Last news in Fakti

27 Юли, 2022 15:19 2 911 11

Информаторът от "Панама пейпърс": Русия иска да ме види мъртъв

  • панама пейпърс-
  • пандора пейпърс-
  • пандора-
  • досиетата пандора-
  • досиетата панама

Западните правителства не правят достатъчно

Информаторът от "Панама пейпърс": Русия иска да ме види мъртъв - 1
Снимка: Shutterstock

През 2015 година анонимен човек, представящ се като Джон Доу, предостави на двама репортери на "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ) 2,6 терабайта поверителна информация от адвокатската кантора "Мосак Фонсека" в Панама. Оттогава насам той се обади само веднъж: с манифест, в който призовава политиците да се борят срещу неравенството по света. Кухите фирми и данъчните оазиси са централен инструмент за циментирането на това неравенство, което може тежко да дестабилизира света, предупреди анонимният информатор на ЗЦ.

Сега "Джон Доу" даде ексклузивно интервю на двамата бивши репортери от ЗЦ, които днес вече работят за списание "Шпигел". Информаторът продължава да крие името си, защото се бои, че определени държави и престъпници може да тръгнат да му отмъщават.

"Русия иска да ме види мъртъв"

"Фашизмът и авторитаризмът надигат глава по целия свят", казва информаторът пред "Шпигел". Той смята, че Владимир Путин е най-голямата заплаха за САЩ, а "фирмите папки са най-добрите му приятели". Изтеклите през 2015 година "Досиета от Панама" ("Панама Пейпърс") показаха как през подобни фирми довереникът на Путин Сергей Ролдугин е жонглирал с милиони евро. Впрочем, това е само един от многобройните финансови коридори, които се свързват с най-близкия приятелски и роднински кръг на руския президент.

"Джон Доу" твърди, че напредък няма да има дотогава, докогато съществуват фирми папки, с чиято помощ собствениците прикриват дейностите си и бягат от отговорност. "Без да се търси отговорност обществата не могат да функционират", казва информаторът. И добавя, че такива кухи фирми действат в различни области, включително при финансирането на руската военна машина.

Информаторът се опасява, че Русия иска да му отмъсти: "Руското правителство иска да ме види мъртъв", казва той и припомня, че руските медии излъчиха филм по аферата с "Панама Пейпърс", където фиктивният информатор бе подложен на изтезания. Според него този намек е всичко друго, но не и деликатен.

Западните правителства не правят достатъчно

Но зад кухите фирми вероятно се прикриват и големи международни концерни. "Например китайски конгломерати, които носят отговорност за смъртта на деца, впрегнати в добиването на кобалт в Конго. Чрез фирми папки това е възможно, защото такива фирми прикриват собствениците си и така ги освобождават от отговорност", припомня "Джон Доу".

Информаторът е тежко разочарован от западните държави. "От самото начало бях готов да сътруднича с правителствените служби, защото съм наясно, че престъпленията, описани в "Панама Пейпърс", подлежат на съдебно преследване", казва той. Германските медии съобщиха, че Федералната полицейска служба е платила 5 милиона евро за документите и е предала на други държави данните, които ги засягат.

Въпреки това предприетите действия са твърде ограничени, смята информаторът: "За съжаление нито германското правителство, нито администрацията на САЩ демонстрираха някакъв особен интерес към "Панама пейпърс"", казва той. И припомня, че в сегашната ситуация на санкции, наложени срещу Русия, правителствата сякаш са се концетрирали главно върху яхтите на богатите руснаци. "Честно казано, тези яхти не са толкова важни, те имат повече символична тежест. Важни са офшорните компании и различните тръстове", коментира "Джон Доу".

Информаторът критикува остро германските власти

Той отправя сериозни обвинения срещу германската криминална полиция и твърди, че не са изпълнени финансовите си обещания към него. А това е довело до проблеми със собствената му сигурност. Властите също не са поели ангажимент за закрилата му, а германската федерална полиция отказала да анализира допълнителни информации, свързани със света на офшорните компании.

Федералната полиция отказва да даде конкретна информация, свързана с придобиването на документите. От там съобщават обаче, че освен "Панама пейпърс" властите са придобили и други бази данни, които станаха обществено известни като "Офшорлийкс", "Суислийкс", "Бахама лийкс" и "Парадайс пейпърс". Общо ставало дума за масив от няколко милиона документа, които извънредно полицейско звено в момента разследва за криминални и данъчни престъпления.

"Джон Доу" настоява за още реформи

Информаторът все пак е удивен от мащаба на последиците, предизвикани от разкритите от него документи. "Международната мрежа разследващи журналисти постигна безпрецедентни резултати и аз много се радвам, горд съм дори, че "Панама пейпърс" предизвикаха такива сериозни реформи. Тъжният факт обаче си остава: това все още не е достатъчно", казва той.

Според него трябва да има общодостъпни фирмени регистри, които да обхващат всичко от Вирджинските острови до американския щат Делауеър, така че вече никой да не може да се крие зад фирми папки. "Когато чуя съпротива срещу това, чувам гласа на политик, който трябва да бъде освободен от поста си", казва "Джон Доу".

Автор Петра Блум


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пак пресолваме

    28 6 Отговор
    старите манджи,да не би некой да се фане на плитките лъжи
  • 2 Смешен плач

    30 6 Отговор
    Това са соросоидни глупости! И нека да те види мъртъв Русия!!! Евреите, които ограби и изпрати на смърт може да ти простят, Русия НЕ!
  • 3 дойче зеле

    27 3 Отговор
    утре,други ден да напишете че киро е джон едикой си и е разкрил панамските досиета
  • 4 Гошо

    24 2 Отговор
    Що пък Русия само а САЩ нямат ли те мерак
  • 5 Ицето

    11 1 Отговор
    МИ ЩЕ ТЕ ВИДИ И ГОТОВО....ХАХА....
  • 6 Руснаците ИДАТ!!!

    23 3 Отговор
    Скачам от 14 етаж, преследва ме Путин! Сбогом приятели!!!
  • 7 Мьнь

    16 3 Отговор
    Колкото и анти русия да правите западния свят с кока колата и рока приключват
  • 8 МалкоЛогика

    18 3 Отговор
    Всеки некомпетентен мухльо има нужда от велик враг. Често великият враг не го забелязва.
  • 9 ПРАВИЛНО

    14 4 Отговор
    Всеки доносник има такъв край
  • 10 ха ха хааа

    3 8 Отговор
    Нашите ошанки и те са се наежили ...
  • 11 Модист

    10 1 Отговор
    Сега е мода всичко да се пише на Путин: вли дъжд, не вали, магнитни бури, град, земетресения. А "Джон Доу" го бяхме забравили имиска пак да се говоримза него.
    Не Путин е създал офшорките и не той им разрешава да работят!
    Запада за 24 часа може да затрие от света понятието офшорка, ама няма желание.