Last news in Fakti

27 Юли, 2022 10:17 1 410 34

"Северен поток" ще работи с 20% от капацитета си

  • северен поток-
  • газпром-
  • капацитет-
  • двигател-
  • портовая

От днес "Газпром" ще изведе от експлоатация още един газотурбинен двигател в компресорната станция "Портовая"

"Северен поток" ще работи с 20% от капацитета си - 1
Източник: БГНЕС

От днес "Газпром" ще изведе от експлоатация още един газотурбинен двигател в компресорната станция "Портовая" на газопровода "Северен поток", след което обемът на изпомпвания газ ще намалее до 20% от проектния капацитет - до около 33 млн. куб. м на ден (в сравнение с планираните 167 млн.).

Газпром направи съответното съобщение на 25 юли. Както обясняват от компанията, решението е взето поради изтичането на интервала за капитален ремонт преди ремонта на двигателя, предаде news.bg.

Намаляването на доставките на газ започна през юни, след като "Газпром" обяви, че една от турбините, използвани в "Портовая", не е върната от ремонт. Устройството, произведено от Siemens Energy, е изпратено в завода на компанията в Монреал. Поради наложените срещу Русия санкции обаче Канада забави връщането на турбината.

Освен това от 11 до 21 юли доставките на газ по тръбопровода бяха напълно преустановени, тъй като по цялата система се извършваха ремонтни дейности.

Сутринта на 21 юли операторът на газопровода Nord Stream AG съобщи, че доставките са възстановени до нивото от 11 юли (40% от проектния капацитет).

Вчера на ниво ЕС бе гласувано политическото споразумение, постигнато от Съвета в рекордно кратък срок въз основа на внесеното миналата седмица предложение на Комисията, ще гарантира организирано и координирано намаляване на потреблението на газ в целия ЕС, за да се подготвим за предстоящата зима. Постигнатото споразумение за колективен ангажимент за намаляване на потреблението с 15% е от голямо значение и ще спомогне да бъде посрещната зимата с пълни газохранилища.

Съобщението на "Газпром", че намалява още повече доставките на газ за Европа през "Северен поток 1" без основателна техническа причина, допълнително илюстрира ненадеждния характер на Русия като енергиен доставчик, се казва в съобщението.

Откакто руските войски нахлуха в Украйна през февруари, ЕС одобри забраните за руски въглища и по-голямата част от руския петрол, които да влязат в сила по-късно тази година, но не включиха природния газ, тъй като 27-членният блок зависи от него за захранване на фабрики, производство на електричество и отопление на домове.

Руският държавен газов гигант "Газпром" обаче намали доставките на газ през газопровода "Северен поток 1" за Германия с 60% миналия месец, позовавайки се на технически проблеми, след като турбина, която Siemens изпрати в Канада за основен ремонт, не можа да бъде върната поради санкции. Канада и Германия сключиха сделка за връщане на турбината, но след това "Газпром" обяви, че все още не е получил съответните документи.

Газовата политика на Русия започна още миналата година с оттегляне на "Газпром" от свободния пазар и намаляване на резервирания капацитет, което повиши значително цените на енергийния ресурс в Европа и на световните пазари още миналата година, а след започване на войната в Украйна достигна нови върхове.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Софиянец

    31 3 Отговор
    Европа иска ли газ от Русия или не иска?!
    Ако иска, да пусне "Северен поток - 2", ако не иска, да врътне крана и да каже: КРАЙ.
    Това е.

    Коментиран от #12, #29

  • 7 Зззз

    23 2 Отговор
    Днеска с 20 % капацитет ,а зимъска га сняг забръска и без тези 20%! Ура слава на прозорливите управляващи ЕС ,каляването е полезно за вашето здраве.

    Коментиран от #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ДДДД

    20 2 Отговор
    Като Европа иска газ ще намери начин това да се случи. ДА не говорим че има СП2, който само трябва да се стартира. Сами са спрели машините да не се ремонтират а сега реват че доставчика бил неблагонадежден.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 цитиран Phocoena от

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка  🇷🇺":

    И като няма газ и метали, все по-трудно ще произведе нови.. Мъка, мъка, мъка...
  • 12 +7-495-ГРУ100

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянец":

    Иска бре, иска - ама ако може да не я плаща иска. Казано е: Най-големият враг на народа е интелигенцията, отгледана от колонизаторите. Джавахарлал Неру

    Коментиран от #23

  • 13 От страни

    17 2 Отговор
    Исключвайте го това и да не се приказва повече за независимост от руска газ. Хубаво ги съветват да се мият по редко, да свалят температрата в жилището, даже взеха да се намират учени дето не се къпали през живота си и го смятат за най правилно. Да си спомнят и за фреския крал не го помня кой беше дето се е хвалил че се е къпал само два пъти в живота....Ама всички тия неща няма да дадат нито 15% икономия на газ нито 10. Спирането на потока най важното ще засегне промишленоста - за това мълчат като бъкели. Спрат ли предприятия подобни на BASF - Германия умира. За месеци. А германия е оста на ЕС. Умира и ЕС. Затова пратиха Шрьодер при Путин а се канеха да го "бесят". Това е "момента на истината" за Германия и Европа до 2-3 месеци ако не решат проблема студа в апартамента ще е най малкия проблем.
  • 14 С.Л.Ж

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "Жорето":

    Подкрепям! И без това газът на борсата в Нидерланидята премина 2200-2300 еуро за 1000 м3. Не е изгодно някакси. Прибавяйки към това и "Не е само Епидемии но и ГЛАД и СТУД!!! В САЩ мистериозно изгоряха 18 големи завода за втечнен газ."

  • 15 Мишел

    14 2 Отговор
    След приемането от ЕК на поредния пакет санкции, преди месеци Газпром обяви, че плановите ремонти на газотурбинните компресори Сименс от СП1 няма да могат да приключат в предвидените срокове и в края на октомври газът по СП1 ще спре.
    Ако санкциите бъдат отменени, след относително кратко забавяне газът ще тръгне.
    ЕС искат да се откажат от руския газ, но когато Русия им помага в това, защо ли протестират?😃😃😃

    Коментиран от #18

  • 16 Цитатче

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    „Никой не може ясно да ни обясни, в документи, сега състоянието на тази и други турбини, които трябва да бъдат подложени на рутинна поддръжка в Канада. Ако има регламент, който гарантира безопасността на работата на газопровода, отричаме ли се да не нарушим този регламент?“, заяви предния ден руският външен министър Сергей Лавров.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Армагедон Group Мариа

    16 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мишел":

    Мисля, че поскъпването на газа ще се отрази благоприятно на ЕС. Студът е добър стимул за прозрение, отрезвяване и разпад на ЕС, за арест и затваряне на цялата върхушка на ЕК заради саботажа и колапса на икономиката на ЕС.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Приключи Перманентно

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Лост":

    О̀лаф Шолц може да опита риверс през Китай. Малко по-скъпо ще им е, около 7000 долара за 1000 кубически метра, но поне ще е енергийно независим и с чиста съвест!
  • 21 Коки

    7 2 Отговор
    С блага дума врати се отваря, с блага дума и кранче в ръка по бързо се отварят - Ал Капоне - леко перефразирано
  • 22 Мануеко Rhodium Пахония

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Зззз":

    Нямат спиране тия бре. Алексей Милър - образец на войник от специалните сили!
  • 23 Мармот от МонДреал

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "+7-495-ГРУ100":

    Неее, цената на газа не се покачва, заради поскъпването на доларът е.
  • 24 ТИ ДА ВИДИШ

    7 2 Отговор
    Значи пушкала за комедианта(не е член на ЕС и НАТО), санкции до дупка, а от другата страна газ!!!!
    Ееее казано е .... НЕ МОЖЕ ТУЙ В ОНУЙ И ДУШАТА В РАЯ!!!!
  • 25 Е да де... нема лабаво

    7 2 Отговор
    Ама ко ги жалите... имат си готов Северен поток 2 ... да отсвирват байдоно дето им е забранил и да си го пускат!!!
  • 26 Механик

    3 4 Отговор
    Каквото и да направи ЕС, русия пак ще измисли как да намали газта и зимата да е спре. Гледайки цените на газа, най добре ЕС да се откаже доброволно от газа на русия. Така хем ще отнемат последното оръжие за шантаж на путин, хем ще му спрат последните евра и долари.

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тъпан

    2 1 Отговор
    Това е тактика Европа ще получава толкова колкото израсходва към този момент и няма да успее да си напълни хранилищата с неоходимото количество за зимата.Колко и икономии да правят ще се намаля доставеното количество докато не отпаднат санкциите.
  • 29 стоян

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянец":

    До 6 ком - Европа от путинова русия нищо не иска - догодина тия тръбопроводи дори ще са затапени и тогава путинова русия ще проси от Европа да почнем да купуваме газ

    Коментиран от #32

  • 30 Споко

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Механик":

    Цените на газа са космически защото само така Канада и Щатите имат икономическа изгода с доставките на
    СПГ за Европа и най вече да се наложат на Европейският пазар като производители от една страна и като посредници на Руски газ за необгодимото количеството което те сами не могат да извлекат..А по ефтеният договорен газ от Русия има пазар губещи ще сме ние в ЕС
  • 31 не може да бъде

    0 0 Отговор
    Виждами се нормално да намалят експорта,цената на газа на хъба в Ротердам е достигнала 2300 USD/1000 куб.м.Презумцията е ясна спрямо 2021 г--4-5 пъти по-малко газ на висока цена/8-10 пъти по-висока/ - печалба 200 % /спрямо миналата година /!?

    Коментиран от #33

  • 32 Да дааа

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "стоян":

    Браво, гениален коментар.Не само затапени но и извадени и върнати за скрап за да им е гадно на Руснаците.
  • 33 Проззз

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "не може да бъде":

    Престой инфлация с огледален образ на процентното увеличение на газа.
  • 34 Тити

    0 1 Отговор
    Спирайте този семеен поток и Рашистите да си кусате за закуска обед и вечеря газ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания