Last news in Fakti

15 Август, 2022 18:17 2 326 5

Възможно е да блокират пътища в Сърбия

  • сърбия-
  • пътища-
  • фермери-
  • протест

До момента няма резултат от разговорите

Възможно е да блокират пътища в Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Земеделците в Нови Сад са готови да радикализират протеста си, възможно е блокират пътищата, съобщава вестник "Данас".

Протестиращите са блокирали Нови Сад в очакване на резултати от разговорите на техни представители с премиера Ана Бърнабич. Протести има и в Суботица, Панчево и Крагуевац. Земеделците в Лапово чакат на тракторите си отговор от правителството, а фермерите от южен Банат са блокирали и двата изхода от Панчево за Белград.

До момента няма резултат от разговорите. Фермерите протестират против "унизителното и отчайващо състояние на земеделието в Сърбия и мълчанието на институциите по отношение на такова състояние".

Те искат цената на слънчогледа да не е по-ниска от 700 евро за тон, а горивото за есенна работа да е 170 динара (1,45 евро). За пролетната сеитба те искат да бъдат освободени от акциз върху горивата. По-рано този месец министърът на земеделието Бранислав Недимович обеща на фермерите, че ще бъдат взети редица мерки, но те заявиха, че няма да махнат тракторите си от центъра на Нови Сад, докато не получат писмени гаранции, че обещанията ще бъдат изпълнени.

Един от фермерите, Джордже Груич, допълни тогава, че стопаните настояват да бъде обявено бедствено положение заради сушата. "Ние поставяме условията, защото ние храним тази страна", каза той. От седмица земеделците блокират Нови Сад и други градове в Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 м1а2

    6 7 Отговор
    Не ми пука какво ще правят сърбите.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 АВЕ....НАЛИ БЯХА МНОГО ДОБРЕ

    4 0 Отговор
    ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТИ И НЯМАХА ПРОБЛЕМИ КАТО НАШИТЕ ВЕ.....ЗАЩОТО БИЛИ ПРИЯТЕЛИ С ТЕЗИ И ОНЕЗИ...НАЛИ БЯХА НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ НАС...ЩО СЯ ТЪЙ СТАНА....НЕ ЧЕ НЕЩО... АМА НАЛИ ВСЕ ПАК ДА СЕ ЗНАЕ....

    Коментиран от #5

  • 4 Дългият

    3 1 Отговор
    Колко дивотия се сътворява сега,след дивотията на Сталин и Сие през 1945 год...Същата дивотия я правят сега и наследниците от Русия....Такава им е семката....
  • 5 ТАНЮГ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "АВЕ....НАЛИ БЯХА МНОГО ДОБРЕ":

    Те само по държавна пропаганда са добре. Явно обикновените сърби са по-малоумни от нас щом живеят в суреален свят.
Новини по държави: