Last news in Fakti

21 Юли, 2022 11:45 1 410 4

Притесненията на Тайван относно скоростта на продажбите на оръжия ще бъдат споделени в САЩ

  • сащ-
  • тайван-
  • китай-
  • оръжие-
  • марк еспър

Тайпе се оплака и от засилен военен натиск от Китай, целящ да го принуди да приеме претенциите на Пекин за суверенитет над острова

Притесненията на Тайван относно скоростта на продажбите на оръжия ще бъдат споделени в САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият американски министър на отбраната Марк Еспър заяви по време на посещение в Тайпе, че ще предаде на американски представители във Вашингтон изразените от Тайван притеснения относно темпото на продажбите на оръжия за острова и относно необходимостта от увеличаване на доставките на някои видове оръжия, като например преносими ракети, съобщи Ройтерс.

Тайван вече е споменавал за проблеми с доставките на някои поръчани оръжия, като преносимите зенитни ракети "Стингър", изстрелвани от рамо. Тайпе се оплака и от засилен военен натиск от Китай, целящ да го принуди да приеме претенциите на Пекин за суверенитет над острова.

Гореспоменатите зенитни ракети са много търсени и в Украйна, където се използват, за да държат руските самолети на разстояние, но доставките от САЩ като цяло са намалели. Производството на повечето от зенитните оръжия среща значителни пречки поради ограничен производствен капацитет.

Еспър посети Тайван като представител на мозъчния тръст "Атлантически съвет" и се срещна с висши лидери, включително президентката Цай Ингвен. Той подчерта, че не е усетил у тайванските представители разочарование от предлаганите Вашингтон оръжия, а само от темпото на продажбите. Тайванската страна обаче е изразила необходимостта да получи по-голям достъп до оръжия, например като"Джавлин" и "Стингър".

Противотанковите ракетни комплекси "Джавлин" се използват и в Украйна и са на въоръжение в Тайван. "Мисля, че имаше притеснения относно снабдителните вериги и доставките", добави Еспър, като отбеляза, че след връщането си във Вашингтон той и делегацията му ще споделят това "с правилните хора".

Еспър беше министър на отбраната на САЩ от 2019 г. до 2020 г., по време на мандата на експрезидента Доналд Тръмп, чиято администрация одобри продажби на оръжие на Тайван на стойност милиарди долари, припомня Ройтерс.

САЩ са задължени по закон да осигурят на Тайван средствата да се защитава, но също така подтикват правителството в Тайпе да се съсредоточи повече върху асиметричния подход, при който една по-малка сила използва неконвенционални тактики срещу по-голям враг. Това изисква използването на повече мобилни оръжия, за да се превърне островът в по-труден обект за нападение. Президентката Цай Ингвен вече заяви, че отдава приоритет на този подход.

Еспър подчерта, че Тайван никога няма да може да се мери с Китай в конвенционалните сили и подкани Тайван да проучи как Украйна се бори с Русия, използвайки асиметрични стратегии.

"Асиметрична война не се води с бойни самолети. Това не означава, че те не могат да бъдат част от по-всеобхватна стратегия, но първо трябва да изградите асиметричните способности", добави бившият министър на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име

    5 3 Отговор
    В китайската конституция през 2005г. е записано че тайван е неделима част от Китай и се цели мирно обединение. В момента краварите дават за пример на тайванците случващото се в Украйна и се опитват да ги заблудят, че ако се борят достатъчно ожесточено, китайците поне ще стоят на страна. Но в тайван няма нацисти като в Украйна, а и на тях не им се водят войни. На 28 Януари тази година китайският посланник във Вашингтон каза че ако ФАЩ продължават да подстрекават Тайван, ще има война. Според Скот Ритър, бивш военен разузнавач, Путин печели войната в Украйна и нява опасност да употреби ядрено оръжие. Но смята че има 70% вероятност САЩ да употребят новата си ядрена бомба W76 срещу Китай ако Китай потопи американския тихоокеански флот, който ще бъде изпратен в помощ на Тайван. САЩ не можаха с талибаните да се справят, не могат на един фронт срещу Русия да спечелят, а на два фронта са обречени.

    Коментиран от #4

  • 2 Механик

    10 4 Отговор
    Тайванците да вземат пример от Украйна в момента. А примерът е, че никакви оръжия не помагат. Ако дракона реши да си прибере яйцето (Тайван), САЩ да не се месят, защото само бълхите на дракона да ги напъплят и ще ги направят кожа и кости. САЩ трябва да е примирят с това, че вече не са хегемон. Бяха, направиха много бели, но вече е време да се свият и това ще стане по един или друг начин.
  • 3 Жоро

    6 0 Отговор
    Ей ся да имах пари да направя цех за производство на оръжия. Всичко ще е изкупено за следващите 20 години преди започване на производството.
  • 4 Жоро

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "име":

    Как си мислиш че Путин ще СПЕЧЕЛИ каквото и да е в Украйна? Не разбрахте ли че руснаците няма какво да "припечелят" покрай конфликта? Да отцепят територии ? ОК. На каква цена? Санкциите си остават. Никой не те бръсне за 5 копейки. 50 хиляди убити и раненени руснаци. Те между другото започват да разбират че са прецакани и украйнците са много по-подготвени за бой. Няма го хляба и солта. Само ракети. Преди 2 дена украйнците удариха склад в тила - на 80км от фронтовата линия. Това ако ти е победа - вземете си я.