Last news in Fakti

22 Август, 2022 22:10 4 477 71

Фон дер Лайен разкритикува остро Путин

  • ес-
  • европа-
  • европейски съюз-
  • европейската комисия -
  • урсула фон дер лайен-
  • владимир путин-
  • критика

Фон дер Лайен разкритикува остро Путин в навечерието на Европейския ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма

Фон дер Лайен разкритикува остро Путин - 1
Снимка: БГНЕС

Европа ще бъде обединена в противопоставянето си на руските военни действия в Украйна, обеща председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и разкритикува остро руския президент Владимир Путин в навечерието на Европейския ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма, предаде ДПА.

"Путин върна в Европа ужасите на войната, но и ни напомни, че мирът не може да се приема за даденост", заяви Фон дер Лайен.

От 2009 г. ЕС отбелязва всяка година на 23 август Деня в памет на жертвите на сталинизма и нацизма, наричан още "Деня на черната панделка", и почита на този ден жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими.

На тази дата е и годишнината от сключването на пакта "Молотов-Рибентроп", договора за ненападение между нацистка Германия и Съветския съюз, проправил пътя за германското нашествие в Полша през септември 1939 г.

ЕС е обединен в противопоставянето си на "пропагандата под руски държавен контрол, която изопачава историята, разпространява теории на конспирацията и наказва тези, които ѝ се противопоставят", заяви Фон дер Лайен.

През последните години Евросъюзът подчертаваше важността на тази дата за насочване на вниманието към съветските престъпления и злоупотреби в Европа, противопоставяйки се по този начин на руския ревизионизъм, отбелязва ДПА.

През 2019 г. Европейският парламент прие резолюция, осъждаща опитите на Кремъл "за потулване на престъпленията на тоталитарния съветски режим". В нея тези опити се определят като "опасен компонент от информационната война (на Русия) срещу демократична Европа".

В изявлението си, което бе разпространено и в навечерието преди да се навършат шест месеца от началото на руската инвазия в Украйна, Фон дер Лайен допълни, че "украинският народ жертва живота си в защита на европейските ценности".

"Болезненият спомен от миналото не е просто някакво припомняне на нещо далечно. Той намира своя отзвук в незаконната и неоправдана война на Русия срещу Украйна", заяви тя.

На този фон няколко десетки европейски депутати настояват за драстично увеличаване на броя на санкционираните от ЕС руски граждани заради войната в Украйна.

В писмо до ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел те искат руснаците, които присъстват в списъка на санкционираните лица и са със замразени активи, да набъбне до 6000 души. Така в него ще бъдат включени и имената в списъка, разпространен от фондацията на хвърления в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални.

Сега европейският списък със санкционирани руски граждани включва 1214 души. В последно време започнаха да се водят все по-усилено дебати за увеличаване на обхвата на санкциите, особено с оглед на споровете около лесния достъп до европейски визи, който руснаците продължават да имат въпреки нападението на страната им срещу Украйна.

Ги Верхофстат, белгийски член на Европарламента, заяви, че писмото до Борел са подписали 48 депутати.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 57 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    90 19 Отговор
    ...докато се беше навела на разкопчания ми панталон.
  • 2 Де късмет

    93 20 Отговор
    Ако дойде Дугин на власт, ще видиш два Сороса и три еврейски храма.
  • 3 Помак

    94 17 Отговор
    ....урсуло-съъъ...не мога да я понасям тас сас десете деса дето не знаят баштите си

    Коментиран от #34, #68

  • 4 Запознат

    85 12 Отговор
    След речта е поела към Синагогата да се моли за още кръв
  • 5 Някой

    159 12 Отговор
    Не, войната в Европа я върнахте вие през 1999 Г., когато нападнахте Югославия. Сега върнахте и фашизма в Европа. Да, вие. Европейците - изключителни и неповторими...
  • 6 Американците са виновни

    45 26 Отговор
    Трябваше да оставят чичото от Австрия да си свърши работата.

    Коментиран от #22

  • 7 Соросня кажи ми

    94 9 Отговор
    Блогърът на САЩ Нахални добре ли е в килията?
  • 8 Изперкел

    8 57 Отговор
    пълни гушата на путин цели 20 години. Тогава къде бляхте?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    96 7 Отговор
    Бенджамин Франклин: " Първата задача на патриота е да защитава народа на собствената си страна от собственото правителство и неговите СВОЕВОЛИЯ!". В случая може да се перефразира за европейските народи и европейската комисия васална на САЩ!

    Коментиран от #20

  • 11 С такива

    100 7 Отговор
    марионетки. България не я чака нищо добро в близко бъдеще. Излизане от ЕС, СЗО и НАТО. Тези уНищожиха Европа, фиНансират неОнацизма, и накрая Буум, поне да е в съня ни без болка, горко на оцелелите,, дойде време живите да завиждат на мъртвите. Управляват ни СоЦиопати.
  • 12 12340

    60 6 Отговор
    чърчил е искал да кастрира швабите...не е успял--
    ей го резултата !
  • 13 Тази е гадна фашистка

    102 6 Отговор
    Този ден в България не значи нищо. Фашистките празници са ни чужди. Но ще приветстваме ден на жертвите на американския империализъм и НАТО. Това може да е световен ден на почитане паметта на жертвите. Това за нацизма е лицемерие. Всички немци се прекланят пред Хитлер. Който не е бил в Германия, не знае. А Сталин ви е все крив, защото доказа правотата на социализма и несправедливостта на капитализма.
  • 14 Мишо

    90 6 Отговор
    Маааа Лайнер кажи нещо и за договора Пилсудски-Хитлер и мерака на шляхтата да участва в разграбването на СССР и по-специално анексирането на Украйна. Ама ядеццц, Хитлер ги измами.
  • 15 г-жа Миндер

    57 5 Отговор
    Дедо ми Фон дер Клинкерхофен ми е разправвл, ало, ало!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Щях да ти извикам

    34 5 Отговор
    на разговор на 4 очи но......вече не ставаш
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 сирене

    57 4 Отговор
    И Еврооарламента да вкарат тестове за наркотици...
  • 20 А кой ще защити

    8 67 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Руският народ от своеволията на Путин?

    Коментиран от #33, #71

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Да,ама-НЕ...!

    48 5 Отговор

    До коментар #6 от "Американците са виновни":

    Руснаците не оставиха чичото от Австрия да си свърши работата...!

    Коментиран от #48

  • 23 фАНТОМасс

    37 4 Отговор
    Колко остра го е критикувала ? Много , средно , малко или .....? И по коя система на остротата е измерена ?

    Коментиран от #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кочо

    61 5 Отговор
    Преди пакта Рибентроп - Молотов имаше Мюнхенско споразумение между Чембърлейн и Даладие от една страна и Хитлер и Мусолини от друга, фонке !Русия да стои и да гледа как всички флиртувате с Хитлер и го бутате на изток ли искахте! От пакта между Русия и Германия, България не е видяла лошо, напротив! Връщането на южна Добруджа е едно от последствията от този пакт!
  • 27 Какво очаквате от...

    69 5 Отговор

    До коментар #21 от "Аршлох":

    ...човек,като Урсула,която седнала да ми дава акъл в 21 век,как като се къпем по-малко...!И като намалим зимата в къщи отоплението си ,,само с 2 градуса" и щели сме да се справим с липсата на руски газ и нефт...!И,че нямало нищо страшно...!ДА!Не е страшно!А е смешно и жалко...!!!
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    54 5 Отговор
    Кога е създаден ЕС , на 9 май ли ? - НЕ ❗
    Какво празнуваме тогава на 9 май❗- великата подмяна на деня на победата над Хитлеристка Германия с деня на някаква хартийка , с която някой , някъде , може би нещо е искал да купи и продаде ‼️‼️‼️
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Амчи тя е само...

    31 6 Отговор

    До коментар #23 от "фАНТОМасс":

    ...кожа и кокали,та наистина много ,,остро" го е... критикувала...!
  • 31 Кирил

    74 4 Отговор
    В Европа и света има дефицит на качествени управляващи. Една „велика“ държава като САЩ се управлява от демент. Канада от потомствен министър председател дето ходи по гей партита/явно като комунистическите лидери и модерният запад е създал наследствени управляващи/.Франция от лице което в медицината би определено като геронтофил. Великобритания от един клоун които дори не може да си среши косата. Европа от асистент лекар гинеколог /също наследствен политик като в старото комунистическо време/ .Германия от наследник на офицер от СС. Финландия от мома с неизживяно детство която за неините 36 години ще взима съдбовни решения за Финландия? И със всичкото това искате да се съобразява човек като Путин или съвременен Китай? Който го вярва не е наред със всичкия си. А Русия беше ли в упадък когато я управляваше алкохолика Елцин и беше станала за посмешище на Европа? Е сега е обратното. Да живеят новите управляващи на Европа! Да живей края на ислямизирана Европа-ЕС. Както казваше Кадафи „Защо да пращаме терористи и да действаме подривно? Европа е наша ислямска чрез миграцията.Въпрос на време-перефразирам но смисъла е такъв. Вижте демографските тенденции в Европа.Те са катастрофални за християнска Европа. Във Франция средно 1.8 деца християни срещу 8.1 . Едно време Европа се е обединила да спре исляма с оръжие , идиотите го вкараха през задния двор. Такива идиоти управляват Обединена Европа. След най-много 50 години шалварите и фереджетата ще са модни в цяла Европа.

    Коментиран от #59

  • 32 Перо

    61 5 Отговор
    А за държавния преврат от Майдана, на ционисткия режим, употребил измислени националисти, геноцида и дискриминацията над руското население, в Украйна, нито дума! Заради двойния аршин, мир не може да има! Какво общо има Украйна с ЕС и НАТО,че защитавали Европа! Точна те са бреме за Европа!

    Коментиран от #40

  • 33 ФАКТ!

    56 6 Отговор

    До коментар #20 от "А кой ще защити":

    80% от руснаците,подкрепят и одобряват Путин...!А ти си дрънкай до утре ...

    Коментиран от #35, #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 охххххх

    8 43 Отговор

    До коментар #33 от "ФАКТ!":

    то и севернокорейците 101% харесват Ким. Пък ти си вярвай на 80% одобрение на Путин.
    едно време 99% си харесваха съветските лидери и накрая......

    Коментиран от #39

  • 36 Одобряват

    5 30 Отговор

    До коментар #33 от "ФАКТ!":

    Иначе в Сибир при Навални
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Кинжал

    52 4 Отговор
    Да припомним кой беше първият председател на Европейския съюз , а именно Валтер Холщайн - член на германската нацистка партия. Съвременните водачи на същия този съюз не правят изключение по своите убеждения.Този съюз, подчиняващ държави и територии с помощта на терористичната организация на НАТО, има за цел да осигури благоденствие на шепа отбрани хора, заличавайки и ограбвайки всички непокорни и по-слаби държави. Пропагандирайки някакви фалшиви европейски и евроатлантически ценности, които никой точно не може да дефинира, прикрива истинската си хищническа същност и идеология, а тя е откровен фашизъм !

    Коментиран от #53

  • 39 акъл на буци вадиш

    31 4 Отговор

    До коментар #35 от "охххххх":

    И защо да не го харесват Ким бе готин ? Някой смее ли да ги бара ?

    Коментиран от #43, #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бре

    45 2 Отговор
    Имали са и договор за ненападение между нацистка Германия и Полша, Англия и Франция преди Съветския съюз, но тая нещо ги е изпуснала!?
  • 42 хитлер

    47 4 Отговор
    Превзема Европа по-бързо, отколкото Вермахтът да пресече улица в Сталин град. Защо? Защото цяла западна Европа са един дол дрешки, фа шисти.

    Коментиран от #50, #51

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Стига бе

    53 2 Отговор
    "жертвите на сталинизма" !?!?!?!?!??
    Тия откога се загрижиха за руснаците?? Като гледам днес медиите ще повърна от западното лицемерие.
  • 45 Страхотна логика

    5 26 Отговор

    До коментар #39 от "акъл на буци вадиш":

    толкова го харесват, че затова бягат. Ако границата беше отворена и един севернокорец нямаше да остане, бе готин. Не знам обаче в този севернокорейски рай колко южнокорееца искат да отидат.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Златен скункс

    38 3 Отговор
    Това недоразумение защо не си гледа внуците ами се пробва да се прави на мъж,не че на външен вид не го докарва.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 САНДОКАН

    25 3 Отговор
    Тази леля купи ли си ДИВАН
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Няма такава държава

    36 1 Отговор
    Всички от ЕС без Урбан работят за Сорос при нас номера не минава свалихме сороса Петков
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 САМО ПИТАМ

    28 1 Отговор
    ЩО НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТАЗИ ИЗВРАТЕНА ОСОБА ?????
  • 59 Никой

    26 0 Отговор

    До коментар #31 от "Кирил":

    Кириле, за съжаление си абсолютно прав.Шапка ти свалям за това което си написал. От двадесет и две години живея във Холандия, и виждам как във квартала дето живееха преди десет години 95 процента холандци, сега имаме осемдесет процента фереджета
  • 60 Бай Коко

    24 2 Отговор
    Тая все се излага. И сега пак защитава фашизма прекрит зад демокрацията. Путин скъса с Европа и западния свят окончателно. Сега и от еврото и долара се отказаха. Вече западните лидери няма с кой да се оправдават за собствения си провал.
  • 61 az #Контрапропаганда

    24 2 Отговор
    Госпожо, или там каквото сте, цялото ви жалко лицемерие лъсна в пълния си блясък!

    Скоро собствените ви граждани ще ви търсят да ви бият с камъни...
    ЕС все повече прилича на късния СССР, но под формата на гротеска!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 АНОНИМЕН

    22 1 Отговор
    А ТАЯ КОЗА КОЙ ЩЕ Я ОСКУБЕ ? КОЯ Е ТЯ , ЧЕ ДА КРИТИКУВА ? ТЯ НЕ Е ТАЯ ЗА КОЯТО СЕ ПРЕДСТАВЯ !
  • 64 Райнхард

    17 1 Отговор
    Ние немците ги нападнахме с 3,200 000 души обучени до съвършенство и технологично оборудвани с оръжия невиждани до тогава и пак загубихме,че Украйна и НАТО ли ?!? Чичо като разправяше за руснаците винаги завършваше с фразата-не се е родил този,който ще ги победи.
  • 65 Диалектика

    14 0 Отговор
    Имаше Олбрайт. Ще дойде и "имаше" Лайен.
  • 66 Ще видим

    13 0 Отговор
    Зимата
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: