Last news in Fakti

31 Юли, 2022 16:56 7 157 48

"Имам маса за вас, но няма кой да ви сготви": Германия отчаяно търси работна ръка

  • работна ръка-
  • германия-
  • заведения-
  • работници-
  • готвачи-
  • убежище

Всяко второ предприятие в Германия има остра нужда от квалифицирана работна ръка

"Имам маса за вас, но няма кой да ви сготви": Германия отчаяно търси работна ръка - 1
Снимка: Shutterstock

"Имам маса за вас, но за съжаление няма кой да ви сготви", казва собственикът на ресторанта по телефона. Звучи като шега, но не е: в цяла Германия има недостиг на готвачи и обслужващ персонал. Но не само ресторантите страдат от недостиг на работна ръка: влакове не пътуват, защото липсват машинисти; куфарите се трупат по летищата, защото няма кой да ги натовари; детски градини връщат молби за прием поради липса на възпитатели.

Недостиг на кадри в много сфери

Според проучване на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари, 56% от предприятията се оплакват от липса на служители и определят това като един от най-големите рискове за бизнеса.

В момента Федералната агенция по заетостта регистрира недостиг на работна ръка в 148 професии. Средно осем месеца са необходими на един дом за стари хора, за да намери медицинска сестра. Строителните компании трябва да отделят половин година, за да намерят служител в областта на гражданското строителство. В цялата страна са обявени над 1,7 милиона свободни работни места.

Гладът не е само за специалисти

"Преди пет до десет години пускахме реклами, за да продаваме услугите си. Днес публикуваме обяви във всички видове медии, за да набираме служители", оплаква се Маркус Винтер, управляващ директор на доставчика на индустриални услуги “IDS” в Баден-Вюртемберг. В компанията работят около 750 души, повече от 20 позиции остават незаети: от ключари до бояджии, от шофьори на мотокари и монтажници до шофьори за доставка на напитки.

"Вече нямаме проблем само с квалифицираните работници, а и с общата работна ръка", отбелязва Винтер. Дори работните места за хора без професионално обучение вече не могат да бъдат адекватно запълнени.

Поколението на бейби бумърите скоро излиза в пенсия

Недостигът не е изненада. Демографските промени се усещат. Германия губи около 350 000 души в трудоспособна възраст годишно. Въпреки това бейби бумърите ще се пенсионират до няколко години. Експерти като Херберт Брюкер, професор в Института за изследване на заетостта в Нюрнберг, прогнозират, че до 2035 г. на германския трудов пазар ще има около седем милиона души по-малко.

Това огромен недостиг, който не може да бъдат запълнен с местна работна ръка, нито с имиграция от Европейския съюз. Според Брюкер броят на имигрантите от ЕС постоянно намалява. "Доходите в другите страни от ЕС се изравняват, а те самите са засегнати от демографските промени." Потенциалът на младите хора, желаещи да емигрират, е до голяма степен изчерпан в ЕС, казва той.

Законът за чуждите квалифицирани работници не работи

За да се компенсира настоящият недостиг на пазара на труда, 400 000 имигранти от страните извън ЕС ще трябва да идват в Германия всяка година - и да остават там. От 2012 г. насам специалистите с висше образование могат да идват в Германия с т.нар. синя карта на ЕС. През 2020 г. влиза в сила и Законът за чуждите квалифицирани работници, който включва и професии, за които не се изисква висше образование.

Това обаче не работи според очакванията, и то не само защото малките и средните предприятия в Германия все още срещат трудности при наемането на чуждестранни квалифицирани работници. Трийсет хиляди специалисти дойдоха в Германия през 2020 г., в същото време 20 хиляди напуснаха страната. Изследователят на пазара на труда Брюкер казва, че това е разочароващо.

Германското правителство иска да реформира закона, така че да бъде отворен пазарът на труда за квалифицирани работници, които имат трудов договор, но все още нямат призната в страната професионална квалификация. Тя ще може да бъде получена и с помощта на германски работодател.

Обучение на работното място

Предприемачът Маркус Винтер вече забелязва сред клиентите си в промишлеността, че някои запълват позиции с неквалифицирани работници. "Според моите оценки около 20% от тях не са квалифицирани, а полуквалифицирани работници", казва той.

Почти всички страни в света имат напълно различни системи за обучение от Германия, казват от Асоциацията на германските индустриално-търговски камари. Те се надяват, че реформата на имиграционното законодателство ще улесни и неговото прилагане. "Проблемът започва с процеса на издаване на визи, при който документите се изпращат по целия свят, и завършва с държавната администрация, която невинаги прилага сложните разпоредби по еднакъв и прозрачен начин."

Повече работни места за бежанци?

Адвокат Бетина Офер, която консултира компании, които искат да наемат чуждестранни работници, казва, че дори с подписан трудов договор е трудно да се уреди среща в германското посолство, за да се кандидатства за виза, а процедурите по проверка могат да отнемат месеци. "Винаги има подозрение, че по някакъв начин моите клиенти искат да вкарат чужденци тук. Сякаш не разбират, че работодателите просто си търсят работници.”

Офер смята, че това се дължи на "дълбоко вкоренено дефанзивно отношение" на германските имиграционни власти. “Нуждаем се от промяна на парадигмата тук. Всеки работник, който идва при нас, е ценност за страната ни.”

Предприемачът Маркус Винтер се надява, че ще има промени и в законодателството за предоставяне на убежище. Пречките пред бежанците, които искат да работят, са твърде големи. От 2016 г. насам Винтер е наел на работа почти 300 бежанци. Въпреки проблемите с езика и интеграцията на новите служители, търсещите убежище представляват голям потенциал, казва той.

Автор: Сабине Кинкарц


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    154 5 Отговор
    Що бе ония брадати лекари и инженери дето ги посрещаха с цветя и плюшени мечета не стават ли?

    Коментиран от #5

  • 2 Дойче зеле

    135 10 Отговор
    СКОРО НЯМА ДА ИМАТЕ И ГАЗ ЗА ДА СИ ГОТВИТЕ И ДА СЕ ТОПЛИТЕ УМНИЦИ
  • 3 Браво !

    143 3 Отговор
    Викайте арабите! Ама, пък те са мързели! Нас не ни харесвахте! Остава Ханс да запрята ръкавчета
  • 4 Буко Баламата

    87 1 Отговор
    Ми ще си произведете бе.
  • 5 Ами не стават

    74 6 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Не са готвачи, а лекари и инженери.
  • 6 Иванушка  🇷🇺

    96 8 Отговор
    "...казва собственикът на ресторанта..." - би трябвало германския мухъл минаващ за собственик сам да може да сготви на клиентите си. Уви и германците вече не са тия от времето на Римската империя и ВВ2, пълни мухльовци.

    Коментиран от #28

  • 7 Малиии..

    112 4 Отговор
    Ами онези няколко милиона ман.г.а.ли. дето Меркел ги прибра защо не ги накарате да работят, само ще ги храните ли?, хак вие това което ви се случва.
  • 8 това е несериозно

    112 3 Отговор
    Нали капиталистите искаха да заменят човека с роботи и хората не им бяха нужни, защото искали пари и добри условия на труд? Ами произвеждайте си сега роботи и чакайте да ви готвят, сервират, събират зеленчуците по полето и т.н. От алчност и простотия объркаха целия свят и пак не се усещат.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сатана Z

    73 4 Отговор
    В Германия дюнерджийниците работят 24/7 и не е нужно да седиш на маса.Взимаш увития кебап в ръка и мааш.
    Немците дори са си направили тръда да научат няколко лафа на Турски.
    Примерно: Бир Cağ кебаби.

    Глааад до го ....ба!

    Z
  • 11 Уточнение

    64 3 Отговор
    Путин е виновен !!!

    Коментиран от #39

  • 12 Милен

    72 2 Отговор
    Хаха ами нормално, едва ли има нормален човек който да изгаря от желание да се гърби за заплата която покрива само текущите му разходи, то у нас даже и те трудно се покриват само с една заплата :))))
  • 13 Българските турци

    48 8 Отговор
    Вече не останаха ли достойни Българи да ходят в Европата където "с миене на чинии и готвене по ресторанти не се благоденства, ама може да се живее поне нормално" ако си пращаш припечеленото в България след като махнеш масрафите за пребиваването ?!
  • 14 То пък газ няма да има

    51 4 Отговор
    Да се помолят на Турците да им пекат кебап,вкусно и точка.Пък и ще вдигнат лирата.
  • 15 навремето

    56 3 Отговор
    са докарвали безплатна работна ръка с надпис Arbeit Macht Frei, а сега се пълнят постоянно с милиони харантутнци получаващи социал нежелащи да работят
  • 16 А50

    63 10 Отговор
    Единствено мога да помогна на стотина немкини да забременеят, но от друга страна защо да им произвеждам роби и войници на капиталистите дето искат да воюват с Русия

    Коментиран от #43

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ром от Дортмунд

    67 4 Отговор
    А не тъй с лошо бе Зеле , язи на борсата не работя и нямам намерение да работя с 12 чавета е трудно тя и моята и тя на социала дъщерята на 18 вече е баба и чака за пенсия те за работа ми говорят .. данке Шолци , данке мама Меркел
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българските турци

    35 3 Отговор
    Направете " транзитна пролука" през България та Ердоган да им прати готвачите от Алеппо които са в изобилие в Турция...Гърците не дават...взимат им парите и им боцкат гумените лодки !...В противен случай всички шваби ще "налетят" на "ИНСКЛУЗИВ" в Турция !!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Фройд

    32 2 Отговор
    Ох ,горките немци... Живи да ги оплаче човек.... Майне дойчланд ....варум, варум ????!!!!!
    Или на местен език,. Ма перке бе джанъм....
  • 24 навремето

    23 3 Отговор
    са докарвали безплатна работна ръка с надпис Труда прави свободен, а сега се пълнят постоянно с милиони харантутници получаващи социал нежелащи да работят
  • 25 Tърновец

    27 2 Отговор
    Хиляди Германци вече се запасяват с въглища, немската икономика търпи огромни загуби от войната в украина- поне 250 млр. евра досега, заради масивен наплив на руси и украинци няма квартири - преди няколко месеца аз вървях 9 км пеша до работа а DW цели глобализация на Германия и Европа
  • 26 ⚜️Просветен⚜️

    43 2 Отговор
    Световното население расте, а работната ръка намалява??? Май всички работодатели нямат парички за служители, а балъците намаляват!
  • 27 уайтнoйз

    39 2 Отговор
    100 милиона народ са.. прибраха цвета на авганистанската нация и нема кой? Ама верно ли?

    Украинците нещат ли?
  • 28 Tърновец

    21 4 Отговор

    До коментар #6 от "Иванушка  🇷🇺":

    В някои предградия на Нюрнберг има повече Руси от Немци, скандали много..а в Чикаго има поне един милион Руси,в същото време на Далечния изток на Рус има поне 20 млн Китайци
  • 29 Крис

    32 1 Отговор
    Е как не намерихте ли някоя работна украинка....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Какъв

    29 2 Отговор
    е проблема,
    германците и германките не искат ли да работят в кухня и други не толкова привлекателни професии?

    Коментиран от #36

  • 32 Васил

    19 2 Отговор
    Кво стана арабелите не искат да бачкат
  • 33 Благой от СОФстрой

    8 6 Отговор
    Германия се напълни с българи, особено българските студенти са на второ место след китайските в университетските градове. Дали наякoи ще се приберът в родината си, съмнително!
  • 34 Рошко

    7 1 Отговор
    Да почнат да се обрязвст и задължително да ги женят, па ако забранят и еднополовите може и да се поправят, то дядо може и тате може и аз мога ама козата си сила пръч. Евслс на комшиите те нямат такъв проблем скоро емигрантите ше почнат и да се връщат като застуди
  • 35 безпартиен

    16 1 Отговор
    Истинските германци свършиха на 9 май 1945!!!!Добре,че от нашите 1.1 млн.ц.гани поне 100 хил.вече са в Германия и подобряват расата им!Това,че не работят няма значение!Нали държавата там им дава жилище,плаща им консумативите,плаща детски само с условето няколкото ц.ганета да ходят редовно на училище!Браво на германците и сега остана да вземат и другите дето се задържаха в България и не тръгват!Тогава вече Германия ще е над всичко!

    Коментиран от #44

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Стоянов

    12 1 Отговор
    Германия търси некадърници с немски език, и не търси специалисти без немски език. Малко тъпо се получава ако си специалист но немския ти куца, но пък ще земат мунки-бой който научил езика но за него отвертката е една пи голяма клечка за уши.
  • 39 Мунчо

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Уточнение":

    Той им праща, бе. Ма те били арийци. Не били създадени за работа., а тях да обслужват.
  • 40 Не си и помисляйте!

    14 1 Отговор
    Работата в Германия е възможно най-голямата грешка която можете да направите.Ще си съсипе нервите с алчни,тъпи расисти .Писмата от времето на Робин Худ са единственото средство за комуникация.Парите са така сметнати ,че да ви изсмучат на 0.Ако в България имаш собственост и вземаш 2000 лева хич не ти трябва на баир лозе.Да си работят мързеливите и надменни дойче зеле.
  • 41 Неволя

    13 1 Отговор
    Западняците не са научени да работят непристойна, черна работа. На полето работят само емигранти. Германски баби се гледат от източноевропейци. За германеца това е под достойнството им. Това важи и за Англия и мн. др. държави
  • 42 сноу

    10 2 Отговор
    Че то в германландъту има ли още германци...още по -малко германец ресторантьор..На всеки югъл е дюнер,на всяко кюше имамбаялдъ, а там където няма кюше има имбис печени пилета ,ама вече мюмюн ще ги прави сушени ,че газ няма..
  • 43 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "А50":

    Знаеш ли го оня стар виц за мъжа, който се похвалил, че може да оплоди сто жени. Събрали се на един стадион много зяпачи. Той започнал: една, втора, трета, четвърта, ... след 99-тата припаднал. И публиката закрещяла: "Епдерас, епдерас...."
    Хаахахахахаха
  • 44 сноу

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "безпартиен":

    Важното е че" нашите демократични ценности" ни правят по силни ,а евроатлантическите отвреме на време ни стряскат и кака курабийка вече не ни псува тъй люто ...
  • 45 незнайко

    4 1 Отговор
    Толкова ли са ТЪПИ ГЕРМАНЦИТЕ или се правят на голямата работа ??? Не не са тъпи като има помощи за безработни достатъчни да си живееш без да работиш !!! КОМУНИЗМА Е НАСТЪПИЛ В ТАЗИ СТРАНА !!! Нисшите раси ще им работят и ще се радват на СТОТИНКИТЕ които получават !!! Да живее ДЕМОКРАЦИЯТА !!!
  • 46 Телевизия Бобов дол

    4 1 Отговор
    Работодателите да не реват че няма работна ръка а да вземат да актуализират заплатите и да плащат адекватни такив . Никой неиска да работи само за храна и сметки !
  • 47 Машала

    3 1 Отговор
    Това е Германия! Прпчутият работен германец вече не работи! Той взема само огромна заплата и чака някой чужденец да му хамалува. Гастербайтерите построиха цяла Германия. Сега икономиката им закъсва от глад за работна ръка. Но сирийци и авганистанци не работят - само пощипват германките и разпространяват наркотици. Социалната държава работи за тях. А германец готвач, сервитьор, долноработник няма да видите. Германеца вече е голямата работа. Скоро Германия ще е китайска, индийска, руска и каква ли не провинция, а "великият" германец ще остане в миналото. Те "момченца" за воиници нямат вече, Само една пияна пасмина, която крещи "Хайл Хитлер"
  • 48 Шофьор на ТИР

    2 0 Отговор
    Пътувам из цяла Европа и мнението ми е,че тези са най-големите гадове от всички. Използват до дупка и държанието им е отвратително към хората от други страни.За мен най-толерантни са Холандците.
Новини по държави: