Last news in Fakti

17 Август, 2022 11:01 1 843 16

Байдън постигна значителна победа

  • джо байдън-
  • закон-
  • сащ-
  • американски президент-
  • инфлация-
  • икономика

Демократите разчитат тази законодателна победа да им помогне да увеличат шансовете си на изборите

Американският президент Джо Байдън подписа закон за "намаляване на инфлацията", който според икономисти обаче няма да постигне тази цел, пише в. "Вашингтон таймс", предаде БТА.

Байдън похвали новото законодателство, което заема централно място в неговата политика, и определи подписването като "исторически момент". Той също така ясно показа, че разглежда пакета на стойност 740 милиарда долара като най-голямата надежда на своята Демократическа партия да избегне катастрофа на изборите в средата на мандата през ноември, отбелязва американското издание. Подписването на закона представлява значителна победа за дневния ред на демократите в областта на климата и здравеопазването. До него се стигна след повече от година преговори за осигуряване на подкрепа от умерените демократи в Сената.

Първият проблем с твърдението на демократите за намаляване на инфлацията според много икономисти обаче е, че има икономически сили, които са извън властта на Белия дом и Конгреса. Например новото законодателство включва данъчни кредити за електрическите автомобили в размер на 7500 долара с цел борба с климатичните промени, но автомобилните производители наскоро обявиха повишение на цените на новите електрически коли с почти същата сума, посочва вестникът.

Световните цени на енергията също не са във властта на Вашингтон. Друг проблем е вероятността през следващите месеци или години правителството и Конгресът да вземат свързани с разходите решения, които да променят сегашните прогнози за въздействието на новото законодателство върху инфлацията, коментира "Вашингтон таймс".

Подписването на широкообхватния законодателен пакет е едно от най-значимите постижения на Байдън, откакто стана президент. Подкрепеното от демократите законодателство предвижда намаляване на цените на лекарствата с рецепта, подсилване на сектора на възобновяемата енергия и налагане на нови данъци върху големите корпорации. Мярката обаче е критикувана от републиканците, които я определят като надхвърляне на правомощията на правителството и настояват, че тя няма да има особен ефект за понижаване на високата инфлация, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Демократите разчитат тази законодателна победа да им помогне да увеличат шансовете си за изборите наесен. Те обаче са изправени пред задачата да убедят обществеността в предимствата на новия закон, при положение че много от ползите му няма да се почувстват години наред, коментира изданието.

Байдън изтъкна новото законодателство като една от най-значимите мерки в историята на САЩ, отбелязва в. "Вашингтон пост". Президентът каза на церемонията по подписването, че неговото управление е започнало насред "мрачно време в Америка", посочвайки пандемията от коронавируса, безработицата и заплахите за демокрацията. Но въпреки това по думите му правителството "не се е разколебало", а постига "резултати за американския народ". Новото законодателство включва значителни стъпки към осъществяване на целта на президента за модернизиране на американската икономика и намаляване на зависимостта ѝ от изкопаемите горива. Пакетът обаче не осигурява на работниците много от икономическите промени, които Байдън обещаваше, че ще помогнат на американците да печелят повече и да се радват на удобствата на живота на средната класа, пише в. "Ню Йорк таймс".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    20 0 Отговор
    "пакета на стойност 740 милиарда долара" - тия долари ще ги печатат ли?

    Коментиран от #8

  • 2 Бонев

    13 1 Отговор
    Той знае ли?

    Коментиран от #5

  • 3 Григор

    15 0 Отговор
    Страхотна победа в ръкуването.Поздравиха го с ръкостискане ,а той чака второ?!!!И гледа сърдито.
    След подписване на закона....цирк с химикалката и маската. За подаването на ръце е излишно да се коментира.
  • 4 Мнение

    14 1 Отговор
    Долу Бай Дрън!Това е изкукала марионетка на лекарства.Ползват го да разпалват войни и да си продават оръжията.Вреден е за цял свят.Синът му като се напие се мисли за Хитлер.В TikTok го бяха пуснали как си прави разни неща гол.Хънтър е виновен за всичко в Украйна.Постъпва на работа там през 2014-та и случайно от тогава има проблеми там.В мемоарите си самия той пише как докато е бил в Украйна нищо не помни,защото през цялото време е бил пиян и дрогиран.Той е подписал и за биолабораториите в Украйна.
  • 5 Тръмп

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бонев":

    Не знае и няма представа за какво става на въпрос.
  • 6 1234

    13 0 Отговор
    Американският президент Джо Байдън подписа закон за "намаляване на инфлацията", което задмина дори управлението при социкономиката. Това показва характера на икономиката на САЩ. Всеки нормален икономист ще се изсмее на твърдението на демократите за намаляване на инфлацията, което си е чисто политическо становище. Пазарната икономика се базира на свои закони и икономически сили, които са извън властта на Белия дом и Конгреса. Странно, но вманиачените евроатлантици не се смеят на тази мярка.

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ставри

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    Те са събрали от едни продадени Ефки, но нямат и намерение да ги доставят.Сега чакат за едни нови да прижабат парите.Изпратиха в едни страни по балканите военни да ги хрантутят там.....икономии.
  • 9 Някойси

    5 0 Отговор
    Да пробва да победи и Старческата Дименция.Но надали !!!!
  • 10 стоян георгиев

    10 0 Отговор
    то дъртак всеки ден подписва нещо , за което на другия ден вече не помни че е подписал
  • 11 село

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "1234":

    На твое място не бих се смял на Демократите. Те говорят това, което искат да чуят техните избиратели. Не са виновни, че наркотиците, алкохола и джендарията са докарали до това състояние американският народ.
  • 12 плевен

    13 0 Отговор
    Байдън постигна решителна победа. Подписа закон, който няма да върши работа.
    Маре, Маре! Ти се шегуваш с Президента.
  • 13 Амдертлиев

    12 0 Отговор
    Бай Дън постигна значителна победа!Отново кара колело.А някой кара колелооо..
  • 14 Флипп

    7 0 Отговор
    Гледахме ги. Господин Президент как точно новата законова рамка ще намали инфлацията?
    Президента : Следващия въпрос.

    Същите паляци като тези които назначават и на нас, ужас!
  • 15 МалкоЛогика

    4 0 Отговор
    А може ли да подпише закон "Слънцето да изгрява от Запад" ?

    Коментиран от #16

  • 16 Защо

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "МалкоЛогика":

    За сега ще изгрява само от Украйна. Като свършат украинците ще видим.