Last news in Fakti

1 Август, 2022 14:55 667 1

Новоизбраните сръбски депутати положиха клетва

  • сърбия-
  • парламент-
  • депутати-
  • белград-
  • владета янкович

Заседанието бе председателствано от най-възрастния народен представител Владета Янкович, който честити на колегите си и им пожела успешна работа

Новоизбраните сръбски депутати положиха клетва  - 1
Снимка: Shutterstock

Сръбските депутати положиха клетва днес по време на тържествено учредително заседание на парламента, съобщават белградските медии.

Заседанието бе председателствано от най-възрастния народен представител Владета Янкович, който честити на колегите си и им пожела успешна работа.

След като се заклеха, народните представители започнаха да подписват текста на клетвата.

След извънредните парламентарните избори на 3 април в 250-местния парламент на Сърбия влязоха 120 депутати от листата „Александър Вучич – Заедно можем всичко“, 38 депутати от опозиционната коалиция „Обединени за победата на Сърбия“ начело с Маринка Тепич, а трета по сила е Социалистическа партия на Сърбия с 31 депутати. Коалицията НАДА има 15 депутатски места, лявоцентристкото екологично обединение „Длъжни сме“ – 13 депутати, Двери и Заветници - по 10 места. Депутати в парламента ще имат и партиите на малцинствата - Съюзът на унгарците от Войводина ще има пет мандата, бошняшката Аманет на мюфтията - три мандата, Заедно за Войводина и Партията на демократичното действие Санджак - два мандата, а албанците – едно, уточнява агенция Бета.

Утре ще бъде избран председателят на сръбския парламент. Кандидат е Владимир Орлич от Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич. В работата ще му помагат седем заместник-председатели, като трима от тях ще бъдат от опозицията.

Учредителното заседание на парламента се провежда четири месеца след изборите, тъй като се наложи да се повторят изборите на някои места в Сърбия, отбелязва Асошиейетед прес.

Опозицията в Сърбия се оплака, че контролът на Вучич над основните медии и държавните институции, наред с постоянната кампания срещу критиците на управляващите в проправителствените медии, са причина изборите да не бъдат достатъчно свободни и честни. Вучич отрече тези твърдения, като каза, че опозицията просто е твърде слаба, за да го победи.

Той отново спечели 5-годишен президентски мандат на провелите се също на 3 април избори.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    1 0 Отговор
    Вучич ни е нужен
Новини по държави: