Last news in Fakti

21 Август, 2022 18:50 5 123 40

Вучич: Ще защитим гражданите си в Косово, ако НАТО не направи това

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич

Прищина планира да наложи забрана за влизане със сръбски документи от 1 септември

Вучич: Ще защитим гражданите си в Косово, ако НАТО не направи това - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Сръбските власти ще защитят своите граждани в Косово и Метохия от албански погроми, ако контингентът на НАТО не направи това“, каза сръбският президент Александър Вучич в неделя след среща с лидери на косовските сърби заради плановете на Прищина да наложи забрана за влизане със сръбски документи от 1 септември и започва пререгистрация на регистрационни номера, издадени от Белград.

На 11 август в Брюксел се проведоха преговори между Вучич и "премиера" на Косово. На срещата, заедно с ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, присъстваха специалният представител на ЕС за диалога Мирослав Лайчак и представителят на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар. След кръг от диалог Борел каза, че Вучич и Курти не могат да постигнат споразумение за уреждане, но се съгласиха да продължат дискусията през следващите дни.

От Брюксел Вучич свика среща със сръбски представители от Косово и Метохия на 21 август в 11:00 ч. в правителствения комплекс на Камарата на Сърбия. На срещата са поканени всички политически и институционални представители на косовските сърби, ръководството на партия "Сръбска листа", общински ръководители, областни ръководители, директори на болници.

„Няма къде да се оттеглим. Притиснати сме в ъгъла и нашето ключово послание днес към нашия народ в Косово и Метохия е, че каквото и да се случи и каквото и да се случи, аз ще ви информирам за следващите ни стъпки за намиране на компромисни решения в следващите 10 дни няма да има колони от бежанци, ние ще спасим нашите хора и от преследване и от погроми. Ако НАТО не иска да направи това, силите на KFOR или ако участват в погроми с албански части, надявам се, че няма “, каза Вучич в обръщение.

Петър Петкович, директор на Службата за Косово и Метохия (KiM) към сръбското правителство, каза на брифинг на 19 август,, че Курти е настоял по време на разговорите косовските сърби да сменят документите, издадени от официален Белград за декларация за временно влизане на всеки 90 дни и постоянно напускат провинцията, че "абсолютно недопустимо". Според него, Прищина се опитва "да заличи сърбите, присъствието на сръбската държава и нейните органи и документи в Косово и Метохия".

В сряда Вучич и Курти проведоха отделни разговори с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбег. Сръбският лидер му повтори военния неутралитет на страната и значението на контингента на KFOR в Косово, лидерът на косовските албанци му благодари за помощта за изграждането и обучението на паравоенните сили за сигурност на самопровъзгласилата се република според стандартите на Северноатлантическия алианс.

KFOR потвърди пред сръбските медии в събота, че е увеличил патрулното си присъствие по магистралите в близост до пропускателните пунктове на административната линия от централна Сърбия „Ярине“ и „Бърняк“ и е „готов да се намеси, ако възникне необходимост“.

Ситуацията около Косово ескалира заради плановете на Прищина да забрани от 1 август в региона да влизат автомобили със сръбски номера и документи. В северната част на Косово, където живеят много сърби, избухнаха безредици, в отговор властите на самопровъзгласилата се република изтеглиха там полицията. Но след искане на САЩ косовските власти отложиха влизането в сила на забраната с месец. В Белград приветстваха тази стъпка, заявявайки, че ръководството на Сърбия и властите в Прищина са на крачка от сериозен конфликт, но официален Белград успя да запази мира.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Другаря

    9 33 Отговор
    Путин ти ръкопляскане.
  • 3 НАТО

    14 52 Отговор
    Джендърчето пак иска да гризка уран.
  • 4 Ей това е

    54 12 Отговор
    Мъжкар. Не Дубедавец 😄😃😂😁😀😊☺😅😆
  • 5 Тухла в стената

    22 5 Отговор
    Разбира се с огнено оръжие, че ум да им зайде на враговете ....
  • 6 Смех

    19 42 Отговор
    Вие гледайте НАТО да не ви защити пак като в края на 90-те.
  • 7 НЯКОЙ

    47 13 Отговор
    Боли, нали г-н Вучич? А как подклаждате омраза към българите в РСМ? Всичко се връща и то с лихвите!

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Баце

    42 9 Отговор

    До коментар #7 от "НЯКОЙ":

    Това е "политика", но си гледат интереса и на народа, а не като тук да те продават по два три пъти и то собствените ти "политици", за българите в ПСМ въобще не ми се мисли те са и си остават една разменна монета, която Про100киро без да се замисля похарчи.

    Коментиран от #13

  • 10 НАТО няма

    38 4 Отговор
    да ги защити, така че се гответе и вие за дълъг и продължителен военен конфликт...

    Коментиран от #19

  • 11 3СВ

    25 2 Отговор
    Великобритания готви войниците си за война с Русия, тия се готвят да се бият в Косово - тоя свят е толкова смешен и безличен, заради прогнили политици.

    Явно времето без конфликт приключи и е време да се готвим за война и ние.

    Коментиран от #25

  • 12 Дано

    12 28 Отговор
    Чакаме с нетърпение 10 милиона албанци! Този път ще има развърска! Имаме доста за връщане! Не може някой си от Сибир да ни диктува правилата тук на балканите. Ние албанците от никъде не сме дошли и никъде няма да ходим. Autoctonous!
  • 13 небитието руско

    11 24 Отговор

    До коментар #9 от "Баце":

    Тоя па продажник смешен.Къде си тръгнал да се обаждаш ? Червените коми терористи ни направиха колония на руските терористи в продължение на 45 години под формата на робство ,а ти ще ни обясняваш кой си защитавал интересите..Сърбите са толкова npocта нация ,че не ми се коментира.Интересите си гледали те.Боже ,да ви имам интересите.Затънали в мизерия и бедност,ама си гледали интереса.

    Коментиран от #32

  • 14 Сръбския клоун

    16 24 Отговор
    Се държи, точно като Рашистанския, същия сценарий. Сърбия от една година ми е отвратителна дестинация!

    Коментиран от #29

  • 15 Карабас

    10 15 Отговор
    Вучич май забрави за предопреждението от преди 21 дена от Томас Тайнър че истребителите от базата в Авиано ще бъдат в Белград до час и половина.

    Коментиран от #18, #26

  • 16 Мишки-Болшевишки

    12 12 Отговор
    Къде замесваш НАТО ве Слабоумник Путен няма да си мръдне пръста за вас защото голям бой ще яде Колкото ви помогна предния път
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иван

    8 7 Отговор

    До коментар #15 от "Карабас":

    Този път Русия може да унищожи базата Авиано

    Коментиран от #34

  • 19 5432

    4 9 Отговор

    До коментар #10 от "НАТО няма":

    Нато няма да защитава престъпници.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хаха

    10 10 Отговор
    вучич, нищо няма да направиш. Е така си лаеш. Този път ще ви думкат така лошо, че като чуеш НАТО и ще почваш да плачеш на глас.

    Коментиран от #23

  • 22 Иван

    15 5 Отговор

    До коментар #8 от "ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР":

    Еврео-масонските нацистки сатанисти мразят България повече от Сърбия.
  • 23 Иван

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Хаха":

    Защо Германия не нападна СССР през 1945-та година??? Този въпрос е за тебе и за боклука, който величае базата Авиано.

    Коментиран от #36

  • 24 Гарга

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР":

    Малко мозък имаш моето момче за да напишеш такива глупости след като не разбираш от нищо затова ги пишеш знаеш ли че американците са начертали един път преди 30 години че и повече от Турция минава през България Македония свързва Албания и Италия западните страни но този път знаеш ли как се казва мюсюлманския път

    Коментиран от #33

  • 25 Иван

    12 4 Отговор

    До коментар #11 от "3СВ":

    САЩ и НАТО-ОТАН разбиха Българската Армия. С какво ще воюваш?

    Коментиран от #27

  • 26 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Карабас":

    Не се пише предо........,а преду.........
  • 27 Хаха

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Иван":

    ванка легни си бе приятел. Пиян си на куче пишеш щуротии, Не ти се получава тази вечер. Наспи се утре пак. Карай ние сме ти простили тука. , знаем че като се насвяткаш ставаш толкова умен че никой не е дорасъл да те разбере

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Читател

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Сръбския клоун":

    Че кво прайш там, като ти е отвратително не Дей да ходиш.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Наблюдател

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "небитието руско":

    Написаното от теб май важи с пълна сила и за САЩ, вече 32години сме под тяхно влияние. (засега) и въобще не виждам държавата да се е доближила по ниво на индустриализация допреди 89 та г. Българската нация за това време е намаляла с повече от 1/3 и продължава да се топи. Много хора нямат пари дори за насъщния. Запомнни всички външни влияния в развитието на държавата ни са пагубни както за населението така и за територията и.
  • 33 АРИЕЦ

    3 8 Отговор

    До коментар #24 от "Гарга":

    Верно си се писал гарга,и в живота си не си нещо по различно,всички русфилтаци са елементарни,затъпяли,страхливи и бъдещ минерален тор !!!
  • 34 Карабас

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    4 месеца не могат да превземат село Папасна ти за Авиано говориш.

    Коментиран от #35

  • 35 Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Карабас":

    В Авиано не живеят етнически цивилни руснаци
  • 36 Гост3

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    Ти нещо си зле с историята!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Албанец

    0 0 Отговор
    Ще ги защити от какво? Ние не сме Милошевич да правим етническо прочистване. Само искаме да сложим административен ред. Все пак и в БГ всички си сменят автомобилите номера като идват тук без значение от етническо самосъзнание, пак и Сърбин никога няма да стане Албанец или обратното.
  • 39 Ц"С"К"А √71√12√13√68√60√

    1 0 Отговор
    Датата точна ли е ? "Ситуацията около Косово ескалира заради плановете на Прищина да забрани от 1 август в региона да влизат автомобили със сръбски номера и документи."
  • 40 На върбе

    1 0 Отговор
    Ей такива дето се изхвърлят накрая голям бой ядът Абе Вучо Къде отиваш ти бе свирчо може би но нада ли
Новини по държави: