Last news in Fakti

18 Август, 2022 12:03 1 477 0

Китай предупреди, че сушата в Яндзъ може да продължи до септември

  • китай-
  • река-
  • яндзъ-
  • суша-
  • септември

Местните власти се опитват да намерят нови източници на енергия и да напояват културите преди събирането на реколтата наесен

Китай предупреди, че сушата в Яндзъ може да продължи до септември - 1
Източник: БГНЕС

Китайското министерство на водните ресурси предупреди, че тежката суша по горното и средно течение на река Яндзъ може да продължи до септември. Местните власти се опитват да намерят нови източници на енергия и да напояват културите преди събирането на реколтата наесен, предаде Ройтерс.

Необичайно силната гореща вълна в басейна на най-дългата китайска река продължава повече от два месеца. Вследствие на това доставките на електроенергия, произведена от ВЕЦ, намаляват и големи площи от обработваеми земи са засегнати от суша. На брифинг служител на министерството на водните ресурси Лю Чжъю, каза, че нормалните нива на водите може да се възстановят едва след месеци. Очаква се през септември притокът на вода в Яндзъ все още да е нисък и сушата в провинции Анхуей, Хубей, Хунан и Цзянси да се задълбочи, предупреди той.

По данни на метеоролозите валежите в басейна на Яндзъ от юли са били с около 45% по-ниски от нормалните и вероятно високите температури ще продължат поне още седмица. Властите предупредиха, че температурите ще днес може да надвишат 40 градуса по Целзий, като в части от град Чунцин да надхвърлят 44 градуса. Това ще окаже допълнителен натиск върху доставките на електроенергия поради по-голямо използване на климатици.

Нивото на водата в Яндзъ и в жизненoважните езера Дунтин и Поян, намиращи се в басейна на реката, сега е поне с 4,85 метра по-ниско от нормалното. Това е най-ниската отчетена стойност в историята за периода. Що се отнася до напояването, вече е критично положение за ориза и други есенни култури, предупреди Лю Вейпин, заместник-министър на водните ресурси. Той каза, че около 820 000 хектара са пострадали в района от Съчуан на югозапад до Анхуей в Централен Китай. Това засяга 830 000 души, 160 000 глави добитък, предимно в райони, разчитащи за напояване на по-малки водоеми или планински извори.

Язовирите нагоре по течението на Яндзъ са предприели действия за допълване на нивата на язовира "Три клисури", който ще освободи 830 милиона кубични метра през следващите дни. Местните власти са призовани също така да осигурят запас от достатъчно вода за употреба в спешни случаи и да използват допълнителни водоизточници, включително планински извори и потоци.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания