Last news in Fakti

1 Август, 2022 22:40 3 550 40

Австрия, където омразата отне живота на лекар

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • австрия-
  • лиза-мария келермайер

Здравният министър Йоханес Раух и обществото в Австрия са шокирани от новината за смъртта на лекарката Лиза-Мария Келермайер

Австрия, където омразата отне живота на лекар - 1
Снимка: DW

Д-р Келермайер се застъпва за задължителната ваксинация и бързо става мишена на антиваксъри. Тя така и не получава адекватна закрила. Преди няколко дни бе открита мъртва в кабинета си.

Здравният министър Йоханес Раух и обществото в Австрия са шокирани от новината за смъртта на лекарката Лиза-Мария Келермайер. Тя доби популярност, когато започна да получава заплахи от противници на ваксинацията срещу Ковид-19 по време на разпалените дискусии относно задължителната имунизация, която беше въведена в Австрия. Тогава вътрешният министър ѝ обещава закрила.

Лекарката се превърна в символ на всички медицински работници, които се борят до последните си сили за болните от коронавирус и се застъпват за задължителната ваксинация като ефективна защита срещу болестта.

Обиди, клевети, смъртни заплахи

Тя игнорира първите коментари и смъртни заплахи. До ноември: тогава противници на ваксинирането протестират пред болницата във Велс-Гризкирхен, Лиза-Мария Келермайер е възмутена, както и много други. "Днес във Велс: демонстрация на привърженици на конспиративните теории пред очите на властите барикадира пътя и блокира както главния вход на болницата, така и изхода на спасителните екипи на Червения кръст", пише лекарката в профила си в Туитър. Полицията реагира и определя съобщението ѝ като фалшива новина, тъй като имало още един вход за линейки.

От този момент нататък лекарката от Зеевалхен се превръща в мишена за омразата на антиваксърите. Тя изтрива съобщението си в Туитър, моли и полицията да направи същото, но отговор от тяхна страна няма.

Лиза-Мария Келермайер е засипана с обиди, клевети и смъртни заплахи. Тя разказва за мними пациенти, които идват само за да пречат на работата ѝ, записват видеоклипове с мобилни телефони и разпространяват снимките в средите на антиваксърите.

Символ на лекарите, които стават жертва на омраза

Келермайер търси помощ от полицията, от службите, оповестява проблема си публично. Тя се превръща в символична фигура за лекарите, медицинските сестри и болногледачите, които работят усилено по време на пандемията - и затова са нападани и заплашвани. През януари австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер говори за заплахи в "нисък двуцифрен диапазон", които обаче трябва да бъдат "взети насериозно".

Австрийската прокуратура започва разследване срещу един от мъжете, разпалващ омразата, но през юни прекратява производството, защото заподозреният се оказва в Германия, където те нямат юрисдикция.

Германски IT специалист предлага помощта си и скоро успява да проследи двама възможни извършители - неонацист от Берлин и мъж от Горна Бавария, който заплашва с "народен трибунал". Откритията му са пренебрегнати. Заплашваната лекарка дава много пари, за да осигури безопасността на персонала си, на пациентите си, своята собствена. Въоръжена охрана стои на входа на практиката и спира някои "пациенти", които искат да влязат в чакалнята с ножове.

Келермайер е открита мъртва в кабинета си

В Лекарския съюз на Горна Австрия клатят глава: "Разбираме, че човек трябва да се защитава, но друг е въпросът дали трябва да се изказва прекомерно в Туитър по всяка тема".

В края на юни д-р Келермайер закрива практиката си. Ситуацията вече не е поносима за служителите ѝ. Освен това разходите за охрана са прекалено големи - към онзи момент тя е струвала около 100 000 евро. В началото на юли тя обявява, че иска да възобнови практиката си, а медицинската асоциация е готова да ѝ помогне да избегне фалита.

Миналия петък Лиза-Мария Келермайер е намерена мъртва в кабинета си. "Никой друг не е отговорен за това", обяви прокуратурата. Намерени са бележки, сочещи към самоубийство. От прокуратурата отказват да коментират съдържанието им.

"Тази омраза трябва най-накрая да спре"

Властите в Австрия са разтревожени. Президентът Александър ван дер Белен написа в Туитър: "Омразата и нетолерантността нямат място в нашата Австрия". Министърът на здравеопазването Йоханес Раух допълни: "Тази омраза трябва най-накрая да спре". Двамата му предшественици подадоха оставка именно поради тази причина - нарастващата враждебност.

Даниел Ландау, който вече организира демонстрация във Виена срещу антиваксърските протести, призовава за мълчаливо бдение за лекарката Лиза-Мария Келермайер на площад "Свети Стефан". Камбаните на катедралата ще забият, а около нея ще бъдат подредени свещи. "Време е отново да се изправим заедно срещу всяка омраза, срещу тези течения, които предизвикаха страха и безпокойството на д-р Келермайер.”

Австрийската медицинска асоциация подкрепя идеята. В същото време полицията и прокуратурата отхвърлят всички обвинения срещу тях и продължават да водят разследване, а в групите на антиваксърите и последователите на конспиративни теории мъртвата лекарка продължава да е обект на подигравки.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Луд

    74 9 Отговор
    Това самоубийство първо е най големия грях за всеки Християнин и второ доказва че ваксините убиват .
  • 7 Същата тази прижеве

    98 7 Отговор
    В туитър пропагандираше насилие и омраза срещу хората, които не желаят да се ваксинират. Това защо го пропускате и триете коментарите с тази информация?
  • 8 Като чета коментарите

    78 6 Отговор
    И наблюдавам реакциите с тази статия ДойпЗеле си го сложиха без вазелин. Сега разбрахте ли какво ни е мнението за соросоидните ви идиотщини, жалки шваби?!
  • 9 Психо

    50 3 Отговор
    Побърка се тоз народ, ей .След 2 год. локдаун откачихме. Ако ни затворят пак- не знам.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 В България кога четем такива новини

    36 7 Отговор
    За ракива като Кунпев, Аргирова, математици и сие?!
  • 13 Реалист

    62 8 Отговор
    А колко противници на ваксините бяха ликвидирани?
    Както и висши държавници, които демонстрираха че т.н. ковид тест дава положителен резултат дори на плодове от търговската мрежа и отказаха извънредни мерки.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сега какво?

    49 10 Отговор
    Да жаля и плача за тая ли?! Аааа няма начин. Ако ще и най - слабия лекар да е, много добре е знаела за последствията от тези инжекции. И въпреки това е продължавала с агресивна агитация. Всеки знае що за антисептична яма е туитър и какво, и как подкрепя.
  • 16 Хохо секса

    56 8 Отговор
    ТОВА Е ФЕЙК!
    ПОЛУЧАВАЛА Е ЗАПЛАХИ - ВЯРНО!
    НО КЪДЕ ПИШЕ, ЧЕ АНТИВАКСЪРИТЕ ИМАТ НЕЩО ОБЩО СЪС СМЪРТА И?

    Коментиран от #22

  • 17 Пфф

    43 5 Отговор
    Тежък край за ковид-измамниците!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Порно

    56 6 Отговор
    Самоубиват се хора с психически проблеми. Кой знае колко човешки съдби е затрила.
  • 21 Нов

    46 5 Отговор
    Това да служи за урок за всички кандидати и кандидатки да третират хората като пилета в птицеферма от интензивен тип и да искат да бодат наред. Има все още хора с достойнство в Австрия. И са й показали къде й е мястото на подобна кандидат-диктаторка. Който ще да се боде, който не ще, нямате никакво право на телесно физическо посегателство, нито право на психически тормоз върху хора, направили своя свободен информиран избор да не си слагат експерименталки в тялото. Всички ще си намерите майстора, последвайте примера й и ни отървете от присъствието си, което ни натрапва фармотровите и иска противно на всяка логика и конституционни права, да ги озакони като задължителни за всички.
  • 22 Оп ссссссааааа....

    32 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хохо секса":

    При всяко едно положение кукловодите нямат полезен ход в този случай.Каквото и да кажат все е добре дошло за разумните хора.
  • 23 Убили са я нейните спонсори

    32 4 Отговор
    Уж да получат съжаление и де се съберат срещу трезво мислещите хора но ефекта е обратен,все повече се разобличават продадените и простите .нашите пропагандатори да си вземат поука....
  • 24 Българин

    7 32 Отговор
    Лекарите, хората учили години за да помагат на хората умират, а разни, които с нищо няма да допринесат за обществото остават. Какъв побъркан свят само.

    Всички плюещи рано или късно ще опрат до тях и те го знаят, но сега дай да ги плюем.

    Коментиран от #27

  • 25 Никои няма право да подлага

    38 5 Отговор
    Хората на задължителни медицински експерименти като тази ваксинация
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българин

    7 32 Отговор

    До коментар #27 от "Българин си ама друг път":

    Норвегия има над 80% ваксинирани и под 2000 починали за ДВЕ години и половина. В България понеже всички са умници спрямо "тъпите" норвежци има над 30 000 починали.

    Развивайте си конспиративни теории колкото щете, мислете си, че сте надхитрили системата. Той вируса си знае работата.

    Коментиран от #39

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хмммм

    17 3 Отговор
    Истината по този "случай" е следната: една си е въобразила, че има право да си налага мнението. Хората са отишли да й търсят сметка. Тя е изтрещяла и е решила психическите си проблеми по най-лесния начин. Омразата е с посока видиотени "лекари" към нормални хора. След това се правят на жертви. Всеки си избира страната в тази война срещу хората! Тя е избрала да е срещу хората!

    Коментиран от #32

  • 32 България

    2 18 Отговор

    До коментар #31 от "Хмммм":

    Ти прочете ли какво пише ? Постоянни нападки и заплашвания е получавала тя и клиентите и. Това да не е спор един път ? С месеци е било. Ревете за свобода, никой да не ви ваксинира насила, а на тая жена кой и осигури свобода на словото ? Анти-ваксърите могат да дрънкат и да пречат на останалите, а тя не може да каже каквото иска без заплахи ? Брей.

    Едната утеха, която разумната част от населението има, е че анти-ваксърите, разгадалите конспирацията и знаещите всички тайни, сами ще изчезнат чрез естествен подбор заради вируса, в който не вярват, а "глупавите" ваксинирани, които ги е прецакала системата ще си живеят.

    Коментиран от #36

  • 33 Флин

    11 3 Отговор
    Статия срещу омразата, целяща да изкара мъченик точно този ,който пропагандира и сее омраза ....
  • 34 Пропаганда

    11 2 Отговор
    "Разбираме, че човек трябва да се защитава, но друг е въпросът дали трябва да се изказва". Ето тук е разковничето хора. Истинска пропаганда от, която ме побиват тръпки. Много ми напомня на един наш депутат от преди няколко месеца: "Свобода на словото трябва да има, но не и когато тя е в ущърб на обществото". Септември ще започне някакъв кошмар явно. Тази зима ще е тегава. Ковидарите ни го точат, трябва всички да сме боц боц
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Аватар

    8 1 Отговор

    До коментар #32 от "България":

    Прочетете какво се е случило с италианския професор д-р Джузепе Де Динко,лекувал успешно Covid-19 с кръвна плазма от преболедували.

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Аватар

    9 0 Отговор
    До Факти Защо триете коментар,който показва аналогичен случай на самоубийство на лекар?Ваша е публикацията за самоубийството на д-р Джузепе Де Донно,който лекуваше успешно covid с кръвна плазма и в Италия все още са му благодарни!
  • 39 историята

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Данни от Интернет: Норвегия - ваксинирани - 75.3%, починали по последни данни - 3280 човека "от Коронавирус", обща смъртност на 1000 - 7.5, което е равно на 45 000 човека при приблизително 6 000 000 население. Как при нас повечето починали са от Ковид, а там на 45 000 починали само 3 280? Кой лъже?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: