Last news in Fakti

24 Юни, 2013 09:09 1 664 0

САЩ към Кремъл: Дайте ни Сноудън

  • сноудън-
  • едуард сноудън-
  • цру-
  • фбр-
  • шпионаж
САЩ към Кремъл: Дайте ни Сноудън - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом засили натиска над Кремъл да им предаде бившия технически сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, който се намира на московското летище Шереметиево в очакване на своя полет за Куба, а оттам за Еквадор, отбелязват световните агенции.

„Ние очакваме руското правителство да приложи всички налични опции за връщането обратно в САЩ на Едуард Сноудън, за да бъде изправен пред правосъдието, за да отговаря на повдигнатите му обвинения“, заяви Кейтлин Хайдън, говорител на влиятелния американски национален съвет по сигурност.

В края на седмицата Интерфакс съобщи, че директорът на ЦРУ Джон Бренън е бил на тайна визита в Москва. Според неназовани източници той е посетил руската столица на 19 и 20 юни, след като на 18 юни минал и през Румъния.

От руската служба за външно разузнаване не са коментирали информацията.

Едуард Сноудън излетя от Хонг Конг, след като властите там обявиха, че нямат правно основание да го задържат. Той кацна в Москва, откъдето трябва да продължи пътуването си до Южна Америка през Куба.

Едуард Сноудън разкри съществуването на програма, наречена ПРИЗМА, чрез която американското правителство следи граждани в интернет и събира милиони телефонни сметки. Правителството обвини бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност в шпионаж.

Бягащият от американското правосъдие Едуард Сноудън официално поиска политическо убежище от Еквадор. Засега не е сигурно дали такова ще му бъде дадено. Сноудън е вторият чужденец след основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, който иска политическо убежище в южноамериканската държава.

Министърът на външните работи на Еквадор потвърди, че Едуард Сноудън е поискал убежище. В неделя Вашингтон се свърза с държавите в Западното полукълбо с искането на Едуард Сноудън да бъде отказано транзитно преминаване, защото е издирван за углавно престъпление.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА