убити, 1406 ранени - от превземането на талибаните. Мнозинството бяха приписани на местен филиал на групировката "Ислямска държава".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОО Не

    12 2 Отговор
    Живот си живееха по време на американската окупация. Тогава никакви нарушения нямаше, а тъй човечните и милостиви окупатори само помагаха на местното население с каквото могат.
  • 2 БКП

    6 7 Отговор
    Това се случва там откакто съветските части се изтеглиха.
  • 3 Брат Румен Ралчев

    2 1 Отговор
    НАТО са добрите.

    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 4 Мишо

    4 1 Отговор
    Бреййй, при америкосите Афганистан само права имаха.
  • 5 Ало, ало...

    5 0 Отговор
    Това ООН нищо не каза 20 г. докато щатите бяха там.
Новини по държави: