Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Август, 2022 14:38 5 322 82

"Знаем колко ви е страх": партизанската война в Украйна

  • крим-
  • страх-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • партизани-
  • инвазия-
  • владимир путин-
  • взривове-
  • ракети

Най-вече в окупирания юг на Украйна партизаните стават все по-активни

"Знаем колко ви е страх": партизанската война в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Партизаните от Херсон ви следят, те наблюдават вашите движения, вашите бази, вашите оръжейни лагери“, казва във видеото мъж с маскирано лице и глас, променен по електронен път. „Знаем колко се страхувате. Ще продължим да ви колим като свине."

В затъмнената стая зад него виси знамето на украинското съпротивително движение. На него се вижда логото на онези, които в Украйна са наричани партизани: два един в друг преплетени прави ъгъла на черен фон.

Активност в региона на Южна Украйна

„Партизанското движение е доста активно“, каза в началото на август по украинската телевизия Наталия Хуменюк, говорителка на украинската армия в южната част на страната. „Мисля, че в близко бъдеще ще видим резултати, които показват как си сътрудничим.“

В последните седмици и месеци се трупат немалко доказателства за това – особено в Южна Украйна: в края на юли по украински данни в Мелитопол в централата на кремълската партия „Единна Русия“ се стигна до експлозия, в Херсон бе взривен автомобилът на двама полицаи, работили за руските окупационни власти. В началото на август – по информация на руски медии – заместник-шефът на местната администрация на Нова Каховка в Херсонска област е бил застрелян близо до дома си.

Това са само последните случаи от цяла поредица атаки и саботажи, които бойците от съпротивата осъществяват в окупираните райони почти от самото начало на войната. Партизаните вероятно имат участие и в експлозиите в руска военно-въздушна база на полуостров Крим, както твърди анонимен източник пред „Ню Йорк Таймс“.

Основни задачи

Като партизани биват определяни въоръжените бойци от съпротивата, които нелегално се борят срещу окупаторите. Но в днешна Украйна понятието има и по-широко значение. Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров казва, че партизаните имат три основни задачи: да унищожават оръжията на руската армия, да блокират маршрутите за доставки, да предават информации на украинските военни и с акциите си да деморализират окупационните сили. „Вече виждаме резултати“, допълни той.

Украинската съпротива оперира нелегално, но пък има официален интернет сайт на английски и на украински – създаден от украинските специални части в знак на подкрепа за тези, „които искат да се борят за освобождаването на нашата страна и за освобождаването ѝ от руските окупатори“. Със закон на украинските специални части е възложено да координират съпротивата и да информират своевременно за акциите на т.нар. партизани.

При това не става дума само за актове на насилие. В Херсон от седмици неизвестни лица рисуват по обществените сгради украински знамена или жълти ленти в знак на съпротива. През отминалите седмици те маркираха местата, в които окупационните власти искат да организират референдум за отцепването на региона от Украйна, с буквата „i“. В града постоянно се разпространяват позиви, на които пише: “Не взимай руски паспорт, попречи на референдума“, „Херсон е в Украйна“ или „Време за мъст“.

Цивилните помагат интензивно

По-често обаче се виждат малките лентички в цветовете на Украйна, които се разпространяват из града или биват връзвани по дървета или парапети. Над 6000 души са се абонирали за канала „Жълта лента“ в Телеграм, където редовно се разпространяват снимки от акциите.

Максим от Херсон започнал съпротивителните си акции със свалянето на руски знамена и организиране на протести. Но прави и друго – наблюдава придвижването на руските войски и предава информацията на украинската армия – стига до данните благодарение на набавени от интернет данни и снимки за координатите на руската военна техника.

По сходен начин действа и Сергей от Бердянск, който по принцип се занимава с изкуство – създал си е мрежа от съмишленици, от която събира сведения за движението на руските войски. Самият той обикаля с колело из града и понеже не му обръщали внимание, имал възможност да види какво правят руските военни в окупирания град.

В резултат от всичко това руснаците вече се боят да излизат по улиците на Херсон, казват активистите от съпротивата. Все по-често се случва руски войници да бъдат убивани от украински партизани. „Колкото повече руснаци изчезваха, толкова повече оръжие получаваха нашите партизани“, обяснява Максим.

Организирана съпротива?

Партизанското движение явно не възниква спонтанно. Още след началото на войната през 2014 година украинските специални части са започнаха да обучават бойци на съпротивата, казва пред британския „Гардиън“ Серхий Кузан, председател на украинския Център за сигурност и сътрудничество. Бойците са съставна част от украинските отбранителни сили , а техните семейства са изведени от окупираните райони на по-сигурни места.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и тия са партизани

    53 41 Отговор
    колкото наще партизани преди 9и,кокошкари дето не искат да работят,и е по лесно да крадът своите

    Коментиран от #21

  • 2 Поручик Галицин

    80 39 Отговор
    Гола вода сте без сателитните снимки и разузнаването на САЩ, които ви запалиха държавата а сега ви " помагат".

    Коментиран от #40

  • 3 обичам да чета

    60 28 Отговор
    дойче веле когато съм в тоалетната по голяма нужда,кеф ми става като пусна водата да отмие голямата нужда

    Коментиран от #49

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ИМЕННО

    38 15 Отговор
    Журналистите пишат, че украинските военни на юг «остават притиснати в окопите си», а ударите по руската логистика не са подкопали основните предимства на Руската федерация.

    „Скъсяването на линиите за доставки все още не е подкопало преобладаващото предимство на Москва в артилерия, боеприпаси и тежки оръжия, което прави трудно, ако не и невъзможно, за украинските сили да продължат напред без огромни загуби.“

    Украинските офицери, с които разговаряли кореспондентите, твърдят, че въоръжените сили на Украйна в Херсонското направление нямат предимство по отношение на личен състав и техника. А напоследък тази разлика се увеличи, защото Русия изтегли резерви на юг.

    В този контекст NYT, позовавайки се на високопоставени украински служители, поставя под съмнение наскоро обявената информация за бягството на руското командване от Херсон към левия бряг на Днепър.

    „Няма доказателства за това“, пише вестникът.

    Коментиран от #80

  • 6 ТаУмВзе

    42 32 Отговор
    Калининград Берлин 220 секунди. Да си знаете! И помислете, ако можете Кой трябва да се Страхува здравословно.

    Коментиран от #8, #9, #23, #34

  • 7 Националист

    36 47 Отговор
    Бункерния плъх Путин да му мисли

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Фактъ

    21 27 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Ако не я взривят преди орките да са я изстреляли
  • 10 хмн

    36 13 Отговор

    До коментар #7 от "Националист":

    а бункерния наркоман може ли да мисли след поредната линийка
  • 11 Монгола

    35 27 Отговор
    Те руснаците има групи за ловене точно на партизани като разпнат за назидание 100тина фашиста ше им минат мераците на бързо за партизанска война.
  • 12 Механик

    37 17 Отговор
    Според статията, руснаците умират от страх. Само зеления да не почне да циври, че го бият.

    Коментиран от #19

  • 13 Е, няма да им е за първи път

    35 11 Отговор
    да се разправят с терористични групи на тази територия. И след ВСВ са имали подобен проблем и са го решили.

    Коментиран от #78

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ИНТЕРЕСНО...ИНТЕРЕСНО

    19 26 Отговор
    .....а в България бивши партизани и ВЪЗ.рожденици ИСКАТ да си сътрудничат дългосрочно с газПРОМ и друг РУ.КИ.пром

    Коментиран от #16, #71

  • 16 те вече го направиха

    10 6 Отговор

    До коментар #15 от "ИНТЕРЕСНО...ИНТЕРЕСНО":

    бившите партизани от герб и пп
  • 17 Иванушка  🇷🇺

    19 22 Отговор
    Местната селска дружинка ще прави Перемога.
    Абе аланкоолу селяндури полски, що дразните руснака и искате да ви подхване както бих ви подхванал аз.
    Сриване на Киев, ликвидиране на Зеленчука и цялата му фашистка клика, спиране на тока и газа, който Украйна получава все още от Русия.
  • 18 Дуай Липа

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Всеки ден гърмим":

    бъркаш се, това е флатурацията на баба ти
  • 19 Като 64км колона до Киев?!?

    22 18 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    ПУТКИН : "Ще влезем в Киев за 24часа"!
    Кадиров " За 7 часа ще задържим Зеленски и 16 бандери от правителството" ?!?
    😂
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 има разлика

    18 24 Отговор

    До коментар #1 от "и тия са партизани":

    Ааааа,тия нямат нищо общо с ония.Тези не обират мандри ,не убиват хора в църкви , а и си защитават родината.

    Коментиран от #27

  • 22 българин

    22 20 Отговор
    Браво на партизаните. Слава на ВСУ.
  • 23 Накимура

    28 21 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Тоя мит,че русия била военна сила бе разбит на парчета от една дребна Украйна.Целия свят видя ,руската военна "мощ" какво посмешище е.С парадна армия да се репчиш на големите някак не става.Само с лаене до небесата също не става Руснаците даже и те учудиха милите колко са жалки във военно отношение.Мислиш ли,че русия не си дава сметка,че ще яде шамарите ,ако попадне на по-сериозна армия ? Единствената причина руснаците да се репчат още е ,защото имат ядрено оръжие за гаранция

    Коментиран от #39, #57

  • 24 За нас русофилите е чест

    17 25 Отговор

    До коментар #8 от "555":

    да бъдем ударени от руски бомби, даже с нетърпение чакаме този миг ! След това отиваме в путинския рай, за да се видим с него ! Скоро, много скоро !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 родината си защитават

    12 10 Отговор

    До коментар #21 от "има разлика":

    редовните укри,а тия са ренегати като вашите комундета дето взеха властта някога и се писаха активни и сега са в герб пп дб и тем подобни бесепарски организациии за да крадът,нали така внучето на активния борец
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дойче веле

    8 3 Отговор
    Яхвайте тротонетките и фиуу да ви няма

    Коментиран от #64

  • 30 Ицо

    15 7 Отговор
    Тия си заминаха над 200000 и акъл не им дойде пак дърпат мечката за опашката
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ПОКЛОН !! ИСТИНСКИ ПАТРИОТИ И РОДОЛЮБЦИ

    12 17 Отговор
    СЛАВА АЗОВ
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 натовец

    9 9 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Сектанте, само при отварянето на силоза и ще бъде унищожена.

    Коментиран от #81

  • 35 Ал Бунди

    13 12 Отговор
    Абе отдавна казвам аз , че рашистите ще гризат дървото от към дебелата страна, ама не ми вервате. Сега убедихте ли се, че Ковпак е бил украинец, а?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 тъп рублофил

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "Иванушка 🇷🇺":

    Знаем.
  • 38 Партизан Петко войвода

    4 2 Отговор
    Мъ.миста.ви мръсна.
  • 39 Жоро

    10 12 Отговор

    До коментар #23 от "Накимура":

    Само дето има едно нещо което не се сещаш относно атомките на руснаците. Горивото е високо коризионно, налага се периодична подмяна и профилактика на системата. Корупцията е толкова голяма в русия обаче че дори и малкото средства които заделят за поддръжка се крадат, крайния резултат е атомки които въобще няма да литнат или такива които още в силоза ще гръмнат. До тука видяхме една неподдържана армия, ниско мотивирана /не говоря за вагнеровците или тик-токърите кадировци/ ниско платена, техниката - застаряла, доставките до фронта - йок. Защо си мислите че атомките им са ОК.

    Коментиран от #46, #66

  • 40 Голем смях

    11 9 Отговор

    До коментар #2 от "Поручик Галицин":

    Прав си ..САЩ нападнаха Украйна ,избиха населението,изнасилиха децата ,разрушиха градовете..И продължават да бомбардират и убиват.Мръсни ,долни американци....

    Коментиран от #52, #67

  • 41 7-ми МЕСЕЦ.... 44 000 ОР'К'И ДАДОХА ФИРА

    12 9 Отговор
    СЛАВА АЗОВ

    Коментиран от #48, #68

  • 42 Гоуем демократ

    12 13 Отговор
    Не, не и не!!! Това което правите не е партизанска война, а мръсни и подли действия на които ви учат армията спецове от Америка, Израел и откъдето се сетите с едничката цел да отслабят Русия, а вас просто използват като инструмент за това!

    Коментиран от #45

  • 43 Смръдлю

    9 11 Отговор
    Партизанска, партизанска, ама фашистка!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Путлерас

    13 5 Отговор

    До коментар #42 от "Гоуем демократ":

    Това е специална партизанска операция а не война!
  • 46 Иванушка  🇷🇺

    9 12 Отговор

    До коментар #39 от "Жоро":

    Жорката експерДа от дивана 😂😂😂
    Войната се оказа много полезна за Русия да си свери часовника, вярно че има доста слабости и дупки, но вече руснаците пълнят и запълват дупките и слабите места на украинците, чак пушек се дига ))
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Хи хи

    7 5 Отговор

    До коментар #41 от "7-ми МЕСЕЦ.... 44 000 ОР'К'И ДАДОХА ФИРА":

    Забрави да завършиш с Хайл. Айде следващия път.
  • 49 Браво

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "обичам да чета":

    Като Путин си! И той така взима в тоалетната и се наси ра по-бързо, като чете!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 МАН ав ЧО

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Всеки ден гърмим":

    Пърдиш на агресорите....
  • 52 Поручик Галицин

    14 3 Отговор

    До коментар #40 от "Голем смях":

    Прав си, но преувеличаваш. Когато сме в една кръчма и ти окуражаваш човека до сеце си да ме обижда, замерва със фъстъци, всякак да ме предизвиква, въпреки че знае, че той не ми е по силите ,то пък ти му обещаваш, че ако му скоча ,то ще го защитиш и в последвалия неизбежен бой само седиш отсрани и чат пат като го нагъна ме тръпнеш за яката да загубя равновесие , но след 3,5 се аз отново ву шокам ряпата, то 7а, ти си виновен за боя, защото без твоята намеса и напразно окуражаване нямаше да има въргал.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Руските ZV. иne

    8 2 Отговор
    Не знаят, че украинската Коледа е подранила!

    Коментиран от #61

  • 56 любопитен

    1 3 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    Щооо, ти там ли висиш?

    Коментиран от #59

  • 57 Сакамоко

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Накимура":

    Първо забравяш за разбития мин ва военната сила на САЩ и НАТО: Афганистан и второ забравяш, че Украйна не е сама срещу Русия: САЩ и НАТО.
  • 58 Наблюдател

    11 7 Отговор
    Доброволните руски роби отново изпаднаха в истерия! Никой не обича колаборанти, така, че си правете изводите навреме!
  • 59 Българин

    8 6 Отговор

    До коментар #56 от "любопитен":

    Там е за русофилска и3мет!
  • 60 Българин, ама друг пъг

    5 7 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    За какво пишеш? Нещо те обиди ли? Много интелигентно говориш! Да не си завършил с 3 по милост в Столипиново, та така интелектуално отговаряш? Е жалко де.Жалко, че се мислите за прави и ни убеждаване в това с псувни, обиди, пращане къде ли не. И още по-жалко е че сте украинци, които са толкова нагли, че си мислят че могат да псуват българи и да ги гонят от България само защото сме били достатъчно добри да ви приютим. Наистина е жалко. Жалко за вас!
  • 61 Я па я!

    2 3 Отговор

    До коментар #55 от "Руските ZV. иne":

    Защо украинската Коледа да е подарила? Католици ли станахте? Или евреи?

    Коментиран от #69

  • 62 КОНТРАТА

    6 11 Отговор
    7000 мъже окраинци от,, Беркут " се сражават на страна на Руската армията. 2015г 7000 спец.командоси от подразделението,, Беркут" се изнесоха в Русия заедно със семействата си защото бяха заплашвани от фашистите на Порошенко.

    Коментиран от #65

  • 63 Някой

    7 8 Отговор
    Да, знаем колко ги е страх украинските героични управляващи. Много ги е шубе.
    Партизански действия винаги е имало. На много места. Рядко са донсели обрат на военните действия. Срещу редовна армия тези паравоенни групички нямат много шанс.

    Чудят се вече зелките какво да ни кажат, че да излезе че митичната "контраатака" на украинците се случва наистина. Само дето контраатаката им е в посока Киев.
  • 64 българин

    13 7 Отговор

    До коментар #29 от "Дойче веле":

    Яхвай влака и към мацква.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 МАН аф ЧО

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Жоро":

    Е пробвай ги да разбереш...
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 МАН ав ЧО

    1 4 Отговор

    До коментар #41 от "7-ми МЕСЕЦ.... 44 000 ОР'К'И ДАДОХА ФИРА":

    На тези дето ги изтрепаха в затвора ли?
  • 69 МАН ав ЧО

    3 6 Отговор

    До коментар #61 от "Я па я!":

    Слуги на дявола са станали. Сменили са иконите с $$$ и само на тях се молят.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 555555

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "ИНТЕРЕСНО...ИНТЕРЕСНО":

    Еееех, и най милото си би дал само и само да се сложиш на Русия.
  • 72 Бесен_Язовец

    1 2 Отговор

    До коментар #70 от "Иванушка 🇷🇺":

    Не ми прави конКУРенция!
  • 73 НАСКО

    3 3 Отговор
    Доче фелър!
  • 74 Азов

    9 12 Отговор
    Огън да гори руския нацистки окупатор, всичките в чували да ги върнат у Москалия!!!
  • 75 Каниба

    11 7 Отговор
    бандеровците не сте партизани.
    партизаните се биеха срещу бандеровските нацисти!!! Така че , вашето си е чист тероризъм!!!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 незнайко

    5 4 Отговор
    Запада постигна целта си ! С разширяването на НАТО около границите на Русия а сега и са тази война в Украйна !!! Тежко ни и горко ако направят това и в Македония да се сбият с нас !!! Това е глобалната цел на основателите КАПИТАЛИСТИ на ЕС за да управляват и владеят подтиквани и подпомагани от САЩ !!! ДЕМОКРАЦИЯ = РАЗВИТ КАПИТАЛИЗЪМ !!!
  • 78 Иво

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Е, няма да им е за първи път":

    Тогава американците не са им изливали тонове оръжие. Сега ще е различно
  • 79 стоян георгиев

    8 1 Отговор
    Украинците показват че са народ затова и ще победят.

    Коментиран от #82

  • 80 За мишките и хората

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ИМЕННО":

    Това от Россия 24 ли го цитираш? Там казват също, че Ванга е предрекла как Путин ще управлява света и ще живее до 400 години.
    Шегата настрана, войната е доста по-сложно дело и за нея не може да се съди по статии. Обикновено значението на това дали имаш числено превъзходство или такова във въоръжението е доста по-малко от личната мотивация на войниците. А щом дори във вече превзети райони има здрав партизански отпор, това е показателно чия мотивация е по-силна.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ами

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "стоян георгиев":

    да пускаш донос за съседа че помага на русия и му резват главата - това с партизаните и мандрите и ние сме го играли
Новини по държави: