Last news in Fakti

6 Август, 2022 19:09 954 0

Пилотите подкрепят споразумението за заплатите, няма да подновят стачката

  • sas-
  • сас-
  • авиокомпания-
  • гражданска авиация

САС, която отдавна изпитва затруднения и подаде молба за обявяване в несъстоятелност, е изчислила, че протестните действия са й стрували повече от 145 млн. долара по време на обикновено печелившия пиков летен сезон

Пилотите подкрепят споразумението за заплатите, няма да подновят стачката  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шведски, датски и норвежки профсъюзи на пилотите гласуваха в подкрепа на приемането на колективния трудов договор, постигнат с авиокомпания SAS (САС) миналия месец, поради което няма да подновят стачката си, съобщиха днес профсъюзите, предаде Ройтерс.

САС преустанови около 3700 полета по време на 15-дневната стачка през юли, в резултат на която 380 000 пътници останаха блокирани.

В Дания 93 % от членовете на пилотския профсъюз гласуваха в подкрепа на споразумението.

"Изключително съм щастлив от голямата подкрепа за споразумението, не на последно място, след като преминахме през толкова дълъг и тежък конфликт", заяви Хенрик Тирегод, председател на датския Съюза на пилотите.

"Членовете ясно разбраха сериозността и това показва колко силно е единството сред пилотите", допълни той.

САС, която отдавна изпитва затруднения и подаде молба за обявяване в несъстоятелност в САЩ на втория ден от стачката, е изчислила, че протестните действия са ѝ стрували повече от 145 млн. долара по време на обикновено печелившия пиков летен сезон.

Сделката включва по-ниски заплати и по-дълго работно време за пилотите, но и ангажимент от страна на САС, чиито най-големи собственици са правителствата на Швеция и Дания, да възстанови на работа пилоти, които бяха уволнени по време на пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: