Last news in Fakti

16 Август, 2022 12:09 674 1

ЕС работи за увеличаване на икономическите връзки в Тихия океан

  • ес-
  • икономически-
  • връзки-
  • тихия океан-
  • сигурност

Европейският съюз работи за засилване на присъствието си в Тихия океан чрез икономически връзки и нови ангажименти за сигурност

ЕС работи за увеличаване на икономическите връзки в Тихия океан - 1
Източник: Shutterstock

Европейският съюз работи за засилване на присъствието си в Тихия океан чрез икономически връзки и нови ангажименти за сигурност, тъй като геостратегическата конкуренция в региона се засилва, каза днес посланикът на блока в тихоокеанските островни нации.

Посланик Суджиро Сийм каза пред Ройтерс в интервю по време на посещение в Нова Зеландия, че ЕС отдавна е бил възприеман като партньор за развитие в Тихия океан и че иска да бъде възприеман и като икономически и стратегически партньор.

Натискът на ЕС идва в момент, когато големите сили се борят за влияние в региона, като Съединените щати и Австралия засилват ангажимента си в Тихия океан, след като Китай подписа пакт за сигурност със Соломоновите острови тази година.

„Геостратегическото значение на Тихия океан се признава от всички, включително от Европейския съюз“, каза Сийм.

Европейският съюз отдавна има присъствие в Тихия океан, най-вече чрез връзките на Франция с Френска Полинезия.

През 2021 г. Европейският съюз изготви официална индо-тихоокеанска стратегия и обяви глобален инфраструктурен фонд от 300 милиарда евро (305 милиарда долара), който според Сийм помага за засилване на връзките.

ЕС има няколко проекта за развитие в региона и разглежда още, каза той, отбелязвайки, че финализира планове за изразходване на 5 милиона евро за предпроектно проучване за пристан на остров Киритимати в Кирибати.

„Винаги сме казвали, че нашата позиция в региона не е срещу никого. Ние не сме тук, за да сдържаме Китай“, отбеляза Сийм.

Въпреки това, когато държавите вземат решения с кого да си партнират, е важно те да преценят последствията, като например дали им се предлага помощ за развитие или заеми.

„По-голямата част от помощта от Китай всъщност ... това са заеми. Така че това увеличава уязвимостта на дълга на тези страни.“

Част от стратегията за засилване на присъствието на ЕС в Тихия океан е да се осигурят икономически възможности, каза Сейм, и той е подписал редица търговски партньорства с тихоокеанските правителства и преговаря за подобно споразумение с Тонга, за да му позволи по-добър достъп до европейските пазари.

Той добави, че ЕС също планира да засили своя отпечатък в морското наблюдение в Индо-Тихия океан.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.