Last news in Fakti

4 Август, 2022 08:33 1 059 9

Сенатът на САЩ ратифицира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

  • финландия-
  • швеция-
  • сенат-
  • сащ-
  • нато-
  • русия-
  • война-
  • отбрана

В САЩ единствено Сенатът има право да ратифицира международни споразумения

Сенатът на САЩ ратифицира приемането на Швеция и Финландия в НАТО - 1
Снимка: Shutterstock

Американският Сенат одобри резолюция, ратифицираща протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция в НАТО след историческото решение на тези две страни да се откажат от неутралитета си поради руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Горната камара в Конгреса на САЩ одобри резолюцията с огромно мнозинство при гласуването ѝ от сенаторите от двете партии - с 95 гласа "за" срещу един "против". За приемането на текста беше необходимо той да бъде подкрепен от най-малко две трети от гласувалите. Правителството на Байдън подкрепяше горещо тази ратификация, чиято цел е да демонстрира непоклатимостта на Алианса пред експанзионизма на Русия.

В САЩ единствено Сенатът има право да ратифицира международни споразумения. Руският президент Владимир "Путин се опита да използва войната в Украйна, за да раздели Запада. Вместо това днешното гласуване показва, че Алиансът е по-силен от всякога", заяви лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър малко преди гласуването. Вчера протоколите за присъединяване на двете скандинавски страни към НАТО бяха ратифицирани от парламентите на Франция и Италия.

Заедно със САЩ държавите, ратифицирали бъдещото членство на Финландия и Швеция в Алианса, стават 23 от общо 30. За да влязат в сила протоколите за присъединяване, те трябва да бъдат ратифицирани от всички страни, членуващи в пакта. Ставайки част от организацията, двете страни ще могат да се ползват от чл. 5 от Северноатлантическия договор. Той предвижда съвместен отговор в случай на нападение срещу един от членовете на Алианса. На вчерашните дебатите сенаторите отхвърлиха поправка, която имаше за цел да запази правото на американския Конгрес да обяви война при задействане на чл. 5.

Членството на Швеция и Финландия обаче все още не е гарантирано, той като Турция заплашва да "замрази" процеса, обвинявайки двете скандинавски страни в благоразположеност към Кюрдската работническа партия (ПКК) и съюзниците ѝ, смятани от Анкара за терористични организации. Турция, която блокира влизането на двете страни в НАТО от май, подписа с тях през юни меморандум за разбирателство, обвързвайки членството с борбата им срещу кюрдските движения и поддръжниците им на тяхна територия. В края на юли обаче турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново заплаши да блокира процеса, обвинявайки по-конкретно Швеция, че не е "поела своя дял" от борбата срещу тероризма.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българските турци

    7 3 Отговор
    " Турция, която ги обвини, че подкрепят групировки, които Анкара смята за терористични, "
    Турция обвинява почти всички останали членове на пакта които по един или друг начин толерират сепаратистите (ПКК) и гюленистите(ФЕТО) в Турция и им дават убежище в страните си и след което "наивно" или най "нахално" или "арогантно" говорят за "член ПЕТИ"на НАТО !Финландците като Естонците,Унгарците и Българите са народ с Алтаични корени и вероятно ще бъдат ратифицирани ...Шведите и те но малко по късно(след "сделката"Ф-16) !
    Не трябва да се забравя че НАТО има обвързващ кодекс който е валиден за всички членове на този пакт и че те никак не звучат като правила на някое Благотворително дружество за закрила на европейски пудели или Мускетарско клубче за взимопомощ ! Кръвта на турският аскер която е пролята по време на мисиите на НАТО през 70 годишното му членство е винаги горещо и пари сърцата на 90 милиона турци в Турция и извън Турция ! Тия които виждат "неблагодарни кучета " в Турското ВЕТО нека се опитат да пресметнат на каква стойност би била всяка Българска или кoято и да е капка кръв пролята за НАТО от воин на останалите 29 !!!
    Някои ще хранят кучета да те лаят , а ти ще идеш да лееш кръвта си за тях...къде има такъв кодекс с член ПЕТИ ! ! !
  • 2 Гаглей

    4 5 Отговор
    Точно така защото САЩ са единствената световна свръх държава, защото техният военен бюджет е по голям от на всички държави взети заедно, защото единствено те вече 20 години летят на изтребители 5 поколение. Те ще решават съдбите на озверелите диктатори, колкото и да се надявате, че измислената ръждясала, корумпирана Параша и просяци те в Китай, които работят за 100 долара месечно, са някакви световни фактори

    Коментиран от #4

  • 3 Нека се

    4 2 Отговор
    Одобряват. Скоро няма да има НАТО.
    Западналите живеят само в илюзии ..
  • 4 Сащ са

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гаглей":

    ФАЩ, най-големия боклук на планетата. Коко войни, колко държави и народи унищожиха?
    Седят на една печатница и бълват зелена хартия. Имали били голям БВП? Нанай. Всичко при тях е лъжа. 5-то Поколение "Раптора" е пълен боклук, както и орехваления ф-35. А ние балъците за милиардите, даже и ф-16 едва ли ще получим.

    Коментиран от #5

  • 5 Гаглей

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сащ са":

    Колкото и да не ти се иска аз пиша истини за раптора няма как да знаеш нещо, защото до ден днешен и най малкото болтче е строго секретно, даже е забранен за продажба в други държави. Ф 35 е най търсения и поръчван самолет от други държави. Реализирани са стотици продажби, повярвай ми евреите не са тъпи да си го поръчат ако е боклук. Може да са всекви САЩ фащ

    Коментиран от #7

  • 6 Красимир Петров

    2 1 Отговор
    Браво!
  • 7 Може

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гаглей":

    Ама вече не са. Всичко има някога край. Тези се уляха с жестокостта и лъжите си. Евреите са добри в жонглирането с пари, не напразно цялата финансова система е тяхна. Но в техниката изобщо ги няма. Те са добри и в лъжите и интригите. Наоадат съседите почти всеки ден с бомби и ракети и няма осъждане и санкции, нали. Те управляват и фащ. Ф-35 е толкова "невидим", колкото и Ф-117 беше :).Даже старите С-400 го виждат, за това фащ толкова са против Турция да го има. А новите С-500 и С-550 и ракети в хиперзвук хващат. ФАЩ са бита карта. Никога не са водили война на тяхна територия. Даже един Ким от С.К. ги направи разногледи, когато им каза, че поне една негова ракета ще падне там на фащиянска територия. Веднага се отказаха да воюват с него :)... А какво ще правят ако един Сармат или Посейдон ги удари :)?
  • 8 Така така

    1 0 Отговор
    Както и предположих, че никой няма да се съобрази с желанието на анадолеца. Прекалено е малък, за да е някакъв значим фактор.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.