Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Август, 2022 12:55 2 005 40

Daily Express: Антируските санкции са самоубийство за Европа

  • русия-
  • европа-
  • санкции-
  • ес-
  • европейски съюз-
  • газ-
  • петрол-
  • капацитет-
  • инфлация-
  • украйна-
  • война

Представители на ЕС многократно са предупреждавали, че строгите санкции, наложени на Русия във връзка с войната в Украйна, причиняват на Европа повече щети и нараства страхът в страните от блока, че континентът може да се потопи в най-лошата финансова криза в историята си

Daily Express: Антируските санкции са самоубийство за Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Западните антируски санкции нанасят тежки вреди на ЕС, пише британският консервативен и евроскептичен вестник Daily Еxpress. Представители на ЕС многократно са предупреждавали, че строгите санкции, наложени на Русия във връзка с нейната военна операция в Украйна, причиняват на Европа повече щети и нараства страхът в страните от блока, че континентът може да се потопи в най-лошата финансова криза в историята си.

Представяме материала без редакторска намеса.

Още новини от Украйна

Брюксел реагира остро на военните планове на президента Владимир Путин, като отприщи порой от санкции срещу Русия, които трябваше да отслабят икономиката ѝ и напълно да осуетят нейната т. нар. "специална операция" в Украйна. Тези мерки обаче не помогнаха за сдържането на Путин и сега мнозина се страхуват, че той скоро може да започне собствена политическа война срещу Европейския съюз като отмъщение. Стотици милиони европейци са изправени пред сурова зима, докато властите ги призовават да пестят газ, опасявайки се, че Путин може напълно да прекъсне доставките за континента.

Лидерите на ЕС казват, че този ход е "политически мотивиран". Междувременно доставките на руски газ за Европа по газопровода "Северен поток 1" бързо намаляват и в момента се изпомпва само една пета от капацитета на газопровода.

Освен това през юли инфлацията в еврозоната се повиши до 8.9% (през юни беше 8,6%), а по-рано този месец еврото изравни стойността си с долара за първи път от повече от 20 години.

Шарл-Анри Галоа, застъпник за "Фрекзит"- излизане на Франция от ЕС, предупреди, че санкциите на ЕС срещу Русия имат обратен ефект и че рецесията в еврозоната вече е "очевидна".

В интервю за Daily Express той отбеляза следното: "Някои европейски страни, като Германия и Италия, са силно зависими от руския газ и той не може лесно да бъде заменен".

Други страни, включително Франция, също страдат от недостиг на руски петролни доставки.

"Преди енергията беше по-евтина и договорите за доставка бяха в евро. Но сега трябва да купуваме същия петрол през Индия или Саудитска Арабия при това в долари. Тъй като еврото пада, то става все по-скъпо."

"Това е доста лицемерно, защото същото важи и за газа. Не можем просто да заменим руския газ. Ние нямаме капацитет или еквивалент."

"Икономическите санкции нараняват Европа повече от Русия. Рецесията е ясна."

Галоа, който е един от водещите активисти за излизането на Франция от Европейския съюз, каза, че е "грешка да се спасява еврото". Според него платформата, на която се основава еврото, е разрушена и европейската валута "рано или късно ще умре".

Галоа нарече антируските санкции "самоубийство за Европа", призовавайки властите на ЕС да отменят тези сурови наказателни мерки, защото в противен случай континентът рискува да изпадне в най-сериозната финансова криза в историята на блока.

Той продължи: "По-високата цена на енергията ще намали търсенето на всички други продукти, но цените им също ще се повишат."

"Беше грешка да спасяваме еврото, защото тази валута има нестабилна основа от самото начало и рано или късно ще умре.

"Санкциите срещу Русия са самоубийство за Европа. Налагането на икономически санкции, които ни нараняват повече от Русия, е глупаво."

"Аз съм против войната на Русия в Украйна, но трябва да сложим край на санкциите и да се съсредоточим върху опазването на мира, за да предотвратим европейското самоубийство.

"Ако не направим това, Европа може да е изправена пред най-лошата финансова криза в историята си.

В петък, 29 юли, икономиката на еврозоната получи лъч надежда: стана известно, че през второто тримесечие на тази година тя е нараснала много по-бързо от очакваното.

Но икономисти предупредиха, че нов скок на инфлацията и проблеми с веригите за доставки може да предизвикат лека рецесия преди края на 2022 г.

БВП на еврозоната леко нарасна - с 0,7% - в сравнение с първите три месеца на тази година, като се увеличи с 4% на годишна база. Така той надхвърли прогнозите за тримесечен растеж и годишен растеж, които бяха прогнозирани съответно за 0,2% и 3,4%.

През юли обаче инфлацията в еврозоната скочи до нов рекорд от 8,9% от 8,6% месец по-рано, а най-лошото може би тепърва предстои.

Икономистът от ING Бърт Колийн обясни: "Ускоряването на икономическия растеж се дължи главно на ефекта от възстановяването от пандемията и прикрива основната слабост на икономиката, която се приписва на високата инфлация и проблемите в производството."

Той добави: "В бъдеще очакваме БВП да продължи да намалява, тъй като въздействието на възстановяването след пандемията отслабва, глобалното търсене отслабва и дефицитът на покупателната способност на населението ще продължи.

"Очакваме това да се превърне в умерена рецесия от втората половина на тази година."

Източник: Daily Еxpress / News.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диоген

    55 2 Отговор
    "Добро утро, сватьо !"

    Крайно време е, ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ да се ОБОЗНАЧИ, дали е ФЕДЕРАЦИЯ от НЕСУВЕРЕННИ държави, или е СЪЮЗ на СУВЕРЕННИ държави ?!
  • 2 болно козяче

    9 46 Отговор
    Не е вярно, това путинистка партена, купили са Дейли експрес да си бълват лъжите. А оля ал ахмед е руски агент! Ще диверсифицираме глада, студа и тъмнината и пак ще сме по-добре от рушляците ;)

    Коментиран от #9, #22, #24, #29

  • 3 ганю

    53 3 Отговор
    Европа си прави харакири

    Коментиран от #31

  • 4 Ех туркинче

    4 40 Отговор
    И що Путин се оплаква най-много от тях?

    Коментиран от #10, #13, #20, #28

  • 5 Браво

    47 2 Отговор
    Най после истината, такава каквато е!

    Коментиран от #6

  • 6 Такава

    4 27 Отговор

    До коментар #5 от "Браво":

    Каквато ти се иска .. няма как да не е истина тогава :)))) наивни деца.

    Коментиран от #27

  • 7 ...

    34 1 Отговор
    Чекай малко бе. Вие точно се итделихте от ЕС. Що рИвети?
  • 8 стоян георгиев

    7 30 Отговор
    ГЕРБ победа винаги!!!

    Коментиран от #12

  • 9 Да противоречи на истината

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "болно козяче":

    Значи, че ти въобще не си час, да отричаш факти, е не само наивно но и глупаво.
  • 10 Кобилкина

    42 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ех туркинче":

    Не съм чул Путин да се оплаква
    Най съм чул Зеленски, Кулеба и сие да хленчат, реват, просят, лигавят,саполивят ката ден като магарици за......катър
  • 11 Запознат

    3 34 Отговор
    Жужака харчи последните долари за пропаганда в западни медии.

    Коментиран от #25

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Някой

    41 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ех туркинче":

    Не съм чувал Путин да се оплаква от санкциите. Казал е, че някои от тях поставят Русия в затруднено положение, но толкова.
    Виж, еврозелките взеха да се шашкат, че ще останат без ток и газ през есента. Русия се старае да им го напомня всячески, от което Урсулата и Жозето подскачат като стъпили на горещ ламаринени покрив.
    Есента вече наближава. Ще гледаме клоунада из Европско. Може би и в България, ако не започнем да водим по-балансирана политика.
  • 14 ха ха

    35 2 Отговор
    че европа се самоубива го виждаме всички граждани , само политическата шайка не иска да го види

    Коментиран от #19

  • 15 Евроатлантик

    3 28 Отговор
    Ние, европейците ще търпим несгоди. Ще стим на тъмно и няма да се къпем само и само Зеленски да стигне до Москва и да измъкне джуджето от Кремъл. Следва международен съд.

    Коментиран от #26

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ще си признаят

    27 1 Отговор
    Тези ръководитвли на ЕС за нищо не стават. Та те са възрастни пенсионер, с бавно мислене и всички по един или друг начин зависими от Америка. Те не могат да разсъждават адекватно. Те хвърлиха милиарди в подкрепа на война която не е на ЕС, а на САЩ. Остават европейците сред зима без жизненно важни за живота им неща, с единственната тяхна Х идея, на Русия да им е зле. Да ама не. Незнаем дали и колко им е зле на руснаците, но определено на европейците ще им е много зле. Неможе човек до такава степен да мрази, че да остави собственните си (европейски) семейства да мизерстват. Изхода е един, смяна ба всички замесени в този страшен за хората експеримент или вън от този придатък на Америка ЕС, както направиха Англия. Не може едни старци с деменция да определят как да си живеят останалите хора живота. Наредете им снимките на всички и си вадете заключенията.
  • 19 стоян

    1 20 Отговор

    До коментар #14 от "ха ха":

    До 14 ком - най ми е драго да чета изблици на загрижени путинисти за Европа

    Коментиран от #23, #30

  • 20 Кайсия

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ех туркинче":

    То зеленото марионетно човече реве. А му трябва само едни бели долни гащи да развее. Но шефа не дава. Стиска го за парапета.
  • 21 Ало, ало...

    20 1 Отговор
    Имало и разумни хора с непромити мозъци в ЕС. Интересното е какво се твърди за еврото като валута, а нашите Киро и компания искат да го приемем задължително до 2024.
  • 22 Ало, ало...

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "болно козяче":

    Сложих + защото намирам написаното за ирония.
  • 23 ❤️ червно

    19 1 Отговор

    До коментар #19 от "стоян":

    Не са путинисти, а РЕАЛИСТИ. Драго ли ти е или не ,това е от ❤️
  • 24 Името ти подхожда

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "болно козяче":

    Като си болно козяче иди на 4- ти километър.
  • 25 Жужака кой е?

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Запознат":

    Зеленото джудже ЗЕ ли?
  • 26 Сляпо куче

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "Евроатлантик":

    Има да чакаш Зеленски в Москва. Бая ще се вмиришеш и ослепееш като ПОР
  • 27 Браво Факти, днес сте супер

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Такава":

    И ти отричаш факти, които ежедневно се доказват? Колко трябва да си ограничен и с промит мозък?
  • 28 Я пак?

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ех туркинче":

    Докажи къде прочете, че Путин се оплаква? В новините на зеления, или твоята болна фантазия не може да да съчини нещо смислено?
  • 29 Ами

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "болно козяче":

    диверсифицирайте, но без нас. Идиот !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пена

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "ганю":

    Европа си НАправи харакири !
  • 32 не може да бъде

    12 0 Отговор
    Руският газ е само един ключ към вратата зад която са заключени санкциите .но причините за санкциите както и вече започналата икономическа криза не се дължат нито на руския газ,нито на Русия!Причините са в действията и резултатите от управлението както на ЕС ,така и САЩ -твърде много безумни и безогледни действия,причинени от политици "несъстоятелни,интелектуално инфантилни и физически амортизирани"/както казва известен наш професор/!Разбира се сега основната тежест-и икономическа ,и политическа ще падне в/у ЕС но и САЩ ще загазят здраво-основно в геополитически смисъл!И за съжаление това е неизбежно,няма как да се поправят нанесените ужасяващи щети и това го разбират даже и непосветените в тънкостите хора!Остава само да разберем дали ще ни се наложи да говорим китайски и да се прекръстим по китайски образец!...Кой пий тцай!?
  • 33 Минувач

    14 0 Отговор
    Тези оценки ще стават все повече и повече. А с тях, ще започне да се пише и за историята на конфликта от малко по-рано, за причините и за това, кой стои зад всичко. И хората на Запад лека-полека ще започнат да си дават сметка за причино-следствените връзки, ще започнат да се отъърсват от американската пропаганда, чийто послушни проводници са западните марионетни правителства. Очаквам бум на националистическите партии на Запад и все по-силна подкрепа. То този процес започна всъщност, във Франция замалко не победиха. На марионетките все по-трудно ще им става да се оправдават за всичко с Путин и все по-трудно ще им е да крият историята, създаването и убийствата на Азов и сие, хилядите убити руснаци в Донбас, които освен всичко бяха и икономически излирани от Киев, а уж бяха украинска територия. Всички социални програми и пенсии бяха стопирани. А сега ще се сърдят на Путин за икономическите му рестрикции и то, които са си отговор на тяхните санкции и запори.
  • 34 Механик

    14 0 Отговор
    Ще, ще! Ще ви светне, ама първо ще ви е тъмно и студено. После ще ви светне в брюкселските зелки.

    Коментиран от #35

  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 11 Отговор

    До коментар #34 от "Механик":

    Не знам кой ражда тези ""Глупости"...Санкция има значение,като наказание за този срещу който се прилага.Защо смятате,че сте по-умни от тези,които са наложили санкциите??
  • 36 Еврапа е като инатливо магаре на мост

    10 0 Отговор
    Кой да чуе? Едните слепи, другите дърти и глухи.
    В Брюксел са като дрогирани пудели на Америка. Каквото им наредят и веднага пукат патрони налево и надесно. /Мисленето е най-сложният познавателен психичен процес, който се състои в отразяване на съществените свойства, на закономерностите в действителността/
    Зимата ще видим ФундерлаЙнен как ще си гризе ноктите на краката , че пропуснала шанса и цялата пухкава розова компания в Брюксел също.
    То тукашните ни подлоги не ги броим те забавляват и двата си господаря.
    То на придворния шут - това му е работата, но да му мисли народа!
    Всичките балони за зелено , излезна извратено
    Добре го бе казал преподавателя:
    Искам слънчевата енергия по ПЕТРОВДЕН ДА Я ПОЛЗВАМЕ ПО ИВАНОВДЕН!
    Това , което изва по тръба да е по скъпо от това дето идва по море и то от 10 морета , та в 11 то.)
    Имам чувство , че Европа се управляват от розови извратеняци!
  • 37 САЩ

    7 0 Отговор
    Спокойно Европа върви към 18 век....и изцяло на зелена енергия....
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Тити

    0 5 Отговор
    Малко са им санкциите на Рашистите трябва ги затворят в своята кочина и да не мърдат
  • 40 Ооо ЧУДО. ДОБРО УТРО

    1 0 Отговор
    ЕВРОПА. ПО-ДОБРЕ КЪСНО ОТКОЛКОТО НИКОГА!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания