Last news in Fakti

3 Август, 2022 15:25 3 095 34

Продължителна, кървава и много скъпа: ако избухне война между Китай и Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • сащ-
  • нанси пелоси-
  • война-
  • азия

Има ли Тайван стратегия за отбрана при нападение от Китай?

Продължителна, кървава и много скъпа: ако избухне война между Китай и Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Напрежението между Пекин и Вашингтон се покачва все повече, след като председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси пристигна във вторник на посещение в Тайван, който официално носи името Република Китай - Republic of China (ROC).

Пелоси, която е най-високопоставеният американски представител след президента Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис, критикува остро Китай от години. В същото време тя подкрепя открито всяка опозиция на Пекин - протестиращите от площад Тянанмън, тибетския будистки лидер Далай Лама, хонконгските продемократични активисти.

Посещението на Пелоси в Тайван разгневи китайските власти, които засилиха агресивното си патрулиране и прелитания във въздушното пространство на Тайван, като същевременно интензивираха военните учения в региона.

Ще защитят ли САЩ Тайван?

Не е ясно до каква степен Тайван може да разчита на подкрепа от САЩ, ако се стигне до агресия от страна на Китай. Десетилетия наред Вашингтон поддържа “стратегическо двусмислие” по адрес на Тайван - в приятелски отношения е с правителството там, но без да поддържа официални дипломатически отношения, и без да признава формално суверенитета на страната. Белият дом продава оръжия на Тайван, но не се ангажира официално с военна помощ в случай на интервенция на острова.

В същото време Китай смята Тайван за своя територия и планира да си я отвоюва обратно. През последните десетилетия Китайската комунистическа партия подготвя своето военно крило, известно като Народна освободителна армия на Китай (НОАК). Тя превъзхожда по численост тайванските сили и според някои експерти е по-мощна от силите, които поддръжниците на Тайван, като САЩ или Япония, биха могли да вкарат в региона. Но това не означава, че Тайпе е напълно безпомощен срещу евентуална атака на НОАК.

Асиметрична война

Потенциалният риск от инвазия на Китай в Тайван съществува от десетилетия - достатъчно време, в което островната държава да развие отбранителна стратегия. За да се справи с огромен противник като Китай, Тайван е възприел метода на асиметричната война, чиято цел е да направи инвазията много трудна и скъпа за врага.

Тайван е натрупал големи запаси от противовъздушни, противотанкови и противокорабни оръжия и боеприпаси. Това включва безпилотни летателни апарати и по-евтини боеприпаси, като мобилни крилати ракети за брегова охрана, които могат да унищожават скъпите военни кораби и военноморско оборудване на Китай.

Бързоходните кораби с технологията "стелт" и ракетни катери с малка водоизместимост са друго относително евтино, но високоефективно оборудване. Те могат да бъдат разпръснати сред рибарските лодки в пристанищата на Тайван. Морските мини и бързоходните кораби за поставяне на мини също биха могли да усложнят десантните операции на всеки нахлуващ флот.

Многопластова защита по море

Ако иска бързо да превземе острова, НОАК ще трябва да транспортира през пролива много войници и големи количества провизии - бронирани машини, оръжия, боеприпаси, храна, медицински материали и гориво. Това е възможно само по море, тъй като въздушните превози и флотилиите от самолети имат ограничен капацитет.

Територията на Тайван включва верига от острови, някои от които са в близост до китайските брегове. Оборудването за наблюдение, инсталирано на тези острови, може да засече първия флот, който тръгва от бреговете на Китай. Предполага се, че това ще даде на тайванските сили достатъчно време да координират многопластова защита.

Морските мини, съчетани с бързоходни кораби и ракетни щурмови катери, заедно с наземни боеприпаси, разположени на бреговете и близките острови, ще направят НОАК уязвима, преди да получи възможност да започне операция.

Партизанска война

Тайван е подготвил градовете си и за партизанска война, в случай че НОАК успее да стигне до острова. Преносими зенитно-ракетни комплекси (MANPADS) и мобилни противотанкови оръжия, като например артилерийските ракетни системи HIMARS, могат да се използват в градски боеве, а сградите могат да бъдат превърнати в казарми. Според доклад от 2017 г., публикуван от фондация RAND, във военния резерв на Тайван има 2,5 милиона души плюс още 1 милион доброволци от гражданската отбрана. Това е около 15% от населението на Тайван - един мъж на всеки четирима.

Защита на отбранителните системи

Една от основните цели на тайванската военна стратегия е да защити основните си отбранителни системи, включително самолетите и системите за антибалистична отбрана, които могат да прихващат балистични ракети и да нанасят щети на нахлуващите сили.

През последните няколко години Тайван закупи десетки модерни изтребители от САЩ, като същевременно произвежда свой собствен “изтребител за местна отбрана”. Много от самолетите се държат в укрепени бази, като пилотите се обучават да използват магистрали за кацане, ако летищата са бомбардирани. Освен това, независимо дали САЩ ще се намесят или не, Вашингтон обещава да продължи да продава отбранителни системи и да предоставя разузнавателна подкрепа на Тайван.

Всички тези мерки помагат на Тайван да изпрати послание на Китай, че ако избухне война, тя ще бъде продължителна, скъпа и кървава. Въпреки това за малка държава като Република Китай най-добрият сценарий би бил конфликт да няма.

Автор: Монир Гаеди


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    31 10 Отговор
    Ами , тогава Козяк ще изгуби всякакво значение !!! Затова блъфират с Пелоси , защото знаят , че нямат карти !!!
  • 2 Теодор Рузвелт

    28 44 Отговор
    Най силната ядрена армия на Путин нападна от няколоко посоки сухопътно Украйна без успех, сигурно Китай ще построи 2000 кораба за да си прати 3 милионнотопушечно месо да си връща отдавна независим Тайван, ех мечтите на империалистите и военните диктатори нямат граници

    Коментиран от #8, #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Теле

    14 4 Отговор
    Тъпи коментари
  • 5 НАСКО

    15 6 Отговор
    Дойче фЕЛЪР! Нямам коментар!
  • 6 КОНТРАТА

    24 13 Отговор
    о. Тайван е едни 36 000 кв км обграден от всякъде с китайски боен флот китайците ще ги потопи за норматив подлогите на краварите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Военна теория

    16 13 Отговор
    Колкото и а превъзхождаш проивника, да завземеш държава не е толкова лесно..... по лесно се отбранява тертория, особено след добра подготовка. Китай много внимателно следяха как протича офанзивата в Украйна и не са много доволни от изводите..... Разбира се, ако действат както руснаците, изравняваш със земята и влизаш в града....то за какво ще са им после тези руини!!!

    Коментиран от #19

  • 10 Гост

    20 5 Отговор
    Авторът хал-хабер си няма от съвременни бойни действия. Никакви войници Китай няма да вкарва в Тайван. Просто ще им наложи една блокада по въздух и море и островът ще се предаде за нула време.
  • 11 хихихихихи

    13 1 Отговор
    "Защита на отбранителните системи"! Автора вникнал ли е в мисълта си?

    Коментиран от #17

  • 12 красавицата

    3 3 Отговор
    Ше бъде огледална , на Русия-Украйна ...
  • 13 Окраин4е

    15 8 Отговор
    Тайван ще бъде смачкан от китайците също както руснаците смачкаха източна и южна окрайна.
  • 14 Скоро Фелоската

    5 1 Отговор
    и Бидоня ше ги замерят с мръсни бомби, т.е. смачкани пълни памперси, хвърлени от безопасно разстояние!
  • 15 свидетел

    6 6 Отговор
    като се има предвид силното китайско лоби и прокитайски партии в Тайван......наистина , чака ги голяма, продължителна и кървава война със сащ !
  • 16 Чичо от село

    2 2 Отговор
    Много зависи дали ще пазят местното население или със масиран удар ще го принудят да капитулира.
  • 17 Хайл

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "хихихихихи":

    Все едно е казал "дървен камък"🤣🤣🤣🤣...ами дойче зеле,какво да очакваш
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Военна теория":

    Прав си до някъде зависи какви цели имаш ако обявиш война и тръгнеш след теб не остава нищо ако си тръгнал да освобождаваш е друга тема ако трябва да сме честни при обявена война от държави с военен потенциал като САЩ,РУСИЯ КИТАЙ към държави като Украйна,Тайван и т.н ги приключват в първите 72ч това е истината всичко останало е писане на глупости
  • 20 БеГемот

    4 4 Отговор
    Спряхме лошия руски газ ,сега като спрем и лошата реална продукция на Китай....и моим да вземаме по един букет и да лягаме ..

    Коментиран от #21

  • 21 Хората

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "БеГемот":

    Кога искаха да вадят шистов газ в България вие скачахте че щели да замърсяват природата, а сега гори брикети.

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Така

    5 4 Отговор
    Гадният размирен запад - Сащ, Англия, Германия, Франция ... Няма ли най-после да бъдат заслужено нака.зани. Защо в името на мира и държавността, не се обединят - Русия, Китай, Иран, Ирак, Пакистан, Сърбия, Южна Америка, Унгария... Кога най-после ще се свърши нахалството на запада?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хайл

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Хората":

    Ти нормален ли си??? За шистовия газ знаеш ли че се вкарват ХИМИКАЛИ И ЧРЕЗ ФРАКИНГ,,,,Най-просто казано ВЗРИВЯВАНЕ НА ТЕЗИ ХИМИКАЛИ СЕ ОТДЕЛЯ ГАЗТА ОТ ШИСТИТЕ...КЪДЕ ЩЕ ОТИДАТ ТЕЗИ ХИМИКАЛИ???? ВЪВ ВОДАТА...КАКВО ЩЕ ПИЕШ ТОГАВА???? ОТ М.У.Я МИ АКО ТИ ДАМ ...ЗА 2 ЗАПАЛКИ ГАЗ ИЛИ 5 ДА СИ ИЗТРОВИМ ЗЕМИТЕ,ВОДИТЕ...ОТ ВЗРИВОВЕТЕ ЩЕ ПРОПАДАТ ЗЕМНИ ПЛАСТОВЕ КАТО ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ-ТЕЗИ ХОРА КОИТО ЖИВЕЯТ ТАМ БЕЗ ДОМОВЕ ЛИ ДА ОСТАНАТ???? ТО БИВА БИВА ПРУЗТУТИЯ АМА НЯМА КРАЙ
  • 25 кравари а?

    3 3 Отговор
    Не знам какво си драскат тук драскачите и говорят колко били тъпи краварите но фактите са ,че Европа и Русия се самоунищожават икономически същото ще стане и с Китай при една война и най големия печеливш са тия уж много тъпи за вас кравари които умело подклаждат войни на най големите си противници ,но пък никой не им е Виновен на Русия и Китай че влизат в скъпоструващи войни.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.