Last news in Fakti

9 Август, 2022 11:19 756 11

САЩ удвояват инвестициите си в страните в Тихия океан

  • сащ-
  • инвестиции-
  • тихия океан-
  • уенди шърман-
  • обиколка

Заяви днес заместник-държавният секретар на САЩ, Уенди Шърман

САЩ удвояват инвестициите си в страните в Тихия океан - 1
Източник: БГНЕС

Съединените щати удвояват инвестициите си в страните в Тихия океан, заяви днес заместник-държавният секретар на САЩ, Уенди Шърман в края на своята обиколка из пет страни от региона, в който Китай се опитва да разшири влиянието си, предаде АП.

„Тук, в Пасифика, ще бъде написано бъдещето“, каза тя по време на церемония в Уелингтън, Нова Зеландия, за подписването на споразумение, предаде БТА.

Критици обвиняват Вашингтон, че пренебрегва региона и така позволява на Пекин да засилва контрола си върху него. През април Соломоновите острови сключиха споразумение за сигурност с Китай, което стресна много тиохокеански държави, опасяващи се, че това може да доведе до изграждането на китайска военна база на островите. По-рано тази година САЩ обявиха, че ще възстановят посолството си на Соломоновите острови.

Шърман каза днес в новозеландската столица, че САЩ винаги са били тиохокеанска държава и че приоритет на президента Джо Байдън е възраждането на съюзи и двустранни отношения по света. „Така че удвояваме нашите инвестиции в Пасифика“, заяви тя и уточни, че става дума за „отношения, партньорства и регионални организации“.

На въпрос дали САЩ, или Китай ще спечелят битката за влияние в региона, Уенди Шърман отговори, че не гледа на нещата по този начин. Според нея това „не е чак битка“, тъй като страните опитват да установят отношения „с всяка страна, която смятат, че ще помогне на техния напредък“. Тя подчерта, че „САЩ не молят никоя страна да избира между тях и Китай или между друга страна и Китай“.

В Уелингтън Шърман подписа споразумение за задълбочаване на сътрудничеството с Нова Зеландия в областта на космическите мисии и справянето с кризи. Преди това тя бе на посещение в Самоа, Тонга, Соломоновите острови и Австралия.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво !

    14 0 Отговор
    Как с оръжие ли, както винги? Почнаха цветните неразбории! Пазете се!
  • 2 пишете истината

    18 0 Отговор
    По добре пишете че краварите удвояват кражбите в Тихоокеанския регион.
  • 3 Той

    13 0 Отговор
    Ама без някой да ги иска те сами си решават, че ще удвоят зависимостта на тамошните държави
  • 4 Конят в Реката

    12 0 Отговор
    В България не правят инвестиции.Само бази правят.Подготвят ни за тепих.

    Коментиран от #10

  • 5 Бе тия

    5 0 Отговор
    Беее... тия гринговци нямат ли една прилична на вед жена,а само ни убутват склерозирали бабички като ПИлосито,КИлъри и тая скумрия? Отнесоха като бръмбър-сламка брешневските старци.
  • 6 Симо

    7 0 Отговор
    На времето обвиняваха комунизма в технически застой, защото нямало конкуренция, а планова икономика. Сега явно в остра среда на геополитическа конкуренция, САЩ ще удвоят и утроят усилията и ще развържат кесията в опит за доминация над геополитическата конкуренция. В този ред на мисли, ако ние имахме политически стратези, биха се възползвали от ситуацията и да изцицат и двете страни. Все пак сме на геостратигическо място. Да, ама не сме случили на политиця, а на евтини търгаши и иес мени.
  • 7 свидетел

    4 0 Отговор
    .........и учетворяват заробването !
  • 8 По добре

    1 0 Отговор
    Инвестират в страната си че положението не е Ок.
  • 9 баба Яга

    0 0 Отговор
    Лавров какво чака...защо не ги удвои и той, поне на Куба да закара малко зърно и петрол че изпукаха от глад и им изгоря бензина на ората. Мексико и Венецуела пратиха техника за гасене Ама не той мисли пак ракети да кара там и да ги защитава от гръмотевиците дето палят резервоарите.
  • 10 киро казана

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Конят в Реката":

    А ти ще инвестираш ли в някой за който знаеш че освен да краде за друго не мисли? Отговори ми само с ДА или НЕ? Ние сме в 6-тия рунд ти все още за подготовка на тепиха мислиш. Нямаш пари да си купиш шише шарлан да се намажеш за борбата а седнал се бие у гърдите.
  • 11 Теодор Рузвелт

    0 0 Отговор
    САЩ винаги са номер едно